Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Discover My City, Rotterdam

By Anschel Löb zaterdag 02 feb 2019 5337
Discover My City, Rotterdam Guido Leurs

Op deze website zetten wij graag mensen uit de doelgroep in het zonnetje, die lokaal, nationaal of internationaal mooie dingen hebben bereikt. In deze editie spreken we met Guido Leurs, schrijver, ontwerper, fotograaf (en wat eigenlijk niet?) van het eerste internationale reisboek over Rotterdam in het Engels: ‘Discover My City, Rotterdam’. Maandag 9 mei 2016 werd het eerste exemplaar van dit boek officieel overhandigd door Ted Langenbach. 

Om te beginnen: wie is Guido Leurs?                                                                              

“Ik kom oorspronkelijk uit Alphen a/d Rijn, maar koos ervoor om op mijn 18e naar Rotterdam te verhuizen, om op het Grafisch Lyceum te gaan studeren. Dat hield ik niet lang vol, maar ging later toch de opleiding International Course Multimedia Design volgen. Tijdens mijn opleiding ging ik stage lopen in Madrid. Een leuke en leerzame periode. Toen de recessie uitbrak ben ik teruggekeerd naar Rotterdam. Doordat ik niet in het centrum woonde, en alles per fiets moest bereiken, heb ik de stad pas echt goed leren kennen. Momenteel ben ik werkzaam als grafisch ontwerper/webdesigner bij Seiko in Schiedam, en woon ik samen met mijn vriend in Rotterdam Kralingen-Crooswijk.”

Hoe is het boek tot stand gekomen?

Guido: “Ik ben een absolute reisliefhebber. Omdat ik vaak in het buitenland zit, heb ik veel internationale vrienden en kennissen opgedaan. Door hen werd mij dikwijls gevraagd of ik tips kon geven over Rotterdam. Ik stelde dan een reisplan voor ze op, aangevuld met leuke hotspots en routebeschrijvingen. Het was me namelijk opgevallen dat er geen Engelstalige informatie over Rotterdam voor toeristen bestond. Op internet is er wel veel te vinden, maar niet in boekvorm. Zo is het idee ontstaan om een Engelstalig reisboek over Rotterdam te maken.”


Guido krijgt het eerste exemplaar overhandigd uit handen van Rotterdam-goeroe Ted Langenbach
 

Het begon met een idee. En toen?

Guido: “Ik ben gaan onderzoeken. Boekhandels en uitgevers bezocht en geïnformeerd of er al zoiets bestond. Daarna ben ik gaan schrijven, schrijven en schrijven. Heb veel foto’s gemaakt en ben het boek ook zelf gaan ontwerpen. Ook heb ik veel Rotterdamse organisaties benaderd, van drukkers/uitgevers die het boek konden publiceren tot bijvoorbeeld de organisatie van Rotterdam Viert de Stad. Vooral die laatste organisatie was erg enthousiast, en opeens gingen er veel deuren voor mij open. De aanvragen stromen momenteel binnen, en dat is natuurlijk erg leuk!”

Wat maakt het boek zo bijzonder?                                                                                          

Guido: “Ik heb er voor gekozen om mijn boek mede vorm te laten krijgen door persoonlijke tips van mensen uit mijn directe omgeving (in het boek is ook een bijdrage te lezen van blogger That Guy From Rotterdam, van wie ook regelmatig leuke stukken te lezen zijn op gayrotterdam.nl, red). Daarbij stelde ik hen de vraag wat zij graag aan hun (buitenlandse) bezoekers zouden laten zien in de stad, of waar zij zelf trots op zijn. Daardoor zijn het dus niet de gangbare en typisch toeristische plekken in de stad die in het boek staan, maar juist de plekken die je niet verwacht. En die persoonlijke verhalen maken het natuurlijk ook extra leuk!”

Wat mis je nog nog in de Rotterdamse scene?

Guido: “Wat ik mis is dat niemand meer met elkaar lijkt te praten, alle communicatie lijkt tegenwoordig via app’s te verlopen. Het verschil met bijvoorbeeld Amsterdam is, dat daar meer toeristen komen. Zij lijken meer geïnteresseerd te zijn en meer persoonlijk contact met je te willen maken. Ook mis ik de diversiteit in muziek. Mijn vrienden en ik gaan altijd helemaal los op R&B, maar dat zie/hoor je eigenlijk nergens meer. En tot slot zou ik het super vinden als er in Rotterdam zo’n typische gay-lunchroom zou zijn. Ik weet het, je hebt Nostra, en nog een paar. Maar niet een specifieke gericht op de doelgroep. Ik ben uit te kast gekomen tijdens de serie ‘Queer As Folks’, en daar had je ook zoiets. Superleuk!”

Tot slot: waar is je boek te krijgen en wat kost het?

Guido: "Het boek is momenteel te verkrijgen bij Donner, het Wereldmuseum, de Kleine Kaptein, Groos, de Bijenkorf en op de SS Rotterdam. Het boek kost €19,95 en natuurlijk is ook via mijn website te bestellen."

Onze eigen Serge (blogger That Guy From Rotterdam) werkte ook mee aan het boek. Foto: Guido Leurs

Dan nog even over jou persoonlijk. We kennen jou van een tijdje terug uit het uitgaansleven. Ben je daar nog regelmatig te vinden?

Guido: “Ik ga graag uit. Minder dan vroeger, maar ik vond bijvoorbeeld de Strano erg leuk. Ook de grote feesten zoals Betty Ford, Villa Achterwerk en Liberated waren super om heen te gaan. Vooral de combinatie van de verschillende muziekstijlen destijds sprak me erg aan. De feesten van nu zijn meer clubgericht, vind ik. De Unie vind ik vooral leuk om met een groep vrienden heen te gaan.”

Rate this item
(0 votes)
Last modified on donderdag, 05 maart 2020 15:01