zondag 05 juli 2020

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Bezoek Rotterdam

By GayRotterdam zaterdag 12 jan 2019 2755

Rotterdam is hot! Rotterdam kenmerkt zich als een verrassende en diverse stad. Niet alleen is het een stad die de meeste nationaliteiten (175 verschillende) huisvest, ook tref je veel moderne architectuur aan met daartussen oud erfgoed verscholen. Of je nou van kunst, architectuur, mode, muziek, sport of culinair eten houdt, in Rotterdam kun je je hart ophalen!

Op onze website vind je een overzicht van alle hotspots en events specifiek voor de LGBTI+ bewoner en bezoeker. In onze lijst met hotspots tref je gaybars, maar ook zeer gay friendly parels en onder events een overzicht van de events die zich kenmerken als zeer open minded. Maar wil je nog meer weten over Rotterdam? Wat de bezienswaardigheden zijn, hoe je er reist en waar je het beste kunt slapen? Bekijk de website Rotterdam Info.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on vrijdag, 06 maart 2020 13:54

Related items

 • Van Orlando naar Willemsplein Van Orlando naar Willemsplein

  Misschien heb je, toen je in de tram zat of op de fiets over de Erasmusbrug, een regenboogkleurig zitobject gezien op het Willemsplein. Begin deze maand zijn de rode wieken, bekend als ReWind, op het Willemsplein teruggeplaatst met een opvallend kleurig nieuw uiterlijk. Maar hoe is dit object op deze locatie gekomen? En waarom?

  denis guzzo 2

  De weg naar een markering voor seksuele- en genderdiversiteit

  Op 14 Juni 2016 herdacht de Rotterdamse LHBTQI+ community de vreselijke aanslag op de nachtclub in Orlando. Op initiatief van The Hang-Out 010 en COC Rotterdam werd er gezocht naar een geschikte plek om te herdenken. In andere steden was er een monument waar mensen bij elkaar kwamen, zoals Amsterdam, Den Haag en zelfs Schiedam. Rotterdam had niet zo'n plek. Daarom werd besloten een stille tocht te starten in FERRY aan de Westblaak en bloemen te leggen en kaarsen te branden bij het kruispunt waar het regenboogzebrapad lag. Echt tijd om stil te blijven staan was er niet. We moesten doorlopen en ruimte maken voor de volgende in de rij.

  Bij Gert-Jan Verboom (destiijds Hang-Out), Marc Kabbedijk (FERRY) en Dora Borst (toenmalig directeur Rotterdam Pride) kwam het gevoel weer bovendrijven dat Rotterdam zo’n plek nodig heeft. Zij zochten daarbij hulp van Claus Verbrugge en Kees Vrijdag en gingen lobbyen bij de gemeente. Hieruit ontstond een burgerinitiatief.

  Pulse Orlando  Pulse Orlando 

  Burgerinitiatief

  Het burgerinitiatief voor een monument voor seksuele- en genderdiversiteit kreeg door een ingediende motie van toenmalig raadslid Judith Bokhove namens Groen Links en de PvdA, brede steun in de gemeenteraad. Een mooie boost voor de initiatiefnemers en het begin van een langer proces. 

  Dat de plek nodig was bleek toen er wederom een herdenking plaats moest vinden voor Orlando. Ditmaal was het de 17 jarige Rotterdammer Orlando Boldewijn die in februari 2018 om het leven kwam na een afspraak via een datingapp. Vooral de jonge generatie Rotterdamse LHBTIQ+ wilde bij elkaar komen op een plek die troost gaf. Het gaf een nieuw impuls in de weg naar een monument. Zo werd   een lokatie gekozen: het Willemsplein aan de voet van de Erasmusbrug. Een blijvend monument laat nog even op zich wachten omdat eerst het plein op de schop gaat. Op het  plein is  onlangs wel al een plek gemarkeerd in de nabijheid van de Erasmusbrug. 

  Markering van het monument

  Plannen voor een toekomstige herontwikkeling en mogelijke vergroening van het Willemsplein zijn nog niet concreet. Het is daarom op deze locatie nog te vroeg voor een definitief object als monument. Toch is de plek met dit kunstwerk nu al gemarkeerd. Zodat de LHBTQI+ community in Rotterdam het plein kan claimen, er kan samenkomen en bijeenkomsten kan organiseren om te herdenken, vieren en agenderen.

  "Gert-Jan Verboom: Ik heb kunst en cultuur in de geschiedenis van de LHBTQI+ beweging altijd gezien als een middel wat hiervoor werd ingezet. In de huidige tijd, waarin het lijkt alsof de community uit elkaar is gevallen en binnen en buiten de community de vooroordelen en geweld tegen LHBTQI’s lijkt toe te nemen, kan een plek de lijm zijn die ons weer samen brengt".

  2020 04 REWIND Superuse MrJune Rotterdam DENISGUZZO 8097

   

  Kunstenaar David Louf alias Mr. June,, maakte het ontwerp in samenwerking met Rotterdammers uit de lhbtiq+ community en met de bedenker van ReWind, architect Césare Peeren. 

  De markering als zitobject geeft een mooie gelegenheid aan iedereen die het nodig heeft er te zitten, steun te vinden, te herdenken en te vieren. Gert-Jan: "Ik hoop dat Rotterdamse organisaties die zich inzetten voor de community het plein dan ook gaan claimen, zodat we bij elkaar kunnen komen om te herdenken, vieren en agenderen."

  Credits

  De markering van het zitobject op het Willemsplein is een opdracht van de  gemeente Rotterdam aan Césare Peeren van Superuse Studios in samenwerking met kunstenaar Mr. June. Het programma Beeldende Kunst & Openbare Ruimte (BKOR) werkt samen met betrokken partijen en de leden van het burgerinitiatief: Gert-Jan Verboom, Talitha Nöllen, Claus Verbrugge en Eyasu Hindrik Balcha aan het realiseren van een monument voor seksuele- en genderdiversiteit.

  Beelden: Denis Guzzo, @Denisguzzo in opdracht van CBK Rotterdam. Pulse Orlando: Pieter Ruijsch van Dugteren.

  Denis guzzo

   

  Gert-Jan Verboom debuteerde begin dit jaar met de columns Ruud de Wild, het HIV stigma door je luidsprekers en Opvallen of klein maken, LHBTI’s op school. Hij is nu ook als redacteur/vrijwilliger actief bij GayRotterdam. Dit is zijn eerste redactionele artikel voor  GayRotterdam. Zowel de columns als zijn artikelen gaan over onderwerpen die  hem persoonlijk raken.

 • Roze Zaterdag in 2022 naar Rotterdam Roze Zaterdag in 2022 naar Rotterdam

  In 2022 is de  Roze Zaterdag in Rotterdam! Dat is vandaag bekend gemaakt door stichting Roze Zaterdagen Nederland in overleg met Rotterdamse betrokkenen. De editie in de havenstad stond oorspronkelijk gepland voor volgend jaar, maar de eerstvolgende Roze Zaterdag in Leeuwarden is vanwege de coronacrisis een jaar opgeschoven.

  Rotterdam gaat alsnog de Roze Zaterdag, de eerste en oudste Pride van Nederland, organiseren. Niet zoals gepland in 2021 maar in 2022. Omdat de Roze Zaterdag in Leeuwarden dit jaar vanwege Corona werd geannuleerd was even onduidlijk wat dit voor Rotterdam zou betekenen. Nu is bekend gemaakt dat Rotterdam de organisatiee alsnog mag doen in 2022. “De coronacrisis heeft gevolgen voor de planning van de komende Roze Zaterdag edities. Gezien de huidige situatie onvermijdelijk, maar vooral ook de meest verantwoorde keuze. We zijn daarom ontzettend blij dat we met de organisator in Rotterdam tot overeenstemming zijn gekomen, zodat Roze Zaterdag in 2022 alsnog in Rotterdam kan plaatsvinden”, aldus de stichting Roze Zaterdagen Nederland.

  Rotterdam Pride, organisator van de Roze Zaterdag in 2022, is blij. “We vinden het natuurlijk jammer dat we nog wat langer moeten wachten op ‘onze’ Roze Zaterdag, maar dit geeft ons ook extra tijd om een onvergetelijke editie te organiseren. Eind juni 2022 hopen we iedereen te ontvangen in Rotterdam voor Roze Zaterdag, en daar gaan we een geweldig evenement van maken”, aldus Bey Cil, executive director van Rotterdam Pride.

 • Queerantine Tips #2 Queer Pioneers Queerantine Tips #2 Queer Pioneers

  Hoe kom je deze ‘queerantaine’ zo goed mogelijk door? Ben je even uit ge-flixt, of moet je daar minstens 15 minuten zoeken om iets te ontdekken? Wil je iets doen zonder dat je naar een scherm moet kijken?  Wij helpen je graag een handje en zetten de komende periode wat alternatieven op een rij, waar mogelijk met een grote dosis of met een vleugje Rotterdam. Enjoy!  Deze keer de fims uit het Queer pioneers programma via Picl / LantarenVenster

  Met de ‘Gay Flim Night’ heeft LantarenVenster een lange traditie op het gebied van vertoning van lbgtq films. Die zetten zij voort in hun online aanbod op Picl met de serie ‘Queer Pioneers’. De vijf (nieuwe) klassiekers op een rij: 

  Una Mujer Fantastica: In Berlijn bekroonde film over de transseksuele Marina en haar twintig jaar oudere vriend Orlando. Een intens en ontroerend verhaal. 

  Portrait de la jeune fille en feu: Prachtige liefdesgeschiedenis over kunstenares Marianne die af reist naar een desolaat eiland om het huwelijksportret van Heloïse te schilderen. NB inclusief een inleiding op de Picl website.

  Taxi Zum Klo: Expliciet en humoristisch portret van een homoseksuele leraar in West-Berlijn die begin 80-er jaren in zijn vrije tijd langs publieke toiletten cruiset. 

  Maurice st 3 jpg sd high scaled e1585065400838 630x420Maurice  Portrait de la jeune fille en feu st 1 jpg sd high 630x420Portrait de la jeune fille en feu

  120 BPM: In de begindagen van de aids epidemie lopen de spanningen niet alleen hoog op tussen activisten, de autoriteiten en de farmaceutische industrie: ook binnen de groep activisten gaat het er soms heftig aan toe, er staat dan ook veel op het spel.

  Maurice: Klassiek verhaal van E.M.Forster over mannenliefde die verstrikt en verstikt lijkt in de conventies van het Groot Brittannië aan het begin van de 20eeeuw. 

  Het dagelijks leven staat nog wel een tijd op zijn kop en dat betekent ook veel voor de LHBTI-community en GayRotterdam. Wat je van ons kunt verwachten de komende tijd lees je in het artikel GayRotterdam in Tijden van Corona. Inmiddels vind je op de maandag de  ONLINE BINGO! van StudentprideNLvia  Insta Live, bij studentpridenl, en op de donderdag de Queerantaine Pub Quiz bij GayRotterdam op Instagram en Facebook (stories).

 • Four Drags and a Funeral Four Drags and a Funeral

  Het stuk ‘Four Drags and a Funeral’ wordt sinds 2016 opgevoerd en heeft sindsdien gezorgd voor uitverkochte zalen en lovende recensies. Na een landelijk tournee en tientallen uitverkochte voorstellingen in 2017 en 2018 besloot het team om te stoppen met het opvoeren van de voorstelling. Echter, naar aanleiding van grote vraag van zowel theatermakers als het publiek is medio 2019 besloten om ‘Four Drags and a Funeral’ in 2020 toch weer onder de mensen te brengen - en terecht.

  Op Goede Vrijdag om 10:30 heb ik het plezier gehad om met Hans Goes te mogen videobellen over ‘Four Drags and a Funeral’ (vanwege de coronamaatregelen hebben we helaas niet in persoon kunnen afspreken). Hans Goes is een vrolijke, intelligente man met een uitstekend gevoel voor humor. Hij vertolkt dan ook de rol van drag queen Lucinda St. John. Daarnaast heeft zijn productiehuis ‘De Verbinding’ het stuk geproduceerd.

  Ik heb enorm genoten van het gesprek met Hans. Lees hieronder verder en je zult begrijpen waarom.

  Het stuk

  De titel doet weliswaar denken aan ‘Four Weddings and a Funeral’, maar dit toneelstuk zou niet meer kunnen verschillen van de film. Het stuk – geschreven door Jos Ahlers – zou volgens de oorspronkelijke planning in mei theater ‘t Kapelletje in Rotterdam aandoen.

  Helaas zijn de geplande voorstellingen vooruit geschoven door de coronamaatregelen. Maar gelukkig hoeven we niet al te lang te wachten. ‘Four Drags and a Funeral’ wordt namelijk op 15 oktober in Rotterdam in ‘t Kapelletje opgevoerd. Om ervoor te zorgen dat jullie toch al een beetje kunnen genieten van dit eigenzinnige stuk, hierbij een lekker voorproefje! 

  Four Drags and a Funeral The Beaver Sisters Arjan Boes

  Inleiding

  Hans vertelt mij enthousiast het unieke verhaal van dit stuk. Een groep van 5 drag queens – 3 van in de 50 en 2 jonge broekies van in de 20 – staat centraal. Zij organiseren geregeld theatrale bingo-avonden in verschillende cafés in Rotterdam. Op een bepaald moment overlijdt een van de groepsleden, namelijk Walter. Hij wordt begraven in zijn streng gelovige geboortedorp in Zeeland – Biggekerke – van waaruit hij jaren geleden naar Amsterdam verhuisde.

  Zijn vier vrienden zijn niet uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de uitvaart, maar ze besluiten om naar Biggekerke te rijden om een belofte na te komen. De vijf drag queens hadden namelijk met elkaar afgesproken dat ze ervoor zouden zorgen dat ze bij overlijden niet als man de kist ingingen maar in drag. Walter ligt nu in de kerk echter opgebaard als man. De vier nemen dan ook een road trip naar Biggekerke om te zorgen dat Walter het graf alsnog ingaat als vrouw. Hun eerste taak bij aankomst: inbreken in de kerk.

  Ik heb geboeid naar Hans geluisterd en toen zei hij: “En dan begint het stuk.” Komt er nog meer dan? Ja ja, dit was slechts de inleiding.

  Four Drags and a Funeral

  Op een gegeven moment tijdens de inbraak komt namelijk de moeder van Walter midden in de nacht de kerk inlopen, terwijl de vier drag queens Walters laatste wens naleven. Op dat moment ontspint het drama zich en komt het publiek er langzamerhand achter waarom moederlief in de kerk is en waarom haar zoon het huis uit was gegaan. Wat er volgt is anderhalf uur van intense, hilarische, ontroerende en aangrijpende interacties tussen de moeder van Walter en de vier drag queens en tussen de drag queens onderling (generatie- en cultuurbotsingen).

  Daarnaast wordt er in ‘Four Drags and a Funeral’ uitgebreid aandacht besteed aan de vraag of familie nou op basis van bloed en geboorte wordt bepaald of dat je jouw familie kunt kiezen. Dan behoren vrienden tot jouw zelfgekozen familie. Ook komen de strijd om jezelf te zijn en de rol die religie in dit specifieke geval hierbij speelt, uiteraard ter sprake waardoor de queens Walter ook beter begrijpen.

  Het gaat weliswaar af en toe hard tegen hard, maar door de discussies die op het toneel worden gevoerd komen de personages dichter bij elkaar. Zo wordt er een balans bereikt waarbij ruimte is voor ieders identiteit.

  Ontspanning tussendoor

  Soms gaat het er zo heftig aan toe, dat de drag queens het begrijpelijk even niet trekken en een ontspanmoment nodig hebben. Op deze momenten gaan de lichten aan in de zaal en wordt het publiek onderdeel van de voorstelling. Er wordt namelijk een potje gebingood! Het publiek heeft bij entrée een bingokaart en pen gekregen om mee te kunnen doen. Bovendien zijn er echte prijzen te winnen.

  Hans vertelt mij hoe fantastisch het is om te zien dat het publiek het bingospel serieus neemt en actief meespeelt. Het stuk bevat in totaal 5 bingo momenten die tevens dienen als moment om meer te weten te komen over het karakter van iedere drag queen. Tijdens elke ronde krijg je namelijk ieders individuele verhaal te horen.

  Maar deze bijzondere drag queens begrijpen ook dat wij – de thuisblijvers en zelfisolators – juist op korte termijn ontspanning nodig hebben. Daarom kun je a.s. zaterdagavond 25 april online live bingo-en onder begeleiding van twee van de dames zelf!

  Four Drags and a Funeral Bingo

  Na afloop

  Weliswaar komen er heftige thema’s en situaties aan bod in ‘Four Drags and a Funeral’, maar het stuk is bij uitstek een feel-good voorstelling met zang, dans en playbacken. Als publiek wordt je binnen een paar seconden van de ene emotie naar de andere geslingerd, en van het ene uiterste naar het andere. Van schaterlachen naar gesnik.

  Het stuk is zonder meer ontroerend te noemen. Een deel van het publiek heeft begrijpelijkerwijs dan ook behoefte om na afloop even te blijven zitten om bij te komen van de emotionele achtbaan. Sommigen komen ook nog even naar de spelers toe om te vertellen dat ze zich herkennen in de thema’s en personages. Hans vertelt mij dat ze tijdens het touren erachter zijn gekomen dat met name transgenders in het publiek zichzelf herkennen in het verhaal. Dat neemt overigens niet weg dat ‘Four Drags and a Funeral’ universele thema’s bestrijkt die het overgrote heteroseksuele publiek dan ook aanspreken.

  Je weet nu iets meer over het verhaal achter dit schitterend stuk, maar we mogen de 4 larger-than-life drag queens natuurlijk niet vergeten voor te stellen.

  De Drag Queens

  Je zult begrijpen dat we niet uitgepraat kunnen raken over de fantastische drag queens. Maar om niet teveel weg te geven houden we het bij een korte introductie van de vier die centraal staan in ‘Four Drags and a Funeral’.

  De drag queens heten gezamenlijk ‘The Beaver Sisters’ en bestaan uit de volgende personages.

  Lucinda St. John is vrij truttig. Haar outfit en accessoires zijn allen rood/wit gestippeld: haar jurk, schoenen, handtas en pruikentas. Verder draagt ze een Marilyn Monroe pruik en is vrij ouderwets te noemen. Haar primaire reden om drag queen te worden was om in haar levensonderhoud te voorzien.

  Dan hebben we Annie M.G. Schmudt die vieze kinderboeken schrijft. Ja, echt.

  Multipe Joyce is een van de jongere drag queens. Ze is slimmer dan je denkt en is echt een jonge spring-in-‘t-veld.

  Tot slot is er Poca Handtas. Een jonge, grote gast met een baard, borsthaar en in volle glorie te bewonderen in een strak jurkje.

  Wat mij tijdens het gesprek met Hans vooral bezig hield was hoe je nou in hemelsnaam zo’n origineel verhaal op deze pakkende wijze kunt neerzetten. Gelukkig kon Hans mijn nieuwsgierigheid bevredigen door mij iets te vertellen over de ontstaansgeschiedenis van ‘Four Drags and a Funeral’.

  De geboorte van Four Drags and a Funeral

  Een aantal jaren geleden wilde een groep Amsterdamse drag queens een musical over hun leven maken. Op een gegeven moment is Jos Ahlers – toneelschrijver en echtgenoot van Hans – terecht gekomen bij het stuk. Hij heeft toen het concept met de Amsterdamse groep besproken. Op een  gegeven moment hebben de Amsterdamse drag queens zich gerealiseerd dat toneel toch wel iets anders is dan karaoke of een theatrale act. Ze hebben toen besloten om niet verder te gaan met het stuk.

  Uiteraard vonden Hans en Jos het heel jammer dat het project niet doorging. Daarom hebben ze toen besloten om het zelf te bewerken en zijn ze op zoek gegaan naar acteurs voor hun stuk. Ze hebben er bewust geen musical van gemaakt, maar een feel-good dramedy. Bovendien is de bezetting minimaal. Het stuk telt slechts 5 spelers: 4 mannen en 1 vrouw die de moeder van Walter speelt.

  Wij zijn in ieder geval heel blij dat Hans en Jos toch verder zijn gegaan met het project. En niet zo’n klein beetje ook.

  Four Drags and a Funeral Hans Goes als Lucinda Saint John Arjan Boes Photography

  Over Hans

  Hans speelt al ongeveer 20 jaar toneel – oorspronkelijk als hobby. Nu is hij al sinds 5 jaar professioneel producent bij productiehuis ‘De Verbinding’. Hans vertelde mij dat hij ontzettend geniet van de reacties van het publiek bij het zien van de voorstelling: “De reacties zijn heel mooi. We snijden op een vrolijke manier een serieus onderwerp aan. Het leven is ingewikkeld en ik vind het mooi dat mensen blij worden van het stuk, ervan genieten en erdoor worden geraakt. Daar ben ik echt trots op. Daarnaast is het stuk voor iedereen, niet alleen voor mensen uit de LHBTI+-community. En natuurlijk  is het geweldig om te voelen dat het publiek van de verschillende personages gaat houden, zelfs van de moeder!”

  Wij kunnen in ieder geval niet wachten totdat we in het theater volop van ‘Four Drags and a Funeral’ kunnen genieten. Na de periode zelfisolatie en onzekerheid die we met zijn allen ondergaan, is dit stuk precies wat we nodig hebben.

  Zet 15 oktober dus in je agenda en reservereer alvast je kaartjes. Uit ervaring weten we dat de voorstelling binnen no time is uitverkocht dus wees er snel bij! Ik heb in ieder geval al gereserveerd.

 • Queerantine Tips #1 Queerantine Tips #1

  Hoe kom je deze ‘queerantaine’ zo goed mogelijk door? Ben je even uit ge-flixt, of moet je daar minstens 15 minuten zoeken om iets te ontdekken? Wil je iets doen zonder dat je naar een scherm moet kijken?  Wij helpen je graag een handje en zetten de komende periode wat alternatieven op een rij, waar mogelijk met een grote dosis of met een vleugje Rotterdam. Enjoy! Je kan je nagels per slot van rekening niet blijven lakken.

  Online 

  Toneel: Lang en Gelukkig 
  Deze eerste en echt weergaloze familieproductie volgens een inmiddels bekende formule van RO Theater (tegenwoordig Theater Rotterdam) is online gezet. Een sprookje in drag, met veel muziek en een sterrencast en als klapper op de vuurpijl Paris Hilton. Mooi om te ontdekken, heerlijk om nog een keer te zien.

   

  Offline 

  Roman: Sterker door Strijd
  Dit boek van de Rotterdamse schrijfster Julie van Mol voert je terug naar 2007 voor ‘die andere crisis’ en zonder smartphones en Instagram. De hoofdpersoon in het boek is Anouk, maar de stad Rotterdam heeft minstens zo’n grote rol. Het is duidelijk dat hier enorm veel vooronderzoek in zit: een van de personages die in het boek opduikt is transseksueel Janine Wegman waar over Julie in een eerder interview zegt: “Ze was bijzonder en ik wilde haar daarom graag een podium geven.” Sterker door Strijd is te koop bij Donner.

  Kunst: Bastiaan Mol
  Elders op onze website besteden we aandacht aan de Rotterdamse Schilder Bastiaan Mol. Zijn werk en -dat van kunstenaars van over de hele wereld - is opgenomen in het voorjaarsnummer (#5) van dit jaar van Juturna Magazine en hier te bestellen (Cover hier onder). Kijk je toch liever online? Op zijn website is een uitgebreide selectie van zijn werk zichtbaar of lees het interview –in het Duits – in het voorlaatste Boner magazine. 

   

  juturna no 5 Bastiaan Mol 9789491773570 fcovr

   

   

  Het dagelijks leven staat nog wel een tijd op zijn kop en dat betekent ook veel voor de LHBTI-community en GayRotterdam. Wat je van ons kunt verwachten de komende tijd lees je in het artikel GayRotterdam in Tijden van Corona. Inmiddels vind je op de maandag de  ONLINE BINGO! van StudentprideNLvia  Insta Live, bij studentpridenl, en op de donderdag de Queerantaine Pub Quiz bij GayRotterdam op Instagram en Facebook (stories).