Ik werd ontvangen door Marco van Schie-Smit, een van de initiatiefnemers van deze expositie, die direct vol trots vertelde dat is besloten de expositie te verlengen tot eind van het jaar in plaats van begin november. Ook is er van verschillende eenheden uit het land belangstelling getoond voor deze bijzondere expositie. Er gaat ook bijna geen dag voorbij zonder dat Marco hier intern over wordt benaderd. Dit krijgt dus vast nog wel een vervolg.
Het idee voor de expositie was - door corona - uit nood geboren. Binnen de politie is het een goede gewoonte om gedurende het jaar extra aandacht aan specifieke thema's te geven. Roze in Blauw is als LHBTI+ organisatie binnen de politie gevraagd om het thema LHBTI+ jaarlijks vorm te geven. Daarbij heeft Roze in Blauw gekozen voor de Coming Out dag als het vaste moment om dit te doen. Het voor dit jaar geplande symposium kon helaas niet doorgaan, maar met een beetje 'omdenken' was het concept voor een expositie met, over en voor de collega's geboren.
Marco van Schie - Smit / Foto's @pieter_rvd - GayRotterdam
Doelstelling van deze expositie is om bij collega's bewustwording te creëeren en de sociale acceptatie van LHBT+-ers te stimuleren, zowel binnen als buiten de organisatie. Vandaar ook dat deze expositie nu ook online op GayRotterdam wordt getoond. Door naaste collega's te portretteren en aan het woord te laten moet dit voor medewerkers ook letterlijk dichterbij komen. De expositie is daarmee vaak al een interne gespreksstarter. De brochure die in de politiebureaus is verspreid en deze expositie integraal laat zien is daarbij ook een mooi extra hulpmiddel.
De expositie is volledig intern gemaakt. Er waren al snel 11 collega's gevonden die hun persoonlijke verhaal wilden delen, niet alleen met collega's maar ook daarbuiten. Als 12e man ging wethouder Bert Wijbenga van Rotterdam achter het idee staan en wilde ook zijn verhaal graag delen. Marco en Iris - allebei vanuit Roze in Blauw betrokken als organisator - werden ook overgehaald hun eigen verhaal te delen. De indrukwekkende portretfoto's zijn ook door een collega gemaakt. En door hun afmeting in deze expositie spreken ze je direct erg aan. Alleen de vormgeving - zeer passend en geheel in de officiële politiekleuren roze en blauw vormgegeven - werd uitbesteed.
Bureau eenheid Rotterdam
Het resultaat mag er zijn! In een centrale verbindingshal van het kantoor, waar vrijwel iedereen dagelijks langskomt, heeft de expositie een zeer centrale plek waar je niet omheen kunt. 12 collega's kijken je doordringend aan en doen je afvragen waar de expositie over gaat. Het antwoord is snel gevonden aan de achterzijde van de portretten. 12 verhalen met ieder een eigen invalshoek op het onderwerp coming out. Het zijn persoonlijke verhalen van lesbiennes, transgenders, homoseksuele collega's, van verschillende kleur, afkomst, religie. En ook - niet LHBTI+ ers die het over de coming out van hun kind hebben. Verhalen die vaak net zo doordringend zijn als de portretten.
Als wij staan te kijken valt op dat veel medewerkers wel even stil staan of tijdens het lopen de expositite vluchtig in zich opnemen. En Marco wordt door vrijwel iedereen aangesproken. Een teken dat Roze in Blauw goed bekend is binnen de politie en er dus een goede basis is om de specifieke LHBTI+-onderwerpen bij alle medewerkers onder de aandacht te brengen.
Dat een LHBTI+-specifieke aanpak door de politie relevant is laten de recente zaken met betrekking tot de roofmoord op de 73-jarige Jan uit Arnhem en de seks-video van Fred van Leer wel zien. Het zijn de extreme uitersten van LHBTI+ gerelateerde zaken waar onze gemeenschap nog te vaak slachtoffer van is. Het laat zien hoe belangrijk het is om voor dit soort zaken een ingang te hebben bij de politie waar begrip is voor en kennis over zaken als (online) dating, sexting en discriminatie, en waar je laagdrempelig aangifte kan doen en je verhaal kwijt kan.
De expositie is nu ook online te zien op GayRotterdam. En we hopen deze in de toekomst ook als fysieke expositie samen met Roze in Blauw te kunnen presenteren.