Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Van Orlando naar Willemsplein Featured

in opdracht van CBK Rotterdam in opdracht van CBK Rotterdam Denis Guzzo

Misschien heb je, toen je in de tram zat of op de fiets over de Erasmusbrug, een regenboogkleurig zitobject gezien op het Willemsplein. Begin deze maand zijn de rode wieken, bekend als ReWind, op het Willemsplein teruggeplaatst met een opvallend kleurig nieuw uiterlijk. Maar hoe is dit object op deze locatie gekomen? En waarom?

denis guzzo 2

De weg naar een markering voor seksuele- en genderdiversiteit

Op 14 Juni 2016 herdacht de Rotterdamse LHBTQI+ community de vreselijke aanslag op de nachtclub in Orlando. Op initiatief van The Hang-Out 010 en COC Rotterdam werd er gezocht naar een geschikte plek om te herdenken. In andere steden was er een monument waar mensen bij elkaar kwamen, zoals Amsterdam, Den Haag en zelfs Schiedam. Rotterdam had niet zo'n plek. Daarom werd besloten een stille tocht te starten in FERRY aan de Westblaak en bloemen te leggen en kaarsen te branden bij het kruispunt waar het regenboogzebrapad lag. Echt tijd om stil te blijven staan was er niet. We moesten doorlopen en ruimte maken voor de volgende in de rij.

Bij Gert-Jan Verboom (destiijds Hang-Out), Marc Kabbedijk (FERRY) en Dora Borst (toenmalig directeur Rotterdam Pride) kwam het gevoel weer bovendrijven dat Rotterdam zo’n plek nodig heeft. Zij zochten daarbij hulp van Claus Verbrugge en Kees Vrijdag en gingen lobbyen bij de gemeente. Hieruit ontstond een burgerinitiatief.

Pulse Orlando  Pulse Orlando 

Burgerinitiatief

Het burgerinitiatief voor een monument voor seksuele- en genderdiversiteit kreeg door een ingediende motie van toenmalig raadslid Judith Bokhove namens Groen Links en de PvdA, brede steun in de gemeenteraad. Een mooie boost voor de initiatiefnemers en het begin van een langer proces. 

Dat de plek nodig was bleek toen er wederom een herdenking plaats moest vinden voor Orlando. Ditmaal was het de 17 jarige Rotterdammer Orlando Boldewijn die in februari 2018 om het leven kwam na een afspraak via een datingapp. Vooral de jonge generatie Rotterdamse LHBTIQ+ wilde bij elkaar komen op een plek die troost gaf. Het gaf een nieuw impuls in de weg naar een monument. Zo werd   een lokatie gekozen: het Willemsplein aan de voet van de Erasmusbrug. Een blijvend monument laat nog even op zich wachten omdat eerst het plein op de schop gaat. Op het  plein is  onlangs wel al een plek gemarkeerd in de nabijheid van de Erasmusbrug. 

Markering van het monument

Plannen voor een toekomstige herontwikkeling en mogelijke vergroening van het Willemsplein zijn nog niet concreet. Het is daarom op deze locatie nog te vroeg voor een definitief object als monument. Toch is de plek met dit kunstwerk nu al gemarkeerd. Zodat de LHBTQI+ community in Rotterdam het plein kan claimen, er kan samenkomen en bijeenkomsten kan organiseren om te herdenken, vieren en agenderen.

"Gert-Jan Verboom: Ik heb kunst en cultuur in de geschiedenis van de LHBTQI+ beweging altijd gezien als een middel wat hiervoor werd ingezet. In de huidige tijd, waarin het lijkt alsof de community uit elkaar is gevallen en binnen en buiten de community de vooroordelen en geweld tegen LHBTQI’s lijkt toe te nemen, kan een plek de lijm zijn die ons weer samen brengt".

2020 04 REWIND Superuse MrJune Rotterdam DENISGUZZO 8097

 

Kunstenaar David Louf alias Mr. June,, maakte het ontwerp in samenwerking met Rotterdammers uit de lhbtiq+ community en met de bedenker van ReWind, architect Césare Peeren. 

De markering als zitobject geeft een mooie gelegenheid aan iedereen die het nodig heeft er te zitten, steun te vinden, te herdenken en te vieren. Gert-Jan: "Ik hoop dat Rotterdamse organisaties die zich inzetten voor de community het plein dan ook gaan claimen, zodat we bij elkaar kunnen komen om te herdenken, vieren en agenderen."

Credits

De markering van het zitobject op het Willemsplein is een opdracht van de  gemeente Rotterdam aan Césare Peeren van Superuse Studios in samenwerking met kunstenaar Mr. June. Het programma Beeldende Kunst & Openbare Ruimte (BKOR) werkt samen met betrokken partijen en de leden van het burgerinitiatief: Gert-Jan Verboom, Talitha Nöllen, Claus Verbrugge en Eyasu Hindrik Balcha aan het realiseren van een monument voor seksuele- en genderdiversiteit.

Beelden: Denis Guzzo, @Denisguzzo in opdracht van CBK Rotterdam. Pulse Orlando: Pieter Ruijsch van Dugteren.

Denis guzzo

 

Gert-Jan Verboom debuteerde begin dit jaar met de columns Ruud de Wild, het HIV stigma door je luidsprekers en Opvallen of klein maken, LHBTI’s op school. Hij is nu ook als redacteur/vrijwilliger actief bij GayRotterdam. Dit is zijn eerste redactionele artikel voor  GayRotterdam. Zowel de columns als zijn artikelen gaan over onderwerpen die  hem persoonlijk raken.

Rate this item
(3 votes)
Last modified on woensdag, 25 mei 2022 18:56