Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De Column van Vrijdag - rainbowvote.nu

Verkiezingen 2021 Verkiezingen 2021 GayRotterdam

'Rainbow-vote': beken kleur

Hoera: ik mag weer stemmen! Eén keer in de vier jaar is het democratische feest. En het electorale spektakel is nu nog groter dan ooit. In voorbije jaren was het voor mij op afstand al duidelijk wat ik ging stemmen. Man Dennis zat in Brussel in de politiek en dan zie je van dichtbij waar iemand voor staat: 100% bevlogenheid, inzet en sociaal.
Maar dat is verleden tijd en nu ligt het politieke speelveld weer open. Dat maakt het ineens minder voor de hand liggend. Er is zoveel gebeurd in die afgelopen jaren. Het hele parlementaire bouwwerk heeft een deuk opgelopen. Bij de toeslagenaffaire bleek iedereen pakken boter op z’n hoofd te hebben. Dit keer beperk ik mijn keuze tot een homo-vriendelijk persoon.

Homo-stemmen
In deze spannende tijd wil ik mijn stem geven aan iemand die zich in zet voor de LHBTI-gemeenschap. Ik wil dat de gay-jongens (en meisjes) van nu een even fantastische tijd mee kunnen maken als ik heb gehad. En van dichtbij weet ik dat daar hard aan getrokken moet worden. In de afgelopen 50 jaar is veel bereikt maar het is geen vanzelfsprekendheid. Daarom ben ik een groot fan van de vrijwilligers van o.a. het COC die naar scholen toe gaan. Zij staan in de frontlinie tegenover niet altijd even vriendelijke leerlingen, uit andere culturen en religies. Ik maak voor hen een hele diepe buiging. Hun inzet, passie en werk vind ik superbelangrijk.

Rainbowvote.nu
Omdat er deze keer wel heel veel (en ook nieuwe) partijen zijn, heb ik kieswijzer Rainbowvote.nu bekeken. Dat geeft de standpunten van alle partijen op het gebied van LHBTI weer. Zeer praktisch, objectief en tijdbesparend. Zij hebben alles in plussen en minnen gerangschikt. En bij onderdeel twee staat een aantal zaken over ‘Jongeren & School’. Dat vind ik in deze bizarre tijd voor jongeren dubbel belangrijk. “Het gaat niet om (passieve) tolerantie: het gaat om (actieve) acceptatie”, zei Aboutaleb ooit bij een sessie in de Burgerzaal over Rotterdam als ‘Gay Destination’.

Regenboog & Respect
Mijn rode (of roze) draad loopt dwars door al die standpunten: respect. Letterlijk omkijken naar, acht slaan op, de jongeren die hun eigen weg zoeken in de wereld, de samenleving. Bij het bekijken van die plussen en minnen vallen een paar partijen wat mij betreft af. Die dus niet. Hoe moeilijk is het om juist op dit belangrijke punt voor de toekomst van LHBTI+-gemeenschap ‘++’ te scoren? Zeker christelijk geïnspireerde TK-kandidaten zouden Genesis 9:12-18 nog eens goed moeten lezen. De regenboog is het teken van het verbond tussen God ‘en alle levende wezens van alle vlees’. En het gaat niet om geld: het gaat om aandacht, steun en respect. Ik geef geen stemadvies: check het zelf op Rainbowvote.nu.

Genesis 9:12-18
En dit,’ zei God, ‘zal voor alle komende generaties het teken zijn van het verbond tussen mij en jullie en alle levende wezens bij jullie: ik plaats mijn boog in de wolken; die zal het teken zijn van het verbond tussen mij en de aarde. Wanneer ik wolken samendrijf boven de aarde en in die wolken de boog zichtbaar wordt, zal ik denken aan mijn verbond met jullie en met al wat leeft, en nooit weer zal het water aanzwellen tot een vloed die alles en iedereen vernietigt. Als ik de boog in de wolken zie verschijnen, zal ik denken aan het eeuwigdurende verbond tussen God en al wat op aarde leeft. Dit,’ zei God tegen Noach, ‘is het teken van het verbond dat ik met alle levende wezens op aarde gesloten heb.’ (NBV, 2004)


Redactie: als je de kieswijzer rainbowvote.nu hebt geraadpleegd en inhoudelijk je voorkeur hebt bepaald voor een partij, dan kun je vervolgens ook nog je stem gunnen aan een van de lhbti-kandidaten. Gaykrant.nl sprak deze kandidaten. De interviews vind je in de rubriek 'Uit de kast, in de kamer'.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on dinsdag, 09 maart 2021 10:31
Kees Vrijdag

Kees Vrijdag werkte tussen 1982 en 2012 bij KvK Rotterdam op de gebieden: haven, citypromotie, internationale handel en communicatie.
Hij zit in een aantal besturen: Vlaggenparade, Paul Nijgh-penning, Open Rotterdam en Aan Den Slag! En hij is ambassadeur voor Benefits for Kids. Ook is hij betrokken bij Het Gezelschap, Club 25 en 'Mankracht Rotterdam'. Door verbindingen te leggen in Rotterdam wil hij bijdragen aan de rijkdom van diversiteit in de stad.