Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Gerechtshof doet uitspraak en roept dominee Kort op naar hoorzitting te komen

Tim Hofman en Leon Houtzager Tim Hofman en Leon Houtzager

Vervolging dominee Kort komt een stap dichterbij, zeker is het nog niet. Leon Houtzager en Gerard Spong zijn tevreden.

Het Gerechtshof in Den Haag heeft een tussenuitspraak gedaan rondom de aangifte van Leon Houtzager tegen dominee Anthonie Kort van de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel. In haar brief van 4 augustus heeft het hof besloten dat het onderzoek naar de mogelijk vervolging van de predikant wordt heropend en dat de beklaagde gehoord zal worden op een nog nader te bepalen datum. Daarnaast is er nog een tweede slachtoffer aan het licht gekomen die aangifte heeft gedaan tegen de predikant. Hij en zijn advocaat zullen ook gehoord worden.

Deze uitspraak is het gevolg van een bezwaarprocedure op grond van artikel 12 Sv die Houtzager is gestart tegen het Openbaar Ministerie. Het OM besloot in september de predikant namelijk niet te vervolgen. Daar was Houtzager het niet mee eens en daar komt nu dus mogelijk verandering in. In de raadkamerzitting van 28 juli jongstleden heeft Houtzager zijn bezwaar toegelicht en werd hij bijgestaan door topadvocaat Gerard Spong.

“Ik ben tevreden met deze tussenuitspraak. We zijn er nog niet, maar vervolging komt nu wel een stap dichterbij. Deze uitspraak laat zien dat het Gerechtshof de zaak serieus neemt en ook serieus onderzoek gaat doen. Ik voel mij dan ook serieus genomen en daar ben ik blij mee,” aldus Houtzager. Advocaat Gerard Spong voegt toe: “Een beklaagde wordt alleen gehoord als er een goede kans bestaat op vervolging. We mogen er uiteraard nog niets uit afleiden, maar het geeft wel een indicatie waar het naartoe gaat.”

De datum wanneer het onderzoek verder gaat en de volgende zitting plaatsvindt is nog niet bekend. Houtzager zegt hierover: “Onze verwachting is dat dit ergens in oktober zal plaatsvinden, maar dat kan ook later zijn. Eerst wordt het andere slachtoffer gehoord en zijn advocaat. Daarna krijgt de predikant en zijn eventuele advocaat de kans om op beide aangiftes te reageren. Pas daarna zal er uitspraak gedaan worden en daar mogen alle partijen bij aanwezig zijn. Zodra een datum bekend is zullen we jullie hierover uiteraard informeren.”

COC, de LHBTI-belangenorganisatie die Houtzager geholpen heeft met het opzetten van een crowdfundingactie om Gerard Spong te kunnen betalen als advocaat, is ontzettend blij met het nieuws. De teller staat inmiddels op 22.000 euro en mensen kunnen nog steeds doneren via: https://www.coc.nl/algemeen/tikkie-voor-leon. Dit bedrag is mede te danken aan Tim Hofman en zijn fans. Hij besteedde aandacht aan deze zaak in het programma BOOS op 25 februari. Geld dat overblijft komt ten goede aan bevordering van LHBTI-acceptatie in de Biblebelt.

Voorzitter Arjan Beune van COC Rotterdam: “Deze zaak zou wel eens voor een doorbraak kunnen zorgen. Ik denk dat Leon een goede kans maakt, maar we moeten het afwachten. Morgen is de Amsterdam Pride Walk, daar is Leon bij en zullen we samen met hem toasten op deze stap in de goede richting.”

Rate this item
(1 Vote)
Chantal van der Putten

Chantal van der Putten (1984) woont en werkt in Rotterdam Centrum. Ze is onderwijsmanager van de technische opleidingen bij de Rotterdam Academy. Dit is een onderdeel van Hogeschool Rotterdam. Chantal is afgestudeerd als onderwijskundige en neerlandica. Daarnaast is ze voorzitter van Student Pride NL. Deze stichting zet zich in voor een veilig klimaat op hogescholen, universiteiten en stageplaatsen ten aanzien van seksuele en genderdiversiteit, zodat alle studenten zich vrij kunnen voelen en zichzelf en de ander accepteren. Volg Chantal via Insta