Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Rotterdamse Iconen: #2 De Rotte

De schilderachtige Rotte – en niet machtige Maas – is de naamgever van Rotterdam. Door een wandeling langs dit riviertje vanuit het centrum ben je in no time in een andere wereld. De Rotte is met recht een Rotterdamse icoon, maar hoe gay is dat wandelen eigenlijk? De gay (en straightfriendly) wandelgroep Burgers & Buitenlui doet niets liever.

Een wandeling langs Rotte is ideaal als je wilt genieten van het Hollandse landschap. Bijvoorbeeld na een avondje stappen of om te ontsnappen uit de drukte. In de stad is de Rotte niet altijd goed herkenbaar, maar vanaf het Noordplein volg je hem eenvoudig de stad uit. Dit plein is een perfecte start op de 1e zaterdag van de maand als R’damse Oogst daar markt houdt. Elke dag van de week kan je overigens terecht bij Lof der Zoetheid, een super zaak gerund door de powerwomen Anastasia & Elena.

Burgers & Buitenlui op stap.

Na 30 minuten sta je in een andere wereld langs het water met uitzicht op molens, koeien en ganzen. Onderweg kom je langs de prachtige begraafplaats Crooswijk (ingang aan de Kerkhoflaan), een bonte verzameling aan huizen en natuurlijk veel riet, bootjes en vogels. De Rotte ligt duidelijk hoger dan de omliggende polders, leuk om buitenlandse gasten te laten zien. Trek een paar uur uit voor de wandeling. Een perfecte tussenstop is De Prins van Terbregge voor een lunch van niveau of gewoon een drankje.

En dat wandelen, is dat wel verantwoord als gay? Zoals met alles: het ligt er aan hoe je dat doet.  Met de juiste instelling en vooral blik moet het de meesten wel lukken. Zo heeft de Rotte een overvloed aan roeiers. Er zijn vier roeiverenigingen aan of dichtbij de Rotte. Als (binnenhuis) architect of gewoon als voyeur kan je je hart ophalen: verspreid langs het riviertje staan de meest waanzinnige bouwwerken en huizen waar je ook nog eens onopvallend naar binnen kan gluren. Hoofdzaak blijft het totaalplaatje van een polderlandschap onder de rook van Rotterdam.

De Rotte in beeld:

  

   

 

  

  

Heb je de smaak te pakken en wil je vaker wandelen? Kijk dan op de EventBrite pagina van Burgers & Buitenlui voor de eerstvolgende datum. Eens per maand maken zij een lange wandeling in de omgeving van Rotterdam. De meeste Burgers & Buitenlui zijn gay, maar ook straightfriendly. Zie ook de -Engelse- blog van 'That Guy From Rotterdam' 

TIP 1:
De Rotte is populair, zeker op zondag. Wil je rustig genieten? Kies dan een doordeweekse dag, of een mooie zaterdag in het vroege voorjaar of najaar.

TIP 2:
Geen zin in de terugweg? Neem tram 4 vanuit Hillegersberg terug naar het centrum.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on zondag, 09 februari 2020 21:55