LHBT-Rotterdam staat stil bij Orlando

By de redactie vrijdag 01 feb 2019 1052

Even was het alsof de honderden aanwezigen collectief de adem inhielden. De indrukwekkende stilte tijdens tocht van FERRY naar het regenboogzebrapad op het Churchillplein was oorverdovend. Een prachtig eerbetoon aan de slachtoffers van de schietpartij in Orlando. 


De gezamenlijke LHBT-organisaties in Rotterdam hebben zich weer van hun beste kant laten zien. Op initiatief van Martin Frank (COC), Gert-Jan Verboom en Manon La Decadence (the Hang-Out 010) werd in amper anderhalve dag een prachtig initiatief in elkaar gedraaid. Met het thema ‘One Love – Orlando’ stond de gemeenschap dinsdag 14 juni collectief stil bij de verschrikkelijke gebeurtenis in Orlando. Even waren we allemaal één.

Ruim 500 mensen verzamelde zich rond 19.00 uur bij FERRY aan de Westblaak. Clubeigenaar Marc Kabbedijk en bedrijfsleider Jordy Jordos van FERRY hadden voor de tocht tientallen regenboogvlaggen en honderden kaarsen beschikbaar gesteld. Ook lag er een condoleanceregister waar aanwezigen een boodschap konden achterlaten.

 

Begin van de stille tocht. Mouse-over: FERRY had speciaal voor deze tocht tientallen regenboogvlaggen en honderden kaarsen beschikbaar gesteld.

Om even over acht werd het in FERRY letterlijk en figuurlijk stil. Twee volle minuten waren de gedachten enkel en alleen bij de slachtoffers en nabestaanden in Orlando. Hierna trok het gezelschap in stilte naar het regenboogzebrapad, waar men bloemen neerlegde en kaarsen aanstak. En alsof someone upstairs juist op dat moment een teken wilde geven, verscheen er spontaan een echte regenboog aan de horizon. Het zorgde voor vervoering én een verwonderd applaus vanuit de menigte.

 

Bij het Regenboogzebrapad legde men bloemen neer en stak men kaarsen aan, waarna men (mouse-over) de stille tocht weer vervolgde, terug naar FERRY.

De stille tocht ‘One Love – Orlando’ zorgde voor behoorlijk wat media-aandacht. Gert-Jan, Manon en Talitha Nöllen (PR-manager GayRotterdam) waren uitgebreid te horen op RTV Rijnmond (luister hier het volledige discussieprogramma Rijnmond Nu terug), en ook de lokale edities van Metro en het AD besteden er uitgebreid aandacht aan.

Ook het stadhuis was vertegenwoordigd. De wethouders Schneider en Langenberg, Leefbaar Rotterdam-voorman Eerdmans en meerdere raadsleden kwamen hun medeleven betonen met een prachtig bloemenboeket. Burgemeester Aboutaleb kon door een verblijf in het buitenland helaas niet aanwezig zijn. Hij zal er wel aanwezig zijn als de community komende zaterdag de week van rouw afsluit met een mooi eerbetoon in De Unie. 

Vier jaar later is er naar aanleiding van deze spontane Stille Tocht in Rotterdam een Markering voor seksuele- en genderidentiteit

Fotografie van de tocht was in handen van Dave Koster. Kijk hier voor al zijn foto’s van de tocht, of neem een kijkje op zijn website.  

Rate this item
(0 votes)
Last modified on maandag, 22 juni 2020 17:45