Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Open up, Rotterdam, hier komt het Eurovisie Songfestival

De kleurrijke gevel van Rotterdam's AHOY arena, de locatie voor de optredens van het Eurovision Song Festival 2020 De kleurrijke gevel van Rotterdam's AHOY arena, de locatie voor de optredens van het Eurovision Song Festival 2020 Foto via Ahoy.nl

Ook als je de TV maar af en toe aan zet, ben je vast bekend met steeds inventievere en spectaculiarder competitieshows, met drag queens, bake offs, draaiende stoelen en half blote deelnemers op Bounty-eilanden. Vanwege Corona is deze editie uitgesteld naar 21 mei 2021.

De 'Moeder-aller-competitieshows' is echter het veel leukere Eurovisie Songfestival, dat sinds 1956 elk jaar in een ander gastland plaatsvindt. Hoewel het vergelijkbaar is met andere shows zoals X-Factor, The Voice en zelfs American Idol, is de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival best bijzonder.

In de begintijd van de televisie zocht de EBU  (European Broadcasting Union) naar manieren om het toen verdeelde naoorlogse continent te vermaken én te verenigen. In deze gouden decennia voor televisie, was er geen betere plek om dat te bereiken dan via de huiskamers overal in Europa.

Voor dit doel werd er een commissie gevormd, die hun inspiratie zochten bij een andere wedstrijd: het Sanremo Music Festival in Italië. In tegenstelling tot het Sanremo-festival, kregen de deelnemende landen de kans om te stemmen op wat volgens hen het beste nummer is.

Het Songfestival blijkt een enorm succesvolleformule met meer deelnemende landen dan de oprichters ooit voor mogelijk hadden gehouden; niet alleen in Europa, maar ook onze buren uit Azerbeidzjan en zelfs Australië. 

Artiesten die internationaal in het bijzonder zijn blijven hangen zijn bijvoorbeeld die van uit Enya en Olivia Newton John, terwijl het de carrières ook ABBA en Celine Dion ongeveer heeft gekatapulteerd. We hopen natuurlijk ook dat geldt voor de winnaar van vorig jaar, Duncan Laurence, dankzij zijn overwinning mag Rotterdam de trotse 'host' zijn voor dit jaar. 

Eurovisie Songfestival Winnaars 1974, ABBA.

  

Eurovisie Songfestival Winnaar 2019, Duncan Laurence.

 

Dus.... 'what’s the big deal?'  

Wij verheugen ons enorm! Denk 28.000 bezoekers vanuit heel Europa, ruim een week aan events en feesten, de spanning van de voorrondes en de aankondigingen en internationaal heel veel extra aandacht voor onze prachtige stad. Met de slogan 'Open up', denken de organisatoren een voor Rotterdam kenmerkend statement te maken die representatief is voor de diversiteit van de stad en de ontvangst van alle fans.

Als je dit muziekspektakel allesbehalve opwindend vindt, kan je het misschien van een andere kant bekijken, namelijk dat het Rotterdam de kans geeft om te schitteren. Het festival brengt niet alleen talent vanuit heel Europa, het Midden-Oosten en Australië bijeen, maar het geeft Rotterdam ook een enorme bekendheid. 

Controverses

Het Songfestival heeft in elk land een andere geschiedenis met hoogte en dieptepunten en meer en minder gedenkwaardige acts. Bovendien zijn er ook af en toe controverses. Neem bijvoorbeeld de buzz rond de winnaar van 2014 Conchita Wurst, een drag-artiest die publieksliveling werd met haar nummer "Rise Like Phoenix". Voor sommigen was haar overwinning het bewijs van de boodschap die het liedfestival voortdurend promoot, die van diversiteit en vrijheid, terwijl het voor de minder 'open minded' kijkers als een shock kwam.

Hoe en of je deelneemt aan het Songfestival staat niet volledig vast. Sinds de start in 1956, met slechts zeven deelnemende landen, zijn er jaren geweest waarin landen hun kans om deel te nemen hebben laten liggen. Een recent voorbeeld hiervan was Oekraïne in 2019, waar er daar politieke onenigheid ontstond over de voorwaarden en loyaliteit van hun deelnemer.

Het evenement van vorig jaar in Israël was niet vrij van controverse: de 'queen van pop' Madonna, verscheen om haar nieuwe album te promoten en haar liefde voor het festival te betuigen. Haar optreden had echter ook een politieke lading. Twee van haar dansers verschenen arm-in-arm met Palestijnse en Israëlische vlaggen op elk van hun ruggen.

Een recent dieptepunt is de opvatting van de Hongaarse regering, dat het festival van dit jaar overslaat en de songwedstrijd 'te homo' vindt en niet representatief voor de gezinswaarde van het land.

Waar het om draait...

Wij hopen dat dit alles je niet afleidt van de echte boodschap van het evenement - het is echt een festival dat onderlinge verschillen omarmt en viert door de kracht van zang en muziek.

Dit jaar is het 40 jaar geleden dat Nederland het evenement voor het laatst organiseerde, waarbij Rotterdam de strijd  met Maastricht won om de meest geschikte locatie. Centaal gelegen, divers en open, krijgen Rotterdam en de Rotterdammers een unieke kans om te 'shinen' en een geweldig feest te bouwen.

[Blijf op de hoogte via  GayRotterdam.nl in aanloop naar het festival komen wij met nieuws en highlights en meer.]

Vanwege Corona is deze editie uitgesteld naar 21 mei 2021

 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on zondag, 19 juli 2020 11:58