Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Demonstratie op Roze Zaterdag: Sociale acceptatie regenbooggemeenschap onder druk

Op zaterdag 18 juni, tijdens Roze Zaterdag, zal in Rotterdam een grootschalige demonstratie plaatsvinden vanuit de LHBTIQA+-gemeenschap. Van 12:00 tot 14:00 uur lopen naar verwachting tussen de 3.000 en 5.000 mensen mee met de Rotterdam Pride March. Vanaf 11:00 uur verzamelen zij zich op het Willemsplein, naast de Erasmusbrug. Dit is tevens het eindpunt. De Rotterdam Pride March wordt georganiseerd door vier lokale LHBTIQA+-belangenorganisaties: COC Rotterdam, Out in Rotterdam, Ketelbinkie en Erasmus Pride.

Roze Zaterdag is ontstaan in de jaren zeventig als protest tegen discriminatie van de LHBTIQA+-gemeenschap. Arjan Beune, voorzitter van COC Rotterdam, vertelt: “Vandaag de dag is zichtbaarheid en aandacht voor sociale acceptatie nog steeds erg nodig. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de recente bedreigingen en vernielingen vanuit Feyenoordsupporters richting de LHBTIQA+-gemeenschap maar ook de lange wachtlijsten voor transpersonen die in transitie willen zijn een enorm probleem.”
Chantal van der Putten, bestuurslid van Out in Rotterdam, voegt toe: “Ook blijft Nederland in 2022 steken op de 13e plaats in Europa volgens de Rainbow Europe Index. Uit recent onderzoek van SCP en ILGA-Europe blijkt bovendien dat de acceptatie van LHBTIQA+-personen in Nederland voor het eerst sinds jaren is gedaald; een ronduit zorgelijke ontwikkeling.”

Vooraf aan de Rotterdam Pride March zullen er om 11.30 uur toespraken worden gehouden door Elias Karam van Secret Garden, Paul van Dorst van Roze Kameraden, Noémie Metz-Vinez van Unwanted Words en verschillende politici. Ook wordt er door wethouder Said Kasmi van Onderwijs, Cultuur en Toerisme aandacht besteed aan het Monument voor seksuele en genderdiversiteit. Op het Willemsplein is namelijk op 3 juni 2020 het mobiele zitobject Rewind van Cécare Peeren (Superuse Studios) getransformeerd tot tijdelijk monument met een schildering van grafisch ontwerper en streetartist Mr June. Dit gebeurde in samenwerking met Rotterdammers uit de LHBTIQA+-gemeenschap. Later komt er een definitief monument als onderdeel van de herinrichting van het Willemsplein. Dit initiatief kwam tot stand met ondersteuning van de gemeente Rotterdam en CBK Rotterdam.

Rond de klok van 12:00 uur zal de loop starten onder politiebegeleiding. Onderdeel van de route van ongeveer 4 km zijn onder andere de iconische Maasbruggen: de Erasmusbrug en Willemsbrug. “Gezien de weersvoorspellingen belooft het een warme dag te worden. Waarschijnlijk zelfs meer dan 30 graden. Als je meeloopt, neem dan niet alleen vlaggen mee, maar ook zonnebrandcrème en extra water”, waarschuwt Arjan Beune.
Chantal van der Putten: “Na de demonstratie raden we deelnemers aan om zich rustig te verplaatsen naar de Coolsingel, waar een enorm evenemententerrein zal zijn met diverse activiteiten en live optredens. We hopen dat het voor iedereen een onvergetelijke dag wordt!” Roze Zaterdag is dit jaar onderdeel van de Rotterdam Pride Week. Deze vindt plaats van 17 t/m 26 juni.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on vrijdag, 17 juni 2022 22:45