Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Officiële oprichting Roze Kameraden

Oprichter Paul van Dorst en Joost Kremers Oprichter Paul van Dorst en Joost Kremers Chantal van der Putten

Vandaag was het zover: de Roze Kameraden, de roze supportersvereniging van Feyenoord, is nu officieel opgericht. Volledig coronaproof kwamen in Belgisch Biercafé Boudewijn circa 50 roze Feyenoordfans, journalisten en sympathisanten bijeen om dit unieke moment te vieren.

Oprichter en bestuurslid Paul van Dorst opent de bijeenkomst. Hij vertelt dat hij van mening is dat de acceptatie beter kan in het voetbal. Paul ziet aanknopingspunten om dit te verbeteren. In een eerder interview met de Hand in Hand werd er gevraagd of hij er wat van zegt als er wordt gescholden met homo of flikker. Hij moest toen bekennen dat hij dit niet deed, omdat hij zich hier niet de juiste persoon voor voelde om dit te doen. Nu kon hij een jaar later in een interview met Gaykrant vertellen dat hij hier, samen met zijn bestuursgenoten Thijs en Sebas, wel klaar voor is. Wat voor hem een belangrijk punt is: "Mensen presteren beter als ze zichzelf kunnen zijn, dus waarom niet bij het voetbal." 

Wethouder Bert Wijbenga (handhaving, buitenruimte, integratie en samenleven) richt ook het woord tot de aanwezigen. Hij is zelf sinds jongs af aan ook fan van Feyenoord. Wijbenga vertelt dat de strijd tegen discriminatie door moet gaan. Vanuit het bestuur van de stad kan hij zeggen dat hij heel blij is met deze stap van een roze supportersvereniging. Hij kan niet ontkennen dat dit verdraaid moeilijk is om te doen. Ter illustratie vertelt hij een verhaal over een voetballer die na een hattrick tegen de journalisten vertelt over zijn verloving met een man. Wat zou het mooi zijn als zo'n held voor zijn geaardheid uit kan komen.

Oprichting Roze Kameraden Bert juiste afmeting

Bert Wijbenga

Ook Houssin Bezzai krijgt het woord. Bezzai is als oud-Spartaspeler sinds maart 2020 programmamanager racisme en discriminatie bij de KNVB. Hij vindt de oprichting van de roze vereniging een heel mooi initiatief. Het is niet iets simpels: de bestuursleden steken toch hun nek uit. "Wij als KNVB staan achter je. We steunen jullie. Hopelijk gaan meer clubs en spelers dit initatief omarmen. Heel veel succes." Bezzai vertelt dat de KNVB alle vormen van discriminatie en uitsluiting tegen wil gaan.

De laatste spreker is Maron Pots. Hij is oprichter en bestuurslid van de Roze Règâhs, de roze supportersvereniging van ADO Den Haag. Hij vertelt over de oprichting van de Roze Règâhs, de eerste roze supportersvereniging van het betaald voetbal in Nederland. Hij besluit zijn verhaal met de woorden: "Als voorzitter van de Roze Règâhs wil ik het vanmiddag aangetreden bestuur van de Roze Kameraden namens de rest van ons bestuur, onze leden, donateurs en sympathisanten een hele mooie tijd toewensen en wij willen hen steunen in hun missie: het LHBTI-vriendelijk maken van de Betaald Voetbal Stadions in Nederland." Als cadeau overhandigt hij een levensgrote regenboogvlag om op te hangen in het stadion. Als verrassing wordt er nog een regenboogvoetbal bezorgd namens John Blankenstein Foundation.  

En dan is het officiële moment met de notaris aangebroken. Na het zetten van de handtekeningen en het luidkeels zingen van het 'Hand in Hand' zijn de Roze Kameraden een feit.  

Rate this item
(1 Vote)
Last modified on vrijdag, 01 oktober 2021 11:35
Chantal van der Putten

Chantal van der Putten (1984) woont en werkt in Rotterdam Centrum. Ze is onderwijsmanager van de technische opleidingen bij de Rotterdam Academy. Dit is een onderdeel van Hogeschool Rotterdam. Chantal is afgestudeerd als onderwijskundige en neerlandica. Daarnaast is ze voorzitter van Student Pride NL. Deze stichting zet zich in voor een veilig klimaat op hogescholen, universiteiten en stageplaatsen ten aanzien van seksuele en genderdiversiteit, zodat alle studenten zich vrij kunnen voelen en zichzelf en de ander accepteren. Volg Chantal via Insta