Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Rotterdam Pride 2015, een terugblik

In september 2015 vond de 2e editie van de Rotterdam Pride plaats. We keken met Dora Borst en Gert-Jan Verboom van de organisatie terug op deze editie, en wierpen een blik vooruit naar de Pride van 2016.


Rotterdam heeft net de tweede editie van de Pride achter de rug. Wat is het verschil met de Gay Pride in Amsterdam?

Dora: “De naam zegt het eigenlijk al. Amsterdam noemt zichzelf de ‘Gay Pride’, wij houden het op de ‘Pride’. Daarmee hopen we duidelijk te maken dat we juist géén exclusief feest willen voor de LHBT-doelgroep, maar dat we iedereen (ook de hetero-doelgroep) erbij willen betrekken. Amsterdam is een fantastisch event, maar wat je toch steeds meer ziet is dat de grotere heteromassa komt kijken naar de gay’s op de botenparade. In Rotterdam is de doelstelling dat het echt één geheel is.”
Gert-Jan: “Daarnaast ligt in Rotterdam de focus toch heel sterk op de inhoud. Zo is het ook ontstaan. De gemeente wilde graag het party-gehalte van de KeerWeerparade samenvoegen met het culturele plan wat Dora destijds had ingediend. Zo krijgt de Pride in Rotterdam nooit het beeld dat het alleen maar feest is. Wat in Amsterdam toch een beetje het geval is, ondanks dat er ook heel veel naast de Canal Pride gebeurt.”


Als we de Pride van 2015 vergelijken met de eerste editie in 2014, springen het Pride Plein en de Pride Walk als eerste in het oog. Groeibriljantjes voor de toekomst?

Dora: “Absoluut! We willen (en kunnen) er nog niet teveel over loslaten, maar wat ons betreft wordt de Pride Walk langer en groter, en wordt het Pride Plein het kloppend hart van het evenement. We hebben geleerd van de laatste keer, en gaan de minpuntjes verbeteren. Dus het wordt nog groter, diverser, en een aansprekender programma. Dus een nog fijnere plek om te verblijven dan dat het al was.
Gert-Jan: “Het idee van zowel de Pride Walk als het Pride Plein zijn eigenlijk heel spontaan bij de jongeren van the Hang-Out 010 ontstaan. We hadden niet verwacht dat het tot zo’n succes zou leiden. Als we een stap verder willen maken (en dat willen we), moeten we gaan nadenken over vergunningen, zodat we ook echt over straat kunnen. De Pride Walk van afgelopen jaar was zo geregeld dat we alleen over voetgangersgebieden liepen.”

Het Schouwburgplein werd omgetoverd tot Pride Plein 2015 (foto's: Alex van Hulst).

Hoe gaat de organisatie er het komend jaar uitzien?

Dora: “Voor het komende jaar moeten we zorgen dat de organisatie volwassener wordt. Het eerste jaar leunde de organisatie slechts op drie mensen (Jan Willem Veerbeek, eigenaar van Strano, KeerWeer en Logo, Marc Kabbedijk van de Ferry Store en Dora, red.) met alle stress van dien. Het afgelopen jaar hadden we veel steun van ons nieuwe bestuur en van de vrijwilligers die – gelukkig – op het laatste moment bij de organisatie bijsprongen. Komend jaar denken we echt aan professionals op belangrijke posten, een managementteam het evenement gaat opzetten. We zijn al met mensen in gesprek, dus dat gaat wel goedkomen.” 

Betekent dat ook dat het beschikbare budget groeit?

Dora: “Het opmerkelijke is dat in de afgelopen editie alles groter en beter was dan in de eerste editie, maar dat het budget nagenoeg gelijk is gebleven. In het plan dat we samen met het MT en ons bestuur gaan maken, zal de nadruk liggen op meer samenwerken met commerciële organisatie (liefst typisch Rotterdams), die de kernwwaarden van het evenement omarmen. Dat is ook de reden waarom we zo vroeg zijn gestart met het ‘updaten’ van de organisatie. We hopen snel om tafel te kunnen met bedrijven en organisaties.”

Wat kunnen we verder voor 2016 verwachten? Een klein tipje van de sluier?

Gert-Jan: “We zijn weer bezig met een Photo-award, verder de Erasmusbrug betrekken bij de Pride Walk.”
Dora: “Een programma waar voor iedereen wat te vinden is. En verder een nog betere samenwerking met de organisaties in Rotterdam. We zijn ontzettend blij met het initiatief van deze website. Dat kan ons heel erg helpen, denken wij.”


Tot slot:  wanneer is de Rotterdam Pride 2016 geslaagd?

Dora: “Voor mij heel duidelijk: als we bereiken dat de Pride écht een evenement voor iedereen wordt, is het evenement geslaagd. Als we daarnaast nog meer LHBT-ers voor een paar dagen naar de stad weten te lokken om de Pride mee te maken, kan het helemaal niet meer stuk.”
Gert-Jan: “Een weekendje Pride in Rotterdam doen, ik zie het wel zitten”

Kijk voor meer informatie over de Rotterdam Pride op de Facebookpagina van het evenement. Voor een beeldreportage van de Pride Walk klik je hier >.

Rate this item
(0 votes)