Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Rotterdamse Iconen: #1 Kabouter Buttplug

By de redactie vrijdag 01 feb 2019 4336

Je kan er niet omheen: bij een drukke winkelstraat staat een gigantische kabouter met een opvallend object in zijn hand. Veel Rotterdammers dachten in 2001: dat is een buttplug! De gemeenteraad oordeelde in 2001: die komt er bij ons niet in. 


Er is toen een mislukte poging gedaan om hem aan het naburige Barendrecht te schenken – immers, wie weet zijn de inwoners daar puurder van geest? Uiteindelijk is de sculptuur een tijdje verbannen naar de binnenplaats van het Boijmans, maar sinds 2008 staat Kabouter Buttplug te shinen aan het Eendrachtsplein. Hij is toen als een echte diva in optocht binnengehaald.

Het beeld is gemaakt door beeldend kunstenaar Paul McCarthy en heet eigenlijk Santa Claus. Het beeld is een commentaar op hedendaags consumentisme. Over zijn werk zegt McCarthy zelf: “My work is more about being a clown than a shaman”. Wij denken dat hij in dit geval de spijker op zijn kop sloeg. Het is wel ironisch dat uitgerekend de lokale winkeliersvereniging erg voor de komst van deze speelse kabouter was; het zet de Binnenweg echt op de kaart en trekt extra klanten.

Inmiddels heeft de stad Kabouter Buttplug in haar hart gesloten. Hij wordt zelfs zo af en toe extra aangekleed. Bij de Grand Départ van de Tour de France in 2010 kreeg hij een gele trui van een groep breiende dames. Voor de inhuldiging van Koning Willem Alexander in 2014 was hij gehuld in een hermelijnen mantel (zie foto) en later dat jaar droeg hij Lederhosen.

Rotterdam staat vol met kunst. Wat veel mensen misschien niet weten, is dat er op een steenworp afstand beelden staan van veel beroemdere kunstenaars, bijvoorbeeld van Auguste Rodin of Pablo Picasso. Als je vanaf het Centraal Station rechts langs de Westersingel loopt, dan passeer je een beeldenroute. Vanaf het terras van café de Unie heb je zicht op het begin van de route.

Als je na de sekskabouter in de richting van het Museum Boijmans van Beuningen loopt, kom je bij een groot beeld naar een ontwerp van Picasso aan. Ook dat beeld was onderdeel van een controverse: de aanschaf werd in 1963 tegengehouden, maar in 1970 kwam het er alsnog.  Ook in gay Rotterdam geldt: history repeats itself. Op dit moment is er gedoe rondom de ‘Ballen’ die voor het centraal station komen. Wij zien wel een patroon…

Heb je interesse in een rondleiding langs beelden in Rotterdam? Dan kan je bijvoorbeeld terecht bij Leijnse Stadstours.

Rate this item
(0 votes)