Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De Column van Vrijdag: I’m going out, again!

I’m going out, again! I’m going out, again! Kees Vrijdag

Het is alweer enige tijd geleden dat ik een column schreef over "I love the nightlife". Daarop volgde een fantasy-column over een gedroomde nacht uit. Dat krijg je als je een tijd ge-‘lockdowned’ leeft en een veilig opgeborgen bestaan leidt. Toegegeven, dat uitgaan was best al minder geworden in de loop der jaren. Maar het is een natuurwet van alle tijden: af en toe moet de stoom van de ketel, het dak eraf en het luie zweet eruit. Om de smaak weer een beetje te pakken te krijgen was er donderdag weer de avondborrel van ‘Mankracht’. Nu in bar ‘Vinn’; dat staat voor winnaar en dat willen we allemaal wel zijn bij het uitgaan, niet dan?

‘Pietje’: het boek
Maar voor het ‘échte’ uitgaanswerk heb ik me gewend tot de goeroe van The Gay Nightlife in Rotterdam: Piet Gamelkoorn, want je moet jouw kennis halen bij de bron. Binnenkort kan iedereen die kennis ophalen, Piet heeft zijn leven in geuren, kleuren en beelden vastgelegd in een boek. En dat onder de subtitel ‘Levensherinneringen van een Rotterdamse Jongen’. In meer dan honderd pagina’s komt bijna alles langs met aan het einde: "Je kunt niet alles vertellen." Dat is natuurlijk wel jammer voor de geschiedschrijving, maar er staat genoeg spannends in het boek over wat er zich in de afgelopen decennia in de Rotterdamse gay- en horeca-scene heeft afgespeeld.
Verder illustreert het die rijke geschiedenis met een bonte verzameling van kleurrijke foto’s van meer en minder bekende personages, nachtvlinders en (zaken)partners. Een van de bijkomende redenen voor Piet om zijn levensverhaal vast te leggen en te publiceren is: "Ik hoop dat anderen lering kunnen trekken uit mijn verhaal."
Naast zelf ondernemer te zijn (geweest) in allerlei bars en disco’s was Piet ook betrokken bij het organiseren van festivals als Roze Zaterdag in 2001, Roze Zondagen in het Museumpark en de Keerweer Parade. Dat is niet onopgemerkt gebleven op het stadhuis: Piet is gedecoreerd met de Erasmusspeld!

Do’s (or Dont’s?) voor het uitgaan van Piet
Hoewel de neiging om te blijven hangen in The Eighties, Nineties of Naughties natuurlijk erg groot is, gaan Piet en ik, samen met Impulsando-uitgever Evan, het nieuwe Gay-Nightlife van Rotterdam aan den lijve 'proeven'. Nu er sprake is van een nieuwe tijd – er is 'BC' (Before Corona) en ‘AC’ (After Corona) – hopen we op een nieuwe vorm van uitgaan. We geven daarvoor een paar 'dos and don'ts', waar je zelf over na kunt denken en een keuze uit kunt maken.

  • Neem vooral een pil, voor alle zekerheid twee, snuif er wat poeder & poppers doorheen en overgiet deze mix met baco’s. De volgende dag weet je zeker dat het heel leuk is geweest, maar alleen niet meer waarom.
  • Neem een volgeladen mobiele telefoon mee want je moet er een hele nacht mee doen: betalen aan de bar (belangrijk voor de horeca) en je moet natuurlijk iedereen elke minuut kunnen volgen en ook kunnen delen wat er allemaal om je heen gebeurt. Maar weet jij wel wie er naast jou zit?
  • Een avondje uit: maak het je zo gemakkelijk mogelijk. Trek lekker dat grijze, te ruime joggingpak aan, met vooral ook nog die vertrouwde ochtendgeur. Zo’n comfortzone maakt je vast woest aantrekkelijk voor andere uitgaanders.

Wij gaan voor nieuwe ontmoetingen, met een open mind en een pittige cocktail Diablo het nieuwe uitgaan tegemoet. We kijken uit naar al die frisse fashion-icons en muscle-types in een Rotterdam dat ruikt naar Mugler’s ‘A*men’.

Voor het bijwonen van de boekpresentatie van 'Pietje, een Rotterdamse jongen' op 27 maart 2022 om 15.00 uur in het theater van Donner (Coolsingel 129, Rotterdam), kunt u hier reserveren.

Rate this item
(1 Vote)
Last modified on woensdag, 17 augustus 2022 17:10
Kees Vrijdag

Kees Vrijdag werkte tussen 1982 en 2012 bij KvK Rotterdam op de gebieden: haven, citypromotie, internationale handel en communicatie.
Hij zit in een aantal besturen: Vlaggenparade, Paul Nijgh-penning, Open Rotterdam en Aan Den Slag! En hij is ambassadeur voor Benefits for Kids. Ook is hij betrokken bij Het Gezelschap, Club 25 en 'Mankracht Rotterdam'. Door verbindingen te leggen in Rotterdam wil hij bijdragen aan de rijkdom van diversiteit in de stad.