Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De kunst van het transformeren, interview Ynel Regalo

Ynel kijkt uit over de Rotterdamse haven Ynel kijkt uit over de Rotterdamse haven Sudhir Jairam

Ynel Regalo is een Rotterdamse dragqueen en ondernemer. Ze won Miss Travestie Holland 2019 en heeft het initiatief genomen tot de Drag Dinnershow Rotterdam in VINN. In deze geweldige show is ze sinds juni wekelijks te zien samen met andere dragqueens uit Rotterdam en de wijde omgeving. Hoog tijd dus voor een interview met deze Rotterdamse powerwoman

Wie is Ynel Regalo?

Ynel is een dragqueen uit Rotterdam, geboren en getogen. Ik heb altijd een fascinatie voor drag gehad. Eind jaren 90 kwam ik er meer mee in contact. Voor die tijd had je alleen de Travestie Show met Robert ten Brink. Je had toen verder weinig referentiekaders. In Rotterdam zag ik op een gegeven moment in Gay Palace Fred van Leer in drag en ik dacht: wow, fascinerend! [lacht hard] Zo is het gaandeweg ontstaan. Ik ging naar HEMA voor een Miss Sporty-oogpotlood en trok een streep. Je kunt ongeveer bedenken hoe ik er de eerste paar jaren uitzag. 

Tot voor kort deed ik drag vooral als hobby: op Club Kidfeestjes, op vakantie, meer privé. In 2018 heeft Richard - de eigenaar van Bonaparte - de aanzet gegeven met zijn idee om een voorronde van de Miss Travestie Hollandverkiezing te organiseren. Zo is het balletje gaan rollen. Door Miss Bonaparte te winnen, kreeg ik één van de 13 finaleplekken van de verkiezing in Villa Thalia in 2019, die ik uiteindelijk won. 

Sinds half juli 2020 organiseer ik bij VINN de ‘Drag Dinner Show Rotterdam’. Elke week is er een driegangenmenu met een show eromheen. We hebben maximaal 30 mensen op een avond. Ik vind het belangrijk om het nu klein te houden, dat is ook veilig. Ik merk dat mensen dat fijn vinden, dat huiskamergevoel. Ik doe dat onder andere met de drags van ‘House of Regalo’.

 

"Op mijn werk heb ik toevallig nepwimpers en een pruik op, maar als een kok naar zijn werk gaat, doet hij een jas en koksmuts op."

 

Wat voor type drag is Ynel? Mag ik je ‘classy’ noemen?

Ynel is veelzijdig. Voor mij gaat het echt om de kunst van het transformeren. Je ziet me niet zo snel in een badpak. Dat is helemaal niet verkeerd, maar het is niet mijn persoonlijke voorkeur. Als je het toch een stempeltje wilt geven, dan zou je inderdaad kunnen zeggen dat het wat meer classy is, maar echt niet altijd hoor… [geeft vette knipoog] 

 

Je hebt de verkiezing gewonnen met een act (zie video) met een duidelijke boodschap. Kun je daar iets meer over vertellen?

De act past echt bij mij. Ik kwam al jaren bij de verkiezing en had al vaker gedacht: ik moet een keer op dat podium staan. Punt! Het thema dit jaar was ‘Proud’. Wees trots op wie je bent en draag het uit zonder schaamte. Ga ervoor. Het concept zat helemaal in mijn hoofd. Mijn vriend Nathanael werkt in het theater. Hij heeft het idee uit mijn hoofd gehaald, lichtplannen gemaakt en de regie opgezet, waardoor het er uiteindelijk als een gelikte show uitzag. Ik dacht wel: het wordt óf een homerun óf een absolute laatste plaats.

 

Drag zijn, wat is dat voor jou? Meer ‘entertainment’ of ‘politiek’?

Most and formost gaat het over entertainment. Op het moment dat je een show neerzet, is het ook werk. Op mijn werk heb ik toevallig nepwimpers en een pruik op, maar als een kok naar zijn werk gaat, doet hij een jas en koksmuts op. Het is een vorm van je aanpassen aan je werk. 
 

Het is geen ‘lifestyle’ voor jou? 

Nee, zeker niet. 

 

In artikel 2

foto: Sudhir Jairam

 

‘Inspiratie’ of ‘transpiratie’?

Nou… ik zweet behoorlijk. Er zit heel veel werk in. Dat is ook iets wat zwaar ondergewaardeerd is aan deze vorm van kunst. Het gebeurt wel eens dat er een aanvraag komt voor een boeking voor 3 uur voor een habbekrats. Deze mensen vergeten dat je uren in de make-up en voorbereiding zit. De hele transformatie duurt zo’n drie uur en je hebt ook reistijd. Je bent al snel een goede negen uur bezig. Dat is iets waar ik voor strijd, dat duidelijk benoemen. Het is ontzettend leuk, maar ook keihard werken!

 

"Het is ook heel gek als je de eerste paar keer in de spiegel kijkt.

Je weet dat jij het bent, het zijn nog jouw ogen, maar anderen kijken met een ander oog naar jou."

 

Je geeft ook workshops…

Toevallig gaf ik gisteren een workshop. Er zijn twee typen transformatieworkshops: één waar ik mensen een make-upworkshop geef, dat is een educatieve versie, of ik doe een volledige dragtransformatie. Gisteren deed ik dat laatste. Het was overigens een bonk van een kerel uit Brabant. Dat gebeurt vaker, iemand die het interesseert en het ‘een keer’ wil doen. Ik neem iemand dan helemaal mee in het proces waarin alle mannelijke features met de make-up eruit worden geverfd en dan vervolgens vrouwelijke features erin. Uiteindelijk krijg je juwelen om en doe je een jurk aan. Als laatste gaat het haar erop en style ik het helemaal af. Je ziet iemand gaandeweg veranderen. Het is ook heel gek als je de eerste paar keer in de spiegel kijkt. Je weet dat jij het bent, het zijn nog jouw ogen, maar anderen kijken met een ander oog naar jou. En het mooie is: de wimpers mag je houden. 

RuPauls Drag Race komt naar Nederland met de Drag Race Holland. How excited are you?

Ik ben superbenieuwd wat het gaat worden. Er is ook een Canadese versie op dit moment en er zijn twee seizoenen in Thailand. Die zijn overigens fantastisch: next level qua looks en acts. Het is per land verschillend, dus ik ben benieuwd wat er in Nederland op de planken gebracht gaat worden. 

 drag dinner show roel jacobs 2

foto: Roel Jacobs

 

Wat hoop je voor Rotterdam?

Ik hoop dat we een tolerante stad blijven en lekker divers blijven. Dat maakt Rotterdam ook zo fantastisch: een smeltkroes en daardoor in mijn ogen dé metropool van Nederland. Er is ook ruimte voor drag als kunstvorm, maar het is niet zo dat er op elke hoek een dragqueen staat. Door Drag Race Holland is het wel meer mainstream geworden en ik hoop dat het nu ook meer zichtbaar wordt in het straatbeeld. Ik hoop dat ik daar met mijn Drag Dinner Show aan kan bijdragen.


Drag Dinner Show met House of Regalo zien?

Elke zaterdag is er een show inclusief fabuleus driegangenkeuzemenu. In september zijn alle shows inmiddels uitverkocht. Vanaf oktobe  is de Drag Dinner Show er elke zaterdag met een nieuwe productie én een nieuw menu. Speciale edities worden verwacht met Halloween en Kerstmis. Daarover meer in onze agenda.


Meer info en/of volg Ynel Regalo via:

instagram fb logo

bezoek website

 

 

 

 

Rate this item
(2 votes)
Last modified on woensdag, 23 september 2020 22:17
Jasper de Haan

Jasper de Haan (1972) is redacteur bij GayRotterdam. Hij is import-Rotterdammer sinds 1991 en inmiddels helemaal verknocht aan deze diverse stad. Hij is een kunst- en cultuurliefhebber in de brede zin van het woord en reist graag met zijn vriend voor een mooi concert of evenement. Als redacteur bij deze site hoopt hij de stad nog beter te leren kennen en alle Rotterdamse en bezoekende ‘happy gays’ (LHBTQI etc.) te helpen bij hun eigen ontdekkingen. In het dagelijks leven werkt Jasper bij GGZ Delfland.