Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De Column van Vrijdag: Banaan

Chantal in 2013 tijdens haar eerste marathon Chantal in 2013 tijdens haar eerste marathon

Evenementen, Iconische Evenementen én de Marathon zijn er in Rotterdam. Bij de laatste ligt mijn ‘PR’ (Persoonlijke Record) meer aan de zijlijn, in de PR. Dat is dan bij de start, bij het 35 km-punt en bij de finish. ‘In mijn tijd’ verzamelde iedereen zich op het stadhuis rond Lee. Om 12.00 uur klonk ‘You’ll never walk alone’ via de gouden microfoon. En uit duizenden kelen, dicht op elkaar gepakt op de Coolsingel én op de trappen van het Stadhuis. Niet zomaar kippenvel, maar XL-kippenvel. Dan een ouderwets kanonschot, applaus en het geroffel van tienduizend sportschoenen.

PR-record
Voor de gasten op de ‘VIP-tribune’ ook het startsein voor 2 uur netwerken. Er is blijkbaar altijd wat te bepraten, te regelen of te ritselen met elkaar. Wel met een oog schuin gericht op de monitoren in de Burgerzaal. Zitten we nog onder de magische tijd uit 1988 van Densimo, 2.06.50? Tegen 14.00 uur allemaal weer naar buiten, want het kon elk moment gebeuren. ‘Marathon Mario’ mocht dan het lint-met-sponsor-naam om de gelukkige winnaar hangen.

‘Houd vol’
Ik spoedde me daarna snel met de metro – wat een zegen op zo’n dag voor de stad – naar Kralingen. Mijn zwager had daar het 35 km-punt aangewezen als ‘dood’ punt. Daar kon hij wel een aanmoedigende mentale boost gebruiken. Ruim voor zijn schematijd stond ik daar aan de Kralingse Plaslaan. Bij een feestelijk hoempa-pa-orkestje met opwekkende deuntjes. En daar stonden ook in bontjas gehulde dames, die met een Kralings kak-accent scandeerden: “Houd vol, Houd vol, je doet het voor je lol!” Sommige lopers keken wat verdwaasd naar deze dames die het vast goed bedoelden. Als blikken konden doden...

Running Ambassadors
Ik keek goed uit naar mijn zwager en miste daardoor onze KvK-directeur Ton. Die kwam naar de zijkant van de weg en tikte mij op mijn schouder: "Sta je hier nou om ons aan te moedigen of wat?” Ton was een van de 75 Rotterdam Running Ambassadors. Dat is (was?) een groep hardlopers uit het Rotterdamse zakenleven. En die werden aangemoedigd met de Spartakreet “RRA naar voren”. Ton liep die keer fris, vrolijk en geheel heel een nieuw PR. Sommige mensen kunnen dat.

Banaan
Dit jaar sta ik weer aan de Kralingse Plaslaan. Met op haar verzoek één banaan. Dit keer voor onze kleine, dappere durfal Chantal. 42 Kilometer en nog wat: doe je dat voor je lol? Ik hoop dat zij het volhoudt. Want zij doet het ook voor ons, ‘OiR’. Kijk op Gofundme en stort 42 bananen (en nog wat) op de rekening.

Rate this item
(1 Vote)
Last modified on vrijdag, 08 april 2022 15:20
Kees Vrijdag

Kees Vrijdag werkte tussen 1982 en 2012 bij KvK Rotterdam op de gebieden: haven, citypromotie, internationale handel en communicatie.
Hij zit in een aantal besturen: Vlaggenparade, Paul Nijgh-penning, Open Rotterdam en Aan Den Slag! En hij is ambassadeur voor Benefits for Kids. Ook is hij betrokken bij Het Gezelschap, Club 25 en 'Mankracht Rotterdam'. Door verbindingen te leggen in Rotterdam wil hij bijdragen aan de rijkdom van diversiteit in de stad.