Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Veilig Jezelf op Zuid kunnen zijn

Elise Rens  op de Frans Bekkerstraat Elise Rens op de Frans Bekkerstraat Jezelf op Zuid

Jezelf op Zuid organiseert binnenkort haar eerste ‘safe spaces’, een plek op Rotterdam Zuid waar LGBTQIAP+-personen veilig samen kunnen komen. Elise Rens: "We willen laten zien: homoseksualiteit is er, het mag gezien worden en wij supporten dat."

 

Schoolproject

September 2019 werd vanuit een vak van de Willem de Kooning Academie een groep studenten achter hun bureaus vandaan gehaald en op Rotterdam Zuid geplaatst om van daaruit een project op te richten. Vier studenten van Leisure & Events Management, Elise Rens, Lana de Koning, Dyon de Jong en Eline Groenenboom, valt een ding op als ze door de wijk lopen: er zijn nauwelijks uitingen van homoseksualiteit te bekennen. Elise Rens, projectleider: "Wij zijn allemaal afzonderlijk van elkaar gaan kijken op Zuid wat we zagen. Eigenlijk zagen we vooral iets niet en dat waren uitingen en aanbod voor homoseksuelen. Geen mensen van hetzelfde geslacht die hand in hand liepen en behalve één gaysauna geen aanbod, terwijl je dat in de rest van Rotterdam wel ziet." De studenten willen zich er dan ook in eerste instantie op richten om de zichtbaarheid van homoseksualiteit te vergroten op Zuid en beginnen met deze insteek Jezelf op Zuid.

 

jezelfopzuid zuidplein

 

Homoseksueel op Zuid

Of er daadwerkelijk minder acceptatie is van homoseksualiteit op Zuid, is moeilijk te zeggen, legt Elise uit. "Er zijn mensen die aangeven bang te zijn om hand in hand over straat te lopen, maar tegelijkertijd is er ook een vooroordeel dat het op Zuid niet geaccepteerd wordt. Daardoor zie je het minder en is het dus ook moeilijk in te schatten wat de reactie daarop zou zijn." Daarnaast wordt hier op wijkniveau geen onderzoek naar gedaan door de gemeente Rotterdam. Er heeft op dit gebied één onderzoek door de gemeente plaatsgevonden, maar hierbij zijn er slechts 23 personen geïnterviewd. Daarom is de uitkomst van het onderzoek niet betrouwbaar, vindt Jezelf op Zuid.

 

"Je hoeft niet per se samen te komen omdat je toevallig dezelfde geaardheid hebt, maar die erkenning is fijn, voornamelijk voor de jongeren"

Dyon de Jong, die bij de groep oprichters hoorde maar zich nu meer op de achtergrond begeeft, woont zelf met zijn vriend samen op Zuid en heeft veel contact met de doelgroep. Ook hij geeft aan dat er in de wijk eigenlijk geen plek is om samen te komen en dat vooral de jongeren binnen de doelgroep hier wel behoefte aan hebben. Voor deze groep is een bar nog niet heel relevant en is Rotterdam Noord vaak te ver reizen. "Je hoeft niet per se samen te komen omdat je toevallig dezelfde geaardheid hebt, maar die erkenning is fijn, voornamelijk voor de jongeren." Hij vertelt dat er in de jaren ’90 wel wat kroegjes waren maar dat dat door de jaren heen is verdwenen. “Ik zie het liever als iets wat we weer terughalen naar Zuid. Iets wat verloren is gegaan in de jaren ’90 proberen wij weer terug te brengen." Hij heeft er vertrouwen in dat de acceptatie hierin geen probleem hoeft te vormen. "Er hangt een aanname dat het allemaal niet kan in Rotterdam Zuid. Ik heb zoiets van: laten we het gewoon proberen."

 

Regenboog-verzadiging

Na het project ‘Zoenen op Zuid’, waar Rijnmond een artikel over schreef, hebben veel van hun activiteiten zich verplaatst naar een online omgeving. Vooral via Instagram proberen ze een gemeenschap te creëren en kun je op de hoogte blijven van waar ze mee bezig zijn. Hier hopen ze het onderwerp van homoseksualiteit op Zuid open te breken en zichtbaar te maken wat de problemen zijn en waar behoefte aan is. Elise vertelt dat uit gesprekken met de doelgroep blijkt dat er vooral behoefte is aan meer gelaagdheid in het aanbod. Dit houdt in dat veel bars in Rotterdam geassocieerd worden met ‘regenbogen en glitters, en vaak hoort daar ook make-up bij voor mannen’, iets wat ze regenboogverzadiging noemen. "Niet iedereen voelt zich hierin thuis, veel mensen hebben juist behoefte aan een open gesprek en elkaar ontmoeten." Hier wilden ze al langere tijd iets mee doen.

 

 

"Er hangt een aanname dat het allemaal niet kan in Rotterdam Zuid. Ik heb zoiets van: laten we het gewoon proberen’’

 

Safe spaces

En dat is iets wat komende tijd eindelijk werkelijkheid gaat worden. In samenwerking met kenniscentrum voor emancipatie Dona Daria, zullen binnenkort de eerste safe spaces op Zuid worden neergezet. Hier zal een open gesprek ondersteund worden en worden sprekers aan het woord gelaten. Uiteindelijk hopen ze deze safe spaces te laten ‘oppoppen’ op verschillende locaties op Zuid, waar ook een huiselijke sfeer gecreëerd kan worden. Dona Daria werkt er ook aan om dit door heel Rotterdam te doen, maar Elise geeft aan dat haar project altijd op Zuid gericht zal blijven: "We lopen daar nu een jaar heel veel rond en dat voelt dan een beetje als je plekje waar je ook iets voor wilt betekenen."

 

jezelfopzuid bibliotheek zuidplein

 

Veiligheid en daten

De eerste safe spaces zullen 14 november en 12 december plaatsvinden in bibliotheek Zuidplein. Hierbij is iedereen welkom, want waar de eerste focus van Jezelf op Zuid bij de gaycommunity lag, willen ze ook andere LGBTQIAP+-personen deze mogelijkheid bieden.

Veiligheid is het thema van de eerste safe space, op 14 november. Hierbij wordt er vooral gekeken naar het verschaffen van informatie en ze zijn dan ook druk bezig met inspirerende sprekers vinden voor deze avond. 

> Meer informatie en aanmelden voor 14 november.

De tweede bijeenkomst op 12 december heeft het thema liefde en relaties en zal meer een persoonlijke focus hebben. Hierin zullen mensen hun eigen ervaringen juist delen. Op deze manier hoopt Jezelf op Zuid een veilige omgeving te bieden voor LGBTQIAP+-personen onder de rivieren.

> Meer informatie en aanmelden voor 12 december.


 Check voor meer informatie en contact Jezelf op Zuid

 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on zondag, 21 februari 2021 14:41
Ayla Lebbing

Ayla Lebbing (1997) is redacteur bij GayRotterdam. Na het behalen van haar bachelor Communicatie en Life Science in Wageningen, studeert ze nu Journalistiek aan de VU. Ze heeft schrijven altijd al ontzettend leuk gevonden en gaat dan ook voor een carrière als (onderzoeks)journalist! Aangezien ze zelf niet binnen de doelgroep van GayRotterdam valt hoopt ze de verfrissende blik van een ‘leek’ toe te voegen maar vooral zelf veel te leren over de LHBTI+ cultuur in Rotterdam.