Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De Column van Vrijdag: Eerste liefde

De Column van Vrijdag: Eerste liefde Evan van der Most | Uitgeverij Impulsando

Wie terugdenkt aan de eerste liefde komt vaak bedrogen uit. Of dat nou zo is in de gay-scene: ik weet het niet. Onlangs mocht ik meewerken aan de lancering van het boek ’Pietje’, de levensherinnering van een Rotterdamse jongen. Het theatertje van Donner zat stampensvol herinneringen. Niet alleen van Piet Gamelkoorn. Hier en daar zag ik gezichten waarbij ik dacht: OMG. Zou hij het nog weten? Daar & daar, dan & dan, dat & dat.

Bedriegertje
Voor het gesprek met Piet Gamelkoorn had ik het boek vooraf mogen lezen. In ‘Pietje’ komt ook ‘de eerste liefde’ langs. Een heel spannend verhaal dat je moet plaatsen in die tijd van ontdekken, verkennen én erkennen. Homo zijn is voor jou wel vanzelfsprekend, maar dat is het niet voor iedereen. Integendeel. En dan gaat het mis. Koop het boek en lees Pietje zijn verhaal.

Mon Amour
Als je het boek bij Donner koopt is er misschien nog net een exemplaar van het Boekenweekgeschenk. Er zijn er 627.650 van gedrukt. Het thema van de Boekenweek is ‘de eerste liefde’. ILP heeft er een verrassend, geestig en romantisch boekwerkje van weten te maken. Ook hier ‘speelt’ bedrog een belangrijke rol. Maar hoe erg is het eigenlijk? Als de eerste liefde uitmondt in een échec? Zo lang je ‘Mon Amour’ met hoofdletters kunt schrijven heeft het betekenis. Het gaat ook om de bijzondere belevenis, de huizenhoge emotie en de complete overgave. Kortom: de drieste duik in het diepe. Het plaatje op de omslag van het Boekenweekgeschenk spreekt boekdelen.

Ieder zijn verhaal
Mijn eigen eerste liefde? Daar hangt zo veel mee samen: plekken in de stad, modebeelden van toen en (zomer)hits van toen. Bij de boekpresentatie in Donner speelden (Songfestival)hits een bijzondere rol. Ik kan er een eigen ‘Mon Amour’-playlist van maken.
Afgelopen zaterdagnacht was het volop feest in Ferry. Het stond stampensvol met nieuwe eerste liefdes, nieuwe hitsongs met nieuwe herinneringen. Allemaal spannende verhalen met hopelijk heel veel ‘happy ends’. Zo niet, dan is er altijd nog een heel fraai verhaal.

Als ik tijd heb ga ik ook een boek schrijven over mijn eerste liefde, net als Piet. Kan ik er ook nog even over nadenken of ik er ja/nee bedrogen ben uitgekomen.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on vrijdag, 22 april 2022 18:43
Kees Vrijdag

Kees Vrijdag werkte tussen 1982 en 2012 bij KvK Rotterdam op de gebieden: haven, citypromotie, internationale handel en communicatie.
Hij zit in een aantal besturen: Vlaggenparade, Paul Nijgh-penning, Open Rotterdam en Aan Den Slag! En hij is ambassadeur voor Benefits for Kids. Ook is hij betrokken bij Het Gezelschap, Club 25 en 'Mankracht Rotterdam'. Door verbindingen te leggen in Rotterdam wil hij bijdragen aan de rijkdom van diversiteit in de stad.