Karma is a bitch!

By Duran Renkema vrijdag 01 feb 2019 1031

Deze maand is het precies vijf jaar geleden dat mijn ex-werkgever GPO-WN (een gereformeerde onderwijsorganisatie) en ik in een juridische strijd terecht kwamen. Enkele weken eerder was ik officieel uit de kast gekomen. En homo’s kunnen nu eenmaal niet voor de klas staan, vond men bij GPO-WN. Het idéé alleen al...  


Ze hadden (ik citeer) ‘een lage seksuele moraal’ en een slechte invloed op hun leerlingen. Dus wieberen met die hap.

Dat ik al jarenlang - tot volle tevredenheid van de organisatie - functioneerde, ieder jaar weer klassenvol gelukkige en goed presterende leerlingen afleverde en bestuur, directie, collega’s, ouders en leerlingen altijd lovend over me spraken deed er ineens niet meer toe. Want God houdt van alle mensen, maar niet van homo’s.

In enkele weken tijd kreeg ik van het godvrezende deel van Nederland handenvol e-mails, brieven, berichten en telefoontjes. Tussen alle halleluja-hopsasa’s, kerkbezoeken en bijbelstudies door, hadden ze blijkbaar voldoende tijd om mij nog van harte AIDS toe te wensen, (doods)bedreigingen te sturen, mijn ex, kinderen en ouders lastig te vallen, hate-mails te zenden etc. Het doel heiligt de middelen, die vieze homo moest met pek en veren door de reformatorische straten. Waar liefde woont, gebiedt de Heer zijn zegen.

GPO-WN was er van overtuigd dat ze de door henzelf aangespannen rechtszaak zou winnen. Jezus redt blijkbaar niet alleen, maar hij levert er ook nog eens een paar oogkleppen bij die de vromen alle zicht op de realiteit ontneemt. Het was voor hen dan ook een schok om van de rechter te horen dat zelfs de refo-taliban zich in Nederland aan de wet moet houden. Discriminatie bleek geen christelijk privilege, maar een wetsovertreding. Can I get an ‘amen’?

Juist vanwege die door henzelf aangespannen rechtszaak werd korte tijd later in de Eerste en Tweede Kamer de ‘Enkele Feit Constructie' uit de wet geschrapt. Dat artikel kon vroeger worden gebruikt door christelijke onderwijsorganisaties om van hun homoseksuele leerkrachten en leerlingen af te komen. Maar mede dankzij de GPO-WN kan dat nu niet meer. Namens alle homo’s in Nederland: bedankt! Karma is a bitch.

Dat wil niet zeggen dat er niks meer is om voor te vechten. Dat blijkt maar weer uit berichten van homoseksuele stagiaires die hun baan verliezen, agressie (verbaal en fysiek) richting LHBT’ers die het wagen om openlijk te willen zijn wie ze zijn, transgenders die vechten tegen domme vooroordelen, sporters en ga zo maar door.

Vorige maand las ik een artikel over de benarde situatie van homo’s op Goeree Overflakkee. Dat is hier verdomme vlakbij en het lijkt alsof het eiland in de jaren vijftig is blijven steken. Homo’s worden daar door de lokale SGP-community uitgekotst, beschimpt, genegeerd en gediscrimineerd. En ik hoor mensen zeggen dat we daar ruimte voor moeten laten. Live and let live.

Maar daar ben ik klaar mee. Want als je het fatsoen niet op kunt brengen om iedereen, ongeacht huidskleur, seksuele voorkeur, geslacht of wat dan ook met gelijk respect te behandelen dan hoor je hier in Nederland niet thuis. En jij en ik moeten daar heel erg duidelijk over zijn, iedere keer als we er mee geconfronteerd worden.

Ik wens iedereen komende week een hele fijne, gezellige maar vooral zinvolle Rotterdam Pride!

Rate this item
(0 votes)
Last modified on vrijdag, 01 februari 2019 18:53