Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Rotterdamse Iconen: #3 Westersingel

By Frank Franco vrijdag 01 feb 2019 4280

Van alle plaatsen waar ik naartoe had kunnen gaan, heb ik mijn hart gevolgd en ben ik naar Nederland verhuisd om een stage af te ronden en dichter bij mijn partner te kunnen zijn. Voor sommigen klinkt Rotterdam als een onwaarschijnlijke plek om te stranden, maar na ik ontdekte hoeveel de stad te bieden heeft, kan ik zeggen dat het onwaarschijnlijke juist is wat de stad zo mooi maakt. Maak kennis met de Rotterdamse Westersingel en je weet wat ik bedoel.

Tijdens mijn verblijf in Rotterdam vragen mensen mij vaak wat ik het mooist vind aan de stad, wat mijn favoriete restaurantjes zijn en hoe ik denk over Nederlanders. Van nature zijn de mensen hier nieuwsgierig naar mijn mening, omdat ze het idee hebben dat ik een ander idee heb over het land dan mensen die Rotterdam overslaan of weinig aandacht geven. Normaal sta ik volledig achter dit idee, maar kom op. Moeten we echt geloven dat het ieders' schuld behalve de Nederlander is, dat coffeeshops trekpleisters zijn en er lange rijen voor het Van Gogh Museum en het Anne Frank Huis staan? Natuurlijk, als mensen geluk hebben schrijven ze zich in voor een windmolentour, maar zelfs dat heeft zijn charme verloren.

Misschien is dit wel waarom Rotterdam zo bijzonder is voor mij; er heerst een authenticiteit – een uniekheid die een mystiek gevoel met zich meedraagt. Naar mijn mening is Rotterdam een voorbeeld van goed urbanisme. Dat ik zo'n uitspraak kan maken is omdat het zo makkelijk is om er je weg te vinden. Dat is een grote prestatie in vergelijking met andere steden. Iedere stad heeft wel zijn hoofdwegen die als aderen door de stad lopen, maar mijn absolute favoriet lacht je toe als je Centraal Station uitloopt: de Westersingel.


De Westersingel geeft je een goed beeld van de opties die je hebt in Rotterdam. Denk aan de Doelen en de Schouwburg, die op een steenworpafstand verwijderd zijn van de winkelstraten die de stad zo levendig maken. Neem een bocht naar rechts en je staat op de West-Kruiskade: een straat die bekend staat om zijn Aziatische, Surinaamse en Turkse flair. Niet alleen vind je hier de beste internationale smaken, maar ook kwaliteitsgoederen uit al deze landen in de vorm van bodega-style winkeltjes (kleine alleswinkeltjes, vaak met gele en rode voorgevels, red.)  en boutiques.

Een stukje verderop, aan de kant van de Mauritsweg, kan je De Unie vinden, met vlakbij De Regenboog en Strano. Het is alleen maar passend dat de Westersingel geaccentueerd wordt met dit soort cafés, gezien hij ook leidt naar LOUD aan het Weena en FERRY aan de Blaak. Door deze locatie verwelkomen de bars echt iedereen, maar zoals de meeste LHBT-dingen is dat juist spannend. Met dezelfde gedachte kan ik spreken over de Nieuwe Binnenweg en de Witte de Withstraat verderop langs de singel. Juist in deze straten ontmoet Rotterdam haar bezoekers, danst ze met hen en verwelkomt ze hen aan tafel.


Toch, als ik helemaal eerlijk moet zijn over de Westersingel, zijn de kroonjuwelen aan het einde van de singel wat het voor mij zo bijzonder maakt.: Boijmans van Beuningen en de Kunsthal. Het is alsof de Westersingel het bezoek de juiste kant op leidt. naar het werk langs de singel van Auguste Rodin, Henri Laurens en anderen, voordat het monumentale werk va Pablo Picasso op de hoek van het Museumpark je begroet. Hier vind je beide instituten, waar je niet alleen de mooiste klassieke en moderne kunst kan vinden, maar ook kan genieten van het prachtige Museumpark. Wat is een mooiere plek om te genieten van je koffie en te wandelen door een prachtig park als het weer er naar staat, om te lezen of te hangen met vrienden op een mooie zomerdag?

 Mijn advies voor het bezoeken van Rotterdam? Loop de Westersingel af en je vindt altijd iets moois.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on vrijdag, 01 februari 2019 18:22