Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Gastcolumn Thom Maasdam - Afgekeurd Featured

Thom Maasdam Thom Maasdam Foto: Jimi de Groot

Afgekeurd

Hij gaf me een zoen en ik blokkeerde. Ik kreeg een ellendig gevoel en binnen een paar seconden was ik weer terug in de omgeving waarin ik ben opgegroeid.

Een omgeving waarin vrienden, mede-kerkgangers en zelfs enkele familieleden hun afschuw uitspraken over homoseksualiteit. Hierdoor zat ik jarenlang met mezelf in de knoop (en soms nog). Er werd amper over gepraat en als dit wel gebeurde, was dit met de insteek om me te veranderen. Ondanks dat veel gezegd is vanuit onwetendheid en ‘liefde’ doet dit nog steeds pijn. Inmiddels probeer ik het een plek te geven, maar soms komt dat ellendige gevoel toch weer boven drijven.

Zoals afgelopen maandagavond, 9 november. Via Tim Hofman zag ik een artikel voorbijkomen over een uitspraak van Arie Slob, (minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs). Volgens hem mogen scholen homoseksualiteit afkeuren, mits ze zorgen voor een veilig leerklimaat. Wat mij betreft een tegenstrijdige boodschap, want je keurt een leerling af op wie hij/zij/hen daadwerkelijk is. Hierdoor is je veilige leerklimaat in één klap weg.

 

Want ook ik dacht, als tiener, dat homoseksualiteit een ziekte was en dat het beter was om er niet over te praten.

Tevens mogen scholen, volgens Slob, ouders vragen om een verklaring te ondertekenen waarin ze homoseksualiteit verwerpen. Ik mag in mijn handjes knijpen dat ik dit niet heb meegemaakt. En weet ik dat mijn ouders dit nooit zullen accepteren.

Maar niet alle ouders zijn even sterk en worden, soms onbewust, opgeslokt door de denkwijze van de omgeving. Want ook ik dacht, als tiener, dat homoseksualiteit een ziekte was en dat het beter was om er niet over te praten.

Daarom moet het Ministerie van Onderwijs deze wet juist afkeuren. Anders wordt een onveilige omgeving/leerklimaat voor LHBTIQ+ers in stand gehouden. Dit blokkeert studiesucces, uiteindelijk de economie en zelfs die doodgewone zoen.

Lees ook het artikel op Trouw: "Slob: Homoseksualiteit afkeuren mag, zolang scholen zorgen voor een veilig leerklimaat"


Thom Maasdam (23) studeert communicatie aan Hogeschool Inholland Rotterdam. Daarnaast zet hij zich, als studentenambassadeur, in om het thema diversiteit bespreekbaar te maken in het onderwijs. Hij reageerde met deze column op Facebook op de uitspraken van Arie Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs. Deze persoonlijke reactie viel ons op en daarom hebben we Thom uitgenodigd deze op GayRotterdam te delen.

 

 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on vrijdag, 05 februari 2021 11:13