Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De trans-paraplu, deel 2: non-binair

Ondanks dat ‘trans’ een bekende term is voor vrijwel iedereen, kwam ik erachter dat er veel meer achter deze term schuilgaat dan ik ooit had kunnen vermoeden. Gelukkig is Nanoah Struik er om mensen zoals ikzelf wat bij te leren in de Genderkwiebus Podcast.

In mijn vorige artikel van deze reeks schreef ik over mijn ontdekkingen binnen de trans-wereld. Nu zoom ik iets verder in: onder de grote trans-paraplu zit namelijk ook een mini-paraplu verstopt, deze noemen we non-binair. Nanoah vertelt dat veel mensen moeite hebben dit te begrijpen omdat het relatief onbekend is.  

 

Non-binair en binair

Om de term non-binair te kunnen begrijpen moet je je eerst bewust zijn van de binaire gendercategorieën: man en vrouw. Zoals het woord al zegt zijn er maar twee opties. En bij elke optie horen bepaalde traditionele eigenschappen en kenmerken. Echter, niet iedereen herkent zichzelf in deze binaire verdeling. Als dat het geval is, kan je je identificeren als non-binair. Het verbaast me hoe onbegripvol mensen kunnen zijn over dit onderwerp terwijl de gebruikte woorden het eigenlijk al heel goed uitleggen. Misschien kan je dit als bewijs zien dat sommige mensen het gewoon niet willen begrijpen. Als je binnen deze categorie naar de terminologie kijkt, kom je al een heel eind in de betekenis van het woord. Dat geldt ook voor de termen die onder de non-binaire mini-paraplu vallen. 

 

Verschillende gender-identiteiten

Ik moet toegeven dat een aantal van de termen die nu volgen totaal nieuw voor me zijn. Nanoah legt uit dat dit nog maar een greep uit de opties is. Daarnaast kan de betekenis van een woord per persoon verschillen. Er zijn geen strakke definities aan te geven, omdat iedereen zijn eigen interpretatie van diens identiteit heeft. Er is wel in bredere vorm aan te geven wat de meeste mensen die zich zo identificeren gemeen hebben.

 transparaplu non binair copy

 

Als eerst bespreekt Nanoah a-gender. Dit houdt in, zoals het woord al zegt, dat een persoon die zich zo identificeert weinig of geen verbinding heeft met het traditionele idee van gender waarin de enige opties man en vrouw zijn. Ze zien zichzelf, zo legt Nanoah uit, zonder gender. Daar tegenover staat bi-gender, waarbij een persoon twee genderidentiteiten ervaart. Dat kan tegelijk of afwisselend zijn. Genderfluïde houdt in dat je wisselt tussen verschillende genders. Ik maak hieruit zelf op dat bij bi-gender het individu nog wel de twee traditionele genders als uitgangspunt neemt en genderfluïde individuen niet of minder. Ik vraag me af waar deze individuen zelf het verschil in zien. Mindset? Of ook hoe het uitgedragen wordt? Nanoah benadrukt dat non-binaire personen zeker niet altijd een ‘neutraal’ uiterlijk hebben, zoals vaak gedacht wordt. 

 

 "Je vraagt iemand immers ook of die liever mayo of ketchup bij diens patat heeft, dus waarom zou je niet kunnen vragen naar iemands voorkeur voor iets belangrijks als pronouns?"

Pronouns

Het laatste onderwerp dat wordt besproken en waar ik het ook even over wil hebben zijn de ‘pronouns’, oftewel persoonlijk voornaamwoorden in het Nederlands. Dit is dus hoe je iemand aanspreekt en kan wat ingewikkeld lijken voor een leek als ik zelf. Pronouns zijn namelijk erg persoonlijk: de een wil wel met hij/hem of zij/haar aangesproken worden ondanks iemands non-binaire genderidentiteit en anderen daarentegen willen niet in dit binaire hokje geplaatst worden. Daarvoor zijn twee alternatieven die eigenlijk iedereen zou moeten kennen, maar dat is nog zeker niet het geval. Deze pronouns zijn die/diens en hen/hun. Helemaal geen nieuwe woorden, maar je moet het gewoon weten en kunnen toepassen. Deze kunnen ook door elkaar gebruikt worden in sommige gevallen. Het gebruik hiervan is een persoonlijke voorkeur van de persoon die wordt aangesproken, maar hoe weet je nu wat iemands voorkeur is? Je kan dat niet aan iemand zien, dus dat kan erg ingewikkeld zijn. Gelukkig heeft Nanoah hier een waterdicht stappenplan voor bedacht, met precies één stap: vraag het gewoon! Je vraagt iemand immers ook of die liever mayo of ketchup bij diens patat heeft, dus waarom zou je niet kunnen vragen naar iemands voorkeur voor iets belangrijks als pronouns?

Ondanks dat ik niet heel bekend was met de mini-paraplu die we non-binair noemen, kan ik geen andere conclusie trekken dan dat mensen die het niet ‘snappen’ zich er ofwel geen seconde in verdiept hebben, ofwel het niet willen begrijpen. In mijn ogen zijn er weinig dingen in het leven zo inzichtelijk als de terminologie en betekenis van dit onderwerp. Echter, ik wil wel benadrukken dat het voor individuen zelf natuurlijk veel meer kan inhouden. Dit artikel is een versimpeling van het verhaal, maar hopelijk een goede leidraad voor mensen zoals ikzelf die in dit onderwerp nog wel wat te leren hebben.

Rate this item
(1 Vote)
Last modified on dinsdag, 09 maart 2021 10:32
Ayla Lebbing

Ayla Lebbing (1997) is redacteur bij GayRotterdam. Na het behalen van haar bachelor Communicatie en Life Science in Wageningen, studeert ze nu Journalistiek aan de VU. Ze heeft schrijven altijd al ontzettend leuk gevonden en gaat dan ook voor een carrière als (onderzoeks)journalist! Aangezien ze zelf niet binnen de doelgroep van GayRotterdam valt hoopt ze de verfrissende blik van een ‘leek’ toe te voegen maar vooral zelf veel te leren over de LHBTI+ cultuur in Rotterdam.