zondag 05 apr 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Bezoek Rotterdam

By GayRotterdam zaterdag 12 jan 2019 2032

Rotterdam is hot! Rotterdam kenmerkt zich als een verrassende en diverse stad. Niet alleen is het een stad die de meeste nationaliteiten (175 verschillende) huisvest, ook tref je veel moderne architectuur aan met daartussen oud erfgoed verscholen. Of je nou van kunst, architectuur, mode, muziek, sport of culinair eten houdt, in Rotterdam kun je je hart ophalen!

Op onze website vind je een overzicht van alle hotspots en events specifiek voor de LGBTI+ bewoner en bezoeker. In onze lijst met hotspots tref je gaybars, maar ook zeer gay friendly parels en onder events een overzicht van de events die zich kenmerken als zeer open minded. Maar wil je nog meer weten over Rotterdam? Wat de bezienswaardigheden zijn, hoe je er reist en waar je het beste kunt slapen? Bekijk de website Rotterdam Info.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on vrijdag, 06 maart 2020 13:54

Related items

 • Open up, Rotterdam, hier komt het Eurovisie Songfestival Open up, Rotterdam, hier komt het Eurovisie Songfestival

  Ook als je de TV maar af en toe aan zet, ben je vast bekend met steeds inventievere en spectaculiarder competitieshows, met drag queens, bake offs, draaiende stoelen en half blote deelnemers op Bounty-eilanden. 

  De 'Moeder-aller-competitieshows' is echter het veel leukere Eurovisie Songfestival, dat sinds 1956 elk jaar in een ander gastland plaatsvindt. Hoewel het vergelijkbaar is met andere shows zoals X-Factor, The Voice en zelfs American Idol, is de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival best bijzonder.

  In de begintijd van de televisie zocht de EBU  (European Broadcasting Union) naar manieren om het toen verdeelde naoorlogse continent te vermaken én te verenigen. In deze gouden decennia voor televisie, was er geen betere plek om dat te bereiken dan via de huiskamers overal in Europa.

  Voor dit doel werd er een commissie gevormd, die hun inspiratie zochten bij een andere wedstrijd: het Sanremo Music Festival in Italië. In tegenstelling tot het Sanremo-festival, kregen de deelnemende landen de kans om te stemmen op wat volgens hen het beste nummer is.

  Het Songfestival blijkt een enorm succesvolleformule met meer deelnemende landen dan de oprichters ooit voor mogelijk hadden gehouden; niet alleen in Europa, maar ook onze buren uit Azerbeidzjan en zelfs Australië. 

  Artisten die internationaal in het bijzonder zijn blijven hangen zijn bijvoorbeeld die van uit Enya en Olivia Newton John, terwijl het de carrières ook ABBA en Celine Dion ongeveer heeft gekatapulteerd. We hopen natuurlijk ook dat geldt voor de winnaar van vorig jaar, Duncan Laurence, dankzij zijn overwinning mag Rotterdam de trotse 'host' zijn voor dit jaar. 

  Eurovisie Songfestival Winnaars 1974, ABBA.

    

  Eurovisie Songfestival Winnaar 2019, Duncan Laurence.

   

  Dus.... 'what’s the big deal?'  

  Wij verheugen ons enorm! Denk 28.000 bezoekers vanuit heel Europa, ruim een week aan events en feesten, de spanning van de voorrondes en de aankondigingen en internationaal heel veel extra aandacht voor onze prachtige stad. Met de slogan 'Open up', denken de organisatoren een voor Rotterdam kenmerkend statement te maken die representatief is voor de diversiteit van de stad en de ontvangst van alle fans.

  Als je dit muziekspektakel allesbehalve opwindend vindt, kan je het misschien van een andere kant bekijken, namelijk dat het Rotterdam de kans geeft om te schitteren. Het festival brengt niet alleen talent vanuit heel Europa, het Midden-Oosten en Australië bijeen, maar het geeft Rotterdam ook een enorme bekendheid.

   

  Controverses

  Het Songfestival heeft in elk land een andere geschiedenis met hoogte en dieptepunten en meer en minder gedenkwaardige acts. Bovendien zijn er ook af en toe controverses.

  Neem bijvoorbeeld de buzz rond de winnaar van 2014 Conchita Wurst, een drag-artiest die publieksliveling werd met haar nummer "Rise Like Phoenix". Voor sommigen was haar overwinning het bewijs van de boodschap die het liedfestival voortdurend promoot, die van diversiteit en vrijheid, terwijl het voor de minder 'open minded' kijkers als een shock kwam.

  Hoe en of je deelneemt aan het Songfestival staat niet volledig vast. Sinds de start in 1956, met slechts zeven deelnemende landen, zijn er jaren geweest waarin landen hun kans om deel te nemen hebben laten liggen. Een recent voorbeeld hiervan was Oekraïne in 2019, waar er daar politieke onenigheid ontstond over de voorwaarden en loyaliteit van hun deelnemer.

  Het evenement van vorig jaar in Israël was niet vrij van controverse: de 'queen van pop' Madonna, verscheen om haar nieuwe album te promoten en haar liefde voor het festival te betuigen. Haar optreden had echter ook een politieke lading. Twee van haar dansers verschenen arm-in-arm met Palestijnse en Israëlische vlaggen op elk van hun ruggen.

  Een recent dieptepunt is de opvatting van de Hongaarse regering, dat het festival van dit jaar overslaat en de songwedstrijd 'te homo' vindt en niet representatief voor de gezinswaarde van het land.

  Waar het om draait...

  Wij hopen dat dit alles je niet afleidt van de echte boodschap van het evenement - het is echt een festival dat onderlinge verschillen omarmt en viert door de kracht van zang en muziek.

  Dit jaar is het 40 jaar geleden dat Nederland het evenement voor het laatst organiseerde, waarbij Rotterdam de strijd  met Maastricht won om de meest geschikte locatie. Centaal gelegen, divers en open, krijgen Rotterdam en de Rotterdammers een unieke kans om te 'shinen' en een geweldig feest te bouwen.

  [Blijf op de hoogte via  GayRotterdam.nl in aanloop naar het festival komen wij met nieuws en highlights en meer.]

   

 • GayRotterdam nu ook in het Engels GayRotterdam nu ook in het Engels

  Afgelopen vrijdag heeft GayRotterdam de Engelstalige website gelanceerd. Het bereik wordt ruim 30x groter, van 25 miljoen Nederlandstaligen naar 765 miljoen Engelstaligen. We gaan het vast nog drukker krijgen op de redactie!

  Eurovisie Songfestival

  We hebben deze vertaling juist nu gelanceerd zodat we klaar zijn voor de bezoekers uit alleen al de 40 deelnemende landen aan het Eurovisie Songfestival in mei. Organiseer je zelf iets tijdens het Songfestival of de rest van het jaar? Zorg dat wij het op tijd weten zodat de agenda acttueel is, en er soms ook meer redactionele aandacht aan kunnen besteden!

  GayRotterdam is het platform voor de LHBT+ community van de regio Rotterdam en richt zich op zowel bewoners als bezoekers. We willen hen goed informeren over alles dat relevant kan zijn als je in Rotterdam woont of Rotterdam bezoekt. Gayrotterdam wordt gemaakt door uitsluitend vrijwilligers van en voor de LHBT+ community in Rotterdam. Als hoofdredacteur wil ik hen daarvoor ook namens de bezoekers en bewoners van de regio Rotterdam van harte bedanken!

  Zelf ook een steentje bijdragen?

  Meldt je aan als vrijwilliger, bijvoorbeeld als redacteur, blogger, vlogger of fotograaf/designer? Je krijgt van ons een geweldige ervaring en leert leuke mensen kennen! We vinden zeker een rol die bij je past, kom dus snel kennismaken! Neem contact met ons op en we beantwoorden je snel.

 • Expositie DANCE QUEERDO DANCE Expositie DANCE QUEERDO DANCE
  A celebration of Roffa and its most weird and queer

  Raw Streetphoto Gallery / Chrysalid is de enige art gallery in zijn soort in Rotterdam en is volledig gericht op straatfotografie. Met deze tentoonstelling staan de Queers van Rotterdam in de schijnwerpers!

  Alice Lucchinelli biedt een podium aan de queer subcultuur van onze mooie stad. Ze viert de unieke identiteit van zeven individuen en toont allesoverstijgende schoonheid door middel van foto's en - vooral - video's. Gedurende de tentoonstelling worden er regelmatig evenementen rond het thema queerness, houd daarvoor de website van RAW in de gaten.

  Deze expositie loopt tot 2 mei 2020.

   

 • Te gast in Rotterdam: Marco Berger & Juan Pablo Cestaro Te gast in Rotterdam: Marco Berger & Juan Pablo Cestaro

  Voor een nieuwe reeks ‘voices’ interviewen we bezoekers aan Rotterdam van over de hele wereld. Deze keer spraken we met regisseur Marco Berger en acteur Juan Pablo Cestaro, wiens speelfilm 'El Cazador' dit jaar bij IFFR in première ging. De thriller speelt zich af rond een 15-jarige jongen die zijn verlangens verkent en daardoor ongewild in een moeilijke positie komt.

  Veel in de wereld is al ‘straight’, daarom wil ik ‘queer’ verhalen zien over liefde tussen mannen

  Marco Berger 

  Tiger time in Rotterdam

  Elk jaar van eind januari en begin februari wordt Rotterdam getroffen door de ‘Tiger fever’ tijdens het jaarlijkse International Film Festival Rotterdam (IFFR). Met meer dan 300.000 bezoekers, dan 200 speelfilms, ontzettend veel events en feesten en 2400 bezoekende filmprofessionals van over de hele wereld, is het een publieksfestival dat de visuele kunsten groots en intensief viert. Dit jaar hadden we het geluk om twee professionals te spreken die Rotterdam bezoeken vanuit Buenos Aires: Marco Berger, een regisseur die sinds 2009 speelfilms maakt en de opkomende acteur Juan Pablo Cestaro, die de hoofdrol speelt in de nieuwste film van Berger, El Cazador. We vroegen hen wat ze van Rotterdam vinden, maar nog belangrijker, welke verhalen ze willen delen over hun werk en passies. Dit is wat ze te zeggen hadden.

  Om het ijs te breken: wat is jullie indruk van Rotterdam?

  Marco Berger (MB): Het is de eerste keer dat ik in Rotterdam ben en ik heb het enorm naar mijn zin. Ik ben erg onder de indruk. Voor mij is het vergelijkbaar met Bergen (Noorwegen), waar ik drie jaar heb gewoond. Het is modern en nieuw, een wat kleinschaliger dan ik had verwacht. We bezochten de Martkhal en zijn in de Kubuswoningen geweest. En natuurlijk ... IFFR. Het is geweldig om mijn film hier in première te laten gaan en deel te nemen aan een van de competities. Juan Pablo Cestaro (JPC): Het is ook mijn eerste keer in Rotterdam, de gebouwen en architectuur zijn zo geweldig, anders dan Argentinië. MB: en jij vindt de meisjes hier ook leuk, toch? JPC: (grijnst).

  Marco, je films worden gekenmerkt door creatieve scripts en vaak bevolkt door sexy mannen (zie overzicht). Daarnaast heeft elke film een heel verschillend karakter. Kun je ons wat meer vertellen over de laatste twee?

  MB: Met ‘Un Rubio’ wilde ik een andere weg in slaan dan bij de vorige film die ik had gemaakt: ‘Taekwondo’. Dat was een komedie, dus het werd een drama. Ik denk dat ik het script van ‘El Cazador’ had ook voor ‘Un Rubio’, dus het is een thriller geworden en geen komedie. Ik hou van afwisseling. Het volgende grote project wordt weer een komedie en een liefdesverhaal. Hopelijk kan ik dan tussendoor nog een kleinere ‘onafhankelijke’ film maken. En heel belangrijk. Ik maak films die ik zelf graag zou willen zien en heel veel in de wereld is al ‘straight’, daarom wil ik ‘queer’  verhalen zien over liefde tussen mannen.  Je kan dit op allerlei manieren benaderen. Ik vind het niet leuk als mijn werk uitsluitend geframed wordt als ‘gay’ of als ik gereduceerd tot een ‘gay filmmaker’. Voor mij zijn het gewoon films.

  Hoe worden je films ontvangen in Latijns-Amerika?

  MB: Echt goed. Zo bracht ik ongeveer 10 jaar geleden 'Plan B' uit in Cuba, dat destijds nog -hoe zal ik zeggen- te boek stond als een 'macholand'. Het reacties waren spectaculair. De film viel vooral in de smaak bij veel vrouwen. Ik denk dat het helpt dat ik niet provocerend ben met mijn ideeën over queer onderwerpen. Dus zelfs als je een beetje homofoob bent en mijn films ziet, kan er iets in je veranderen. Men begrijpt dat het over liefde boven alles gaat. Na een vertoning van 'Plan B' kwam er eens een man op mij af, hij zag de film zonder vooraf te weten waar die over ging. Hij bekende: 'Ik denk dat ik tot nu toe erg homofoob was, maar ik keek naar je film en begrijp het nu beter en verlaat dit theater als een andere mens'.

   

  Scene uit 'El Cazador'

  Je nieuwste film 'El Cazador’ [de jonge jager] gaat over een gevoelig onderwerp, in het bijzonder omdat de acteurs in het verhaal deels erg jong zijn of geacht worden te zijn.

   MB: De film heeft een beladen onderwerp, maar ik heb hem op een delicate manier proberen te maken. Als ik hem meer provocerend had gemaakt, had ik mogelijk meer aandacht op de film kunnen vestigen. In plaats daarvan wilde ik een ‘intelligente’ film maken en mensen laten nadenken over het onderwerp, in plaats van ze er voor weg te laten lopen. Ik  geniet er van om het naakte lichaam op film te zetten en ik heb geen probleem met seks, maar met name voor deze film was dat riskant. Ik bekritiseer hier eigenlijk kinderpornografie. Als je dan een blote 18-jarige acteur als een 14-jarige laat zien, wat ben je dan aan het doen? [Retorisch] Maar stel dat ik een film maak over een naïef liefdesverhaal tussen twee 14-jarige jongens, dan is het anders. Ik zou het dan vertederend kunnen maken over een relatie en ja misschien met wat bloot. Met 'El Cazador' wilde ik geen slang creëren die zijn eigen staart opeet. De hoofdpersoon is overigens geen fragiele jongen, hij lijkt meer op het personage in mijn eerdere film ‘Ausente’ - een krachtig personage dat op zoek is naar seks. In deze film begint hij als kind, maar hij is ook een dier. Hij wordt een jager. De ervaringen die hij in deze film heeft en de gevolgen van de keuzes die hij maakt, zijn iets wat hij altijd bij zich zal dragen

  Juan Pablo Cestaro als Ezéquiel

  Een vraag voor Juan Pablo: hoe heb je het ervaren in deze film te acteren?

  [De casting is nog vers in zijn gedachten] JPC: Het was echt een uitdaging en tegelijkertijd heel mooi. Ik werk sinds mijn 15e in het theater en heb er altijd van gedroomd om in films te spelen. Ik begon met auditeren vanaf mijn 18enadat ik klaar was met de toneelschool. Het was echt een uitdaging om de technieken toe te passen die ik had geleerd. Door deze rol werden plotseling allerlei dingen werkelijkheid waar ik op had gehoopt. Voor mij voelt het alsof het uitmondde in een soort prachtige storm. Mijn idee over Ezéquiel - de hoofdrol- is dat hij niet veel keus heeft. Hij voelt zich gedwongen tot bepaalde acties. In mijn leven heb ik keuzes, maar dit personage heeft die optie niet, hij is nog niet uit de kast gekomen. Mijn benadering van het karakter was vooral vol empathie en te proberen een plek in mezelf te vinden waardoor ik mij met hem kon identificeren, het was moeilijk, maar het werkte.

  Hoe zit het met de toekomstplannen voor jullie beiden?

  JPC: Ik werk aan een monoloog die ik in juli in Buenos Aires zal opvoeren. Ik moet 60 minuten op het podium staan, dus ik moet behoorlijk wat oefenen. Ondertussen ga ik ook op zoek naar andere acteerklussen werk. Het leven als acteur is niet zo voorspelbaar. Als ik volgende maand een casting doe en het loopt goed, moet ik misschien plotseling naar Spanje reizen. Wie weet? Misschien ga ik in de toekomst wel met Almodovar aan het werk.

  MB:Er zijn veel onderwerpen die mij interesseren en ik heb verschillende ideeën. Bijvoorbeeld over de Malvinas-oorlog [Falklands-oorlog] in 1982 tussen Argentinië en het Verenigd Koninkrijk. Hoe zou het zijn als ik toen soldaat was en verliefd werd? Er is echter ook een heus script klaar. Ik kan je niet alles vertellen, maar laten we dat project ‘The Astronaut’ noemen. Ik ben van plan om er een komedie van te maken. Daarin speel ik in op de angst die sommige hetero’s hebben om als homo over te komen. Het verhaal is best een uitdaging, want het maken van een goede komedie is eigenlijk veel moeilijker dan drama.’ Berger legt uit: ‘Er ligt veel meer nadruk op dialoog, maar dan dus komisch. Ik zeg altijd dat de rollen in mijn films door elke acteur kan worden gespeeld, maar voor dit script is de juiste casting de sleutel voor succes. In de regel scout ik jonge en knappe acteurs, maar voor dit project is het tekstgevoel en dictie super belangrijk. Ik heb mijn zinnen gezet op iemand die dit goed kan en ook nog knap is.  Maar dit zit allemaal nog in mijn hoofd. Ik denk erover om dit project in het voorjaar van 2022 te filmen. Wie weet maak ik dan tussendoor nog een onafhankelijke film.

  Wij kijken er naar uit In de tussentijd kan je van de meeste films van Berger genieten door ze op dvd te bestellen via de grote online winkels, of je geluk beproeven bij de lokale muziek- of gaywinkels.

  Overzicht films Marco Berger:  

  • Marco Bergers film Plan B uit 2009 is zijn doorbraak en gaat over een ex die van plan is om met de nieuwe vriend van zijn voormalige vriendin bevriend te raken. Zijn plan is ze uit elkaar drijven, maar dat loopt natuurlijk niet volgens plan.
  • Berger won the Teddy Award op het Filmfestival Berlin in 2011 met zijn film Ausente (Absent). Een knappe film over de spanning tussen een zwemstudent en zijn instructeur.
  • Het meest trots is hij nu toe op Hawaii uit 2013, die hij met een minimum aan geld, maar ook met een maximum aan persoonlijke vrijheid en inspiratie heeft gemaakt.
  • Zijn film Mariposa (Vlinder) ging in première in 2015, Berger noemt dit zijn 'niet gay'-film, om door te gaan dat hij zich in de toekomst blijft richten op de queer-verhalen die hij zo graag maakt.  
  • In 2016 bracht hij Taekwondo, samen met Martín Farina. De homoseksuele hoofdpersoon wordt daarin uitgenodigd om het weekend bij een vriend door te brengen, daar merkt hij dat hij helemaal gek wordt omdat hij constant wordt omringd door half naakte hetero mannen .
  • In 2016 he released  made together with Martín Farina, The main gay character is invited to spend the weekend with a friend and finds himself going all over de the place when he discovers he will be surrounded  by half naked straight men most of the time. 
  • 2019 was een zeer productief jaar met een kleinere speelfilm Un Rubio (de blonde) en El Cazador (de jonge jager) een thriller waar we in dit artikel op in zijn gegaan.

   NB: als je de films achter elkaar ziet dan kan je verschillende connecties ontdekken. Berger laat bovendien 'easter eggs' achter in zijn films die vaak verwijzen naar eerdere films of thema's.

  Bij GayRotterdam denken we dat we geluk hebben met interessante bezoekers  aan onze stad en dit festival. We willen bezoekers aan Rotterdam vaker op onze website portretteren. Ken je iemand kent die de stad voor een speciale gelegenheid bezoekt of die iets te vertellen heeft? Laat het ons dan weten via het contactformulier of via onze sociale media.

   

 • Fabian, Julia, Andrea en Vlada blazen nieuw leven in Erasmus Pride Fabian, Julia, Andrea en Vlada blazen nieuw leven in Erasmus Pride