Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Roze Sociale Kaart Rotterdam

Op 17 mei, tijdens IDAHOT Rotterdam (Internationale Dag Tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie) werd de Roze Sociale Kaart voor Rotterdam feestelijk gelanceerd. Op deze online kaart zijn alle 'roze' organisaties in de stad overzichtelijk in kaart gebracht. We spraken kort met Rob Stoop van RADAR over het hoe en waarom van de kaart.

Waarom een Roze Sociale Kaart?
Rob: "Doel van de kaart is om Rotterdamse lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenderpersonen en mensen met een intersekseconditie (LHBTI’ers), met behulp van deze Roze Sociale Kaart de weg te laten vinden, naar plekken waar zij anderen kunnen ontmoeten en organisaties vinden die hulp, ondersteuning en deskundigheid kunnen bieden. Kortom: de Rotterdamse bevolking wegwijs te maken naar alle 'roze' maatschappelijke organisaties in de stad. Op de kaart staan bekende belangenorganisaties als COC Rotterdam, Humanitas en Radar, maar ook organisaties die zich specifiek richten op een bepaald segment, zoals Pameier (ondersteuning aan mensen met een verstandelijke en/of psyschosociale beperking, red.) en Ketelbinkie (sport, red.)." 

Het gaat dus verder dan alleen belangenorganisaties?
Rob: "Zeker. We hebben een onderverdeling gemaakt in Belangenorganisaties, Gezondheid, Hulpverlening, Informatie, Ondersteuning, Religie, Veiligheid, Vrije tijd en Overig. Veel organisaties zijn niet onder te verdelen in categorieën, dus die komen in meerdere of alle categorieën voor. De kaart is onderdeel van de Rotterdamse Veiligheidsalliantie, die vorig jaar door de Rotterdamse Roze organisaties in het leven is geroepen."

Voor wie is de kaart?
Rob: "Heel breed, eigenlijk voor de hele bevolking van Rotterdam en omgeving. Uiteraard voor de hele LHBTI-doelgroep in en om Rotterdam, maar ook voor de mainstreambevolking, bijvoorbeeld een lerares in het onderwijs, die meer wil weten over hoe zij moet omgaan met homoseksualiteit in haar klas."

Hoe is de kaart tot stand gekomen?
Rob: "Dat was een hele klus: inventariseren welke dienstverlening we hebben in Rotterdam, en wie zich waartoe richt. De kaart is in samenwerking met alle 'roze' organisaties in de stad gemaakt. De omschrijving van de organisatie, de keuze voor de doelgroep(en) en in welke de categorie de organisatie valt werd door de organisaties zelf opgesteld en bepaald." 

Zijn er ook activiteiten/diensten die we in (groot) Rotterdam niet hebben?
Rob: "Over het algemeen is de dienstverleving in Rotterdam redelijk compleet. Waar een bepaalde relevante vorm van dienstverlening ontbreekt in Rotterdam, is gezocht naar organisaties buiten de stad."

Alle 'roze' organisaties in de stad zijn aangesloten bij de Rotterdamse Roze Kaart. Onderstaande button zul je dus steeds meer gaan tegenkomen:

 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on dinsdag, 28 januari 2020 15:09