Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De Column van Vrijdag: Nummer 13

De Column van Vrijdag: Nummer 13 https://www.mmensuel.fr/paris-londres-et-prague-denoncent-les-discriminations-contre-les-lgbt-en-europe/

Met mijn achternaam zal het niet verbazen dat ik op vrijdag de 13e extra voorzichtig ben. Ik mijd zwarte katers, ga met een boog om ladders heen (waar zijn de glazenwassers gebleven?) en ik wil geen slecht nieuws horen. Dat laatste is op vrijdag 13 mei niet gelukt. Toen kwam de jaarlijkse https://rainbow-europe.org van ILGA over LGBT-rechten onder mijn ogen. En op de ranglijst zijn we uit de top 10 gezakt naar nummer 13.

In haar reactie roept het COC op 'om een sprintje te trekken' om weer bij de kopgroep van landen te horen. Voorzitter Astrid Oosenbrug doet allerlei suggesties, waaronder hogere straffen voor discriminerend geweld. Dat voert mij weer terug naar de collegebanken van de EUR, waar ik de colleges volgde van de criminologen van die tijd: Hulsman en Hoefnagels. Zij waren daar helemaal niet voor: strengere straffen. Dat zit nog steeds in mijn DNA. Ik voel dan ook meer voor de andere suggestie van Astrid Oosenbrug: "Betere aandacht voor acceptatie op school."
Kijk, daar ga ik in mee. In de column over ‘wie te kiezen op 16 maart’ heb ik gezegd dat voor mij dat hét criterium was om op iemand te stemmen. Nog steeds zie ik daar de sleutel om de (volgens het meest recente rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau) 'stagnatie in acceptatie' te keren. Daarom een voorstel om alle goede initiatieven ‘een kontje’ te geven.

‘AA = Acceptatie Award’
Met mooie woorden alleen komen we er niet. Daarom stel ik een prijs/geldbedrag beschikbaar voor het leukste idee, de meest succesvolle klas of de meest bevlogen vrijwilliger die bijdraagt aan acceptatie van lhbtqia’ers in Rotterdam. Wat mij betreft gaat het daarbij om alle vormen van onderwijs: basis, voortgezet maar ook volwasseneneducatie. Want daar is ook een wereld te winnen. De jury bestaat uit drie personen: de voorzitter van het COC Rotterdam, ikzelf en de derde persoon ga ik persoonlijk benaderen, want ik heb ook nog een idee voor een betere naam dan ‘Acceptatie Award'. En daar heeft het derde bestuurslid een ‘say’ in. Voor de uitreiking nodigen we de nieuwe (oude?) wethouder Onderwijs uit. Wanneer? Vrijdag 13 januari 2023 lijkt mij een hele goede datum.

PS: “Overigens ben ik van mening”* dat er voor zaterdag 18 juni een teksttegel geplaatst moet worden bij het lhbtqia-monument op het Willemsplein.

*) vrij naar de Romeinse senator Cato.

Rate this item
(2 votes)
Last modified on dinsdag, 24 mei 2022 07:10
Kees Vrijdag

Kees Vrijdag werkte tussen 1982 en 2012 bij KvK Rotterdam op de gebieden: haven, citypromotie, internationale handel en communicatie.
Hij zit in een aantal besturen: Vlaggenparade, Paul Nijgh-penning, Open Rotterdam en Aan Den Slag! En hij is ambassadeur voor Benefits for Kids. Ook is hij betrokken bij Het Gezelschap, Club 25 en 'Mankracht Rotterdam'. Door verbindingen te leggen in Rotterdam wil hij bijdragen aan de rijkdom van diversiteit in de stad.