Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Achteruitgang door vooruitgang

Achteruitgang door vooruitgang Photo by Chris Lawton on Unsplash

In de tijd dat ik mijn coming out beleefde, zo'n 25 jaar geleden inmiddels, was de wereld nog maar minimaal digitaal. Het was de tijd waarin we nog geen www hadden en de eerste webbrowser moest nog geboren worden. Forums en mailinglijsten 'zweefden' al wel rond online, en het was het geboortejaar van De Digitale Stad. Het was 1994, en ik had net in het computerlab van de universiteit kennisgemaakt met Jürgen, mijn eerste nerd. Jürgen maakte mij wegwijs in de online wereld en hielp mij in de weken erna een professor ompraten en één van de zes emailadressen van de faculteit te bemachtigen. Een nieuwe wereld ging voor mij open. Een hele roze wereld ook, waarin 'ons soort mensen' zich groepeerde rondom Amerikaanse bands, tv series en themagroepen.

 Het waren de hoogtijjaren van k d lang (toen nog zonder puntjes), Buffy, Xena en in de jaren daarna werden lesbische vrouwen steeds zichtbaarder, niet in de laatste plaats door de publieke coming out van Ellen Degeneres. In mijn middelgrote universiteitsstad in de provincie waren verder verschillende kroegen voor homo's en lesbiennes, een homodiscotheek en een maandelijks groot homofeest. Daar leerde je mensen kennen en speelde de gay scene zich af.


De wereld is sindsdien behoorlijk veranderd. Ontmoeten gebeurd steeds meer online, enerzijds vanwege het gemak en anderzijds omdat de reguliere horeca en de maatschappij steeds gayvriendelijker zijn geworden. Een geweldige vooruitgang, maar daardoor worden homo's en lesbo 's ook steeds minder zichtbaar. En voor wie nog worstelt met zijn of haar geaardheid, kan een online app wel eens een te hoge drempel zijn. Je weet tenslotte niet wie jouw profiel daar ziet. En misschien ben je nog helemaal niet toe aan daten, maar wil je wel met mensen over het onderwerp praten, in een veilige, relaxte omgeving. Waar ga je dan naar toe?


Onderzoeker Danah Boyd schreef vorig jaar een artikel over de Amerikaanse homobeweging die, moe van al het anti-homogeweld online, steeds meer achter gesloten inlogportalen is gaan zitten. Een gevolg hiervan is dat jongeren die zoekende zijn naar hun seksuele identiteit in hun online zoektocht met name homogenezingstherapieën aangeboden krijgen. Om diezelfde reden worden jongeren die kritische vragen stellen in links-activistische groepen vaak buitengesloten en vinden uiteindelijk wel een luisterend oor bij groepen die haat verspreiden.


Of bovenstaande ook geldt in de Nederlandse context is mij niet bekend, maar aangezien wij over het algemeen Amerika volgen in dit soort ontwikkelingen, lijkt het mij niet ondenkbaar; social media zoals Facebook polariseert ook in Nederland de maatschappelijke discussie, en dus ook de homobeweging. Des te belangrijker om homohoreca, belangenverenigingen en ontmoetingsplekken te blijven ondersteunen en zichtbaarheid te promoten. In de fysieke wereld, maar dus zeker ook online.

 

Rate this item
(2 votes)
Last modified on zaterdag, 15 augustus 2020 11:08
Dagmar Boer

Dagmar is lid van de Raad van Toezicht voor Stichting GayRotterdam. Met haar voorliefde voor inclusiviteit en alles wat digitaal is, zet zij zich graag in voor het streven dat de Rotterdamse LGBTTQQIAAP'er online zichtbaar is. Ook kun je haar op de site tegenkomen als vertaler voor de Engelstalige versie van de site.

In haar dagelijkse leven werkt Dagmar als security architect voor de Rijksoverheid en blogt zij regelmatig op haar eigen site: www.40percentpapermache.com.