Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Intersectioneel feminisme

Op 18 maart was het Internationale Vrouwendag. Daarom organiseerde Unboxing Rotterdam, project van Dona Daria, de Intersectionele Vrouwendag, in samenwerking met Stichting Arminius. Een divers scala aan spreeksters deed hun verhaal en ik sprak na afloop met Asali Mieger en Miryam Mejhed over LHBTI+-representatie in intersectioneel feminisme.

"Niet elk glazen plafond is op dezelfde verdieping", zo beschrijft de eerste spreekster van de avond Daphny Griffioen het belang van intersectionaliteit. Een zwarte vrouw voert een strijd aan twee fronten, tegen racisme en als feminist. Daarnaast strijdt niet elke vrouw voor hetzelfde doel. De een kan streven naar een functie als directrice, terwijl de ander vecht om uit een gewelddadige relatie te ontsnappen. Daphny Griffioen heeft zelf ervaren dat niet iedereen met dezelfde kansen wordt geboren. Door afkomst, achtergrond, door iets banaals als een naam: "Een Tahira wordt minder snel aangenomen." 

Video "Intersectionaliteit voor beginners" Dona Doria

Codeswitching

Veel van deze vooroordelen worden geïnternaliseerd, zo bevestigd ook panellid Faye Cheng. Zij is van Chinese afkomst. Een groep die als ingetogen wordt gezien, terwijl zij juist een sterke, uitgesproken vrouw wil zijn en is. Dit heeft ze onderdrukt om aan de norm te voldoen en nog altijd heeft ze dat niet geheel van zich af kunnen schudden. Een veilige omgeving is hiervoor essentieel. Ze introduceert het woord ‘codeswitching’, waarbij je je voorkomen en gedrag aanpast per omgeving in de hoop geaccepteerd te worden. Ondanks dat dit ook positief kan zijn, legt Faye uit dat bepaalde ‘gedragscodes’ als inferieur worden gezien. Op het moment dat er een waardeoordeel aan hangt, kan dat problematisch zijn. 

Intersectionele feminisme

Foto van Lauren Verbrugh (Stichting Arminius), rechts zit Faye.

LHBTI+ en feminist

LHBTI+-personen ervaren nog exclusie in feminisme. Ook hierin is intersectionaliteit dus essentieel. Miryam maakt zich hard voor LHBTI+personen, racisme en vrouwenrechten en ze legt een grote nadruk op mentale gezondheid. Ze identificeert zich als queer en legt uit hoe pijnlijk het is dat, soms bekende, feministen andere vrouwen uitsluiten vanwege hun genderidentiteit. "Vrouwen zijn lang als ‘minderheid’ gezien, net als queerpersonen en zwarte mensen. We zitten in hetzelfde schuitje. Daarom moeten we elkaar steunen."

 

 "Vrouwen zijn lang als ‘minderheid’ gezien, net als queer personen en zwarte mensen. We zitten in hetzelfde schuitje. Daarom moeten we elkaar steunen."

Op het gebied van LHBTI+ is er nog veel te winnen, maar Miryam heeft al veel bereikt. Zo wist ze voor het eerst ook de mbo-opleidingen bij de Pride Walk te betrekken en daardoor kon ze een breder publiek bereiken. Ze denkt dat deze inclusiviteit ook belangrijk is in het feminisme: "Je bent niet alleen vrouw, je gender speelt ook een hele grote rol en als je geen cis-vrouw bent, kun je ook feminist zijn. Feminisme gaat er niet om dat vrouwen beter zijn: het gaat om gelijkwaardigheid en gelijkwaardige behandeling." Dat heeft Miryam echter wel anders meegemaakt, van verschillende kanten, legt ze uit. "Omdat ik queer ben. Ik kan niet met mijn vriendin hand in hand over straat lopen, omdat ik Marokkaans ben, omdat ik een vrouw ben, waardoor je wordt lastiggevallen op straat. Dan voel je je niet gelijkwaardig." 

Net als LHBTI+ is ook het feminisme uitgebreid, herkent Miryam. Net als dat lesbisch en homoseksueel niet meer de enige opties zijn in het LHBTI+-spectrum, gaat feminisme niet meer alleen om witte cis-vrouwen. Daarom moet feminisme intersectioneel zijn volgens Miryam, omdat zelfs de witte feminist ergens een intersectie kan hebben: omdat ze queer is of kinderen heeft die queer of zwart zijn. "Ik heb nog nooit iemand ontmoet die echt alleen vrouw is." 

 

Steun elkaar

Asali is stagiaire bij Dona Daria en in het bijzonder bij jongerenafdeling SPACE waar ze zich inzet voor intersectionaliteit, racisme, LHBTI+ en gendergelijkheid. Dit combineert ze met haar christelijke achtergrond. Ze herkent namelijk dat een persoon die de intersectie christelijk en LHBTI+ heeft hiermee kan worstelen. Asali vindt dan ook dat het binnen het feminisme belangrijk is niet alleen te kijken naar wat je zelf nodig hebt, maar ook juist mensen te steunen die de hulp kunnen gebruiken. Daarom moet er volgens haar ook juist steun zijn voor LHBTI+-personen binnen het feminisme. "Het zou fijn zijn als we niet alleen voor onszelf hard roepen, maar juist elkaar omhoog kunnen helpen. Ik vind dat er geen betere wereld komt door alleen voor jezelf op te komen." Het evenement heeft hier zeker aan bijgedragen, denkt Asali, met verschillende verhalen die allemaal aansluiten op de tijd van nu. Op die manier wordt het ook voor meer mensen herkenbaar.

WhatsApp_Image_2021-03-17_at_20.34.08.jpeg

Foto van Lauren Verbrugh (Stichting Arminius)

Zowel Miryam als Asali hopen tijdens het event een podium geboden te hebben aan een diverse groep om te laten zien wat het feminisme inhoudt voor de huidige generatie. Miryam: "Als je kijkt naar de andere sprekers van deze avond: wij zijn compleet verschillende mensen, maar omdat wij elkaar respecteren kunnen we heel goede gesprekken met elkaar voeren." Ze hoopt dat het evenement heeft laten zien wat de jonge generatie feministen wil in de toekomst. 


 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on vrijdag, 19 maart 2021 08:49
Ayla Lebbing

Ayla Lebbing (1997) is redacteur bij GayRotterdam. Na het behalen van haar bachelor Communicatie en Life Science in Wageningen, studeert ze nu Journalistiek aan de VU. Ze heeft schrijven altijd al ontzettend leuk gevonden en gaat dan ook voor een carrière als (onderzoeks)journalist! Aangezien ze zelf niet binnen de doelgroep van GayRotterdam valt hoopt ze de verfrissende blik van een ‘leek’ toe te voegen maar vooral zelf veel te leren over de LHBTI+ cultuur in Rotterdam.