Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Leeuwarden draagt sleutel Roze Zaterdag officieel over aan Rotterdam

Overhandiging sleutel aan Arjan Beune Overhandiging sleutel aan Arjan Beune COC Rotterdam

De stad Leeuwarden heeft officieel de sleutel van Roze Zaterdag overhandigt aan Rotterdam. Het overhandigen van de sleutel is een jaarlijks terugkerende traditie tijdens Roze Zaterdag. Arjan Beune, voorzitter van COC Rotterdam, nam de sleutel namens Rotterdam in ontvangst. Daarnaast is de datum van Roze Zaterdag 2022 bekend gemaakt. Rotterdam zal de 45e editie van Roze Zaterdag organiseren op 18 juni 2022, tijdens de Rotterdam Pride Week.

Voorzitter van COC Rotterdam en tevens ontvanger van de sleutel, Arjan Beune, is ontzettend trots dat Roze Zaterdag volgend jaar naar Rotterdam komt: “Leeuwarden heeft dit jaar een geweldige Roze Zaterdag neergezet met als hoogtepunt wat mij betreft een botenparade door de grachten. Ik heb ontzettend genoten. Het zal moeilijk worden voor ons om dit te overtreffen. De voorbereiding voor 2022 zijn inmiddels in volle gang.”

Een dag met en lange historie
Roze Zaterdag is een belangrijke dag voor de Nederlandse LHBTI-gemeenschap. In 1977 werd voor het eerst in Nederland een Pride Parade georganiseerd. Tegenwoordig staat deze dag in Nederland bekend als Roze Zaterdag. Daarmee is Roze Zaterdag het langstlopende Pride-evenement in Nederland. Ieder jaar vindt Roze Zaterdag plaats in een andere stad in Nederland. Vandaag vindt Roze Zaterdag in Leeuwarden plaats. Volgend jaar zal Rotterdam de gastheer zijn.

Roze Zaterdag vindt traditiegetrouw altijd in juni plaats. Vanwege de coronamaatregelen is Roze Zaterdag in 2020 helaas niet doorgegaan. Dit jaar is eenmalig besloten om Roze Zaterdag uit te stellen naar oktober. Arjan Beune: “Zoals het er nu naar uitziet zal Roze Zaterdag in 2022 gewoon weer in juni plaatsvinden. Op 18 juni om precies te zijn.”

Sleutel Leeuwarden 2Arjan Beune met de sleutel voor Roze Zaterdag in Rotterdam / bron: COC Rotterdam

Rotterdam Pride Week ook in juni
21 jaar geleden, in 2001, organiseerde Rotterdam voor het laatst Roze Zaterdag. Verantwoordelijk voor de organisatie in 2022 is, naast de gemeente Rotterdam, Rotterdam Pride in samenwerking met lokale LHBTI+-organisaties waaronder COC Rotterdam en GayRotterdam. Afgelopen september werkten deze drie organisaties ook al samen tijdens de Rotterdam Pride Week.

 “We hebben besloten onze jaarlijkse Rotterdam Pride Week, die normaal in september plaatsvindt, in dezelfde week als Roze Zaterdag te organiseren. We maken er volgend jaar dus één groot evenement van. Dit wil je absoluut niet missen. Verwacht veel festiviteiten en uiteraard zal ook een grootschalige demonstratie niet ontbreken. Houd onze sociale media en de website van Rotterdam Pride goed in de gaten. Daar zal binnenkort het thema en meer informatie bekend worden gemaakt,” aldus Beune.

Rate this item
(0 votes)
Chantal van der Putten

Chantal van der Putten (1984) woont en werkt in Rotterdam Centrum. Ze is onderwijsmanager van de technische opleidingen bij de Rotterdam Academy. Dit is een onderdeel van Hogeschool Rotterdam. Chantal is afgestudeerd als onderwijskundige en neerlandica. Daarnaast is ze voorzitter van Student Pride NL. Deze stichting zet zich in voor een veilig klimaat op hogescholen, universiteiten en stageplaatsen ten aanzien van seksuele en genderdiversiteit, zodat alle studenten zich vrij kunnen voelen en zichzelf en de ander accepteren. Volg Chantal via Insta