Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De Filmwijzer voor een Roze Filmfestival

De Filmwijzer voor een Roze Filmfestival @pieter_rvd

Het Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR) is weer merkbaar aanwezig in de stad. In het artikel Onze filmtips voor het Filmfestival zagen we al dat je dit jaar eigenlijk elke dag je eigen Roze filmprogramma kunt samenstellen. Om dit nog makkelijker te maken hebben we dat voor jou op een rij gezet. Hierbij vind je dit volledige overzicht, ingedeeld per dag zodat je snel je schema kunt maken en bestellen.

 

Filmtips donderdag 23 januari

Uitgelicht: Matthias et Maxime

We starten vandaag met de nieuwe film van de Canadese acteur en regisseur Xavier Dolan, bekend van films als "Les amours imaginaires" en "J'ai tué ma mère" waarmee hij in 2009 als 20-jarige regisseur debuteerde. De film is inmiddels zijn 10e en eentje die je eigenlijk niet mag missen. Zie hieronder het volledige overzicht voor 23 januari.

Overzicht 23 januari

Matthias et Maxime LantarenVenster
The Long Road LantarenVenster
El Cazador Pathé 
Liberté Kino
The Lighthouse Schouwburg

Meer info en kaarten voor 23 januari. 

 

Filmtips vrijdag 24 januari 

Uitgelicht: Deux

Madeleine en Nina zijn 2 dames op leeftijd hebben al jaren een relatie, zonder dat hun omgeving dit doorheeft. Nadat ze jaren op dezelfde etage een LAT-relatie hebben maken ze plannen om hun oude dag samen in het buitenland door te brengen. Dat zij daarvoor hun familie moeten inlichten. maakt het moeilijk om definitief die stap te zetten. Familiegeheimen en medisch noodlot dreigen alsnog  de relatie van Nina en Madeleine te ruïneren. Reken op prachtig acteerwerk van de 2 hoofdrolspeelsters in dit regie debuut.

Filmtips voor vrijdag 24 januari

Deux Cinerama
Ema Pathé
El Cazador Pathé 
Liberté Cinerama
Los Fantasmas Pathé
Judy versus Capitalism Kino

Meer info en kaarten voor 24 januari.

 

Filmtips zaterdag 25 januari 

Uitgelicht: Bodily Rituals

Het verzamelprogramma Bodily Rituals is onderdeel van het Sacred Beings. Sacred Beings nodigt uit om  vrijer na te denken over vormen van gender die van de norm afwijken. Door de hedendaagse wereld te verbinden met het verleden en verbeelding wil het programma een plek terug claimen voor de queer, de androgyne mens, de transgender, de seksloze en anderen die niet passen in de binaire genderindeling in Aziatische culturen (en daarbuiten). 

Naast dit verzamelprogramma is op zondag 26 januari een gesprek waarin dit thema met de filmmakers wordt besproken en is de gehele week een installatie te bezoeken, beide in Het Nieuwe Instituut. Meer info over de de Sacred Beings Talk en over de Sacred Beings installatie.

Overzicht zaterdag 25 januari

Bodily Rituals Kino
Ema Kino
Los Fantasmas Cinerama
Liberté Pathé
Judy versus Capitalism Cinerama
Beanpole LantarenVenster
Drag Kids Schouwburg 
Moffie Pathé
Bacurau LantarenVenster

Meer info en kaarten voor zaterdag 25 januari.

 

Filmtips zondag 26 januari 

Uitgelicht: The Lighthouse

Zet 2 sterke acteurs (Robert Pattinson en Willem Dafoe) op een afgelegen eiland in de 19e eeuw> Waar niets is te doen behalve werken, eten en drinken. Als de drankvoorraad opraakt resulteert dit in seksueel getinte spanningen, gewelddadige uitbarstingen en bovennatuurlijke waanbeelden. En dat alles in somber zwart/wit. Begin er maar aan om 9:00uur op de zondag ochtend. Dat blijft je zeker bij. Deze zondag beginnen bijna alle roze films voor 10:00uur. 

Overzicht zondag 26 januari

Bacarau Cinerama
The Long Road Cinerama
The Lighthouse De Doelen 
Los Fantasmas Kino
Exposed Cinerama

Meer info en kaarten voor zondag 26 januari.

 

Filmtips maandag 27 januari 

Uitgelicht: Los Fantasmas

De laatste voorstelling alweer dit Festival van deze film afkomstig uit Guatemala dat nauwelijks een filmindustrie kent. Koki en Carlos verleiden mannen met als doel ze te beroven. Als Koki zelf slachtoffer wordt leidt dat tot confronterende zelfreflectie. Het is duidelijk dat dit nog een beladen onderwerp is in Guatemala. Er wordt weinig expliciet getoond, maar vooral (erg) subtiel gesuggereerd. Debuterend regisseur Lojo maakt in de film goed gebruik van de kracht van de omgeving en personages die hij in Guatemala tegenkomt.

Een rustdag vandaag met slechts 2 roze films op het menu. Maar wel 2 bijzondere, voor als je tijd hebt.

Overzicht maandag 27 januari

Los Fantasmas Cinerama
A Perfectly Normal Family Oude Luxor

Meer info en kaarten voor maandag 27 januari.

 

Filmtips dinsdag 28 januari 

Uitgelicht: Moffie

In het Zuid Afrika van 1981 wordt de 16-jarige Nicolas getraind tot soldaat. In deze keiharde macho-cultuur is weinig ruimte om zijn homoseksualiteit te ontdekken. Hermanus verbeeldt niet alleen de waanzin van het Zuid-Afrikaanse apartheidstijdperk, maar ook de warmte van een jeugdromance en seksuele verkenning.

Deze dinsdag is een perfecte dag om vrij te nemen om een boordevol programma te kunnen doorlopen. Met liefst 9 titels moet je er zeker 4 of 5 kunnen zien. Of meer ruimte laten voor socializen in de stad of de films te laten bezinken. 

Overzicht dinsdag 28 januari

Bacurau Pathé
A Perfectly Normal Family Pathé
Beanpole Pathé
Moffie Oude Luxor
El Cazador LantarenVenster
Zombi Child Pathé
Fanny Lye Deliver'd Pathé
Deux Schouwburg
Ema Oude Luxor

Meer info en kaarten voor dinsdag 28 januari.

 

Filmtips woensdag 29 januari 

 Uitgelicht: Beanpole

In het verwoeste Leningrad van na de Tweede Wereldoorlog helpen 2 vrouwen elkaar te overleven. Samen moeten ze daarbij vechten om oude en nieuwe trauma's het hoofd te bieden. Een belangrijk deel van het traumatisch verleden van Rusland wordt in deze indrukwekkende film blootgelegd, waarbij de ruim 1 miljoen vrouwen die voor Rusland vochten zien verwijderd uit de geschiedenisboeken. 

Vandaag de drukste dag met liefst 11 films om uit te kiezen! Tip: probeer de lokaties zo weinig mogelijk te wisselen zodat er ruimte voor eten en drinken tussendoor blijft.

Overzicht woensdag 29 januari

A Perfectly Normal Family Pathé
Deux LantarenVenster
Zombi Child Pathé
Moffie LantarenVenster
Fanny Lye Deliver'd Kino
Bodily Rituals Kino
Beanpole Oude Luxor
The Lighthouse Pathé
Tlamess Pathé
Boyz in the Wood Pathé
Matthias et Maxime De Doelen

Meer info en kaarten voor woensdag 29 januari.

 

Filmtips donderdag 30 januari

Uitgelicht: Zombi Child

Combinatie van een chique meisjesschool in Parijs en een onfrisse geschiedenis in Haïti. Op een Parijse kostschool staat het traumatische verleden van de Haïtiaanse tiener Mélissa in in schril contrast met de kopzorgen van de geprivilegieerde meisjes die zeggen te sterven vanwege liefdesverdriet. Tegelijkertijd wordt deze tegenstelling mooi en spannend gefilmd door de regisseur Bertrand Bonello, die regelmatig genomineerd is voor grote prijzen en deze ook gewonnen heeft. 

Overzicht donderdag 30 januari

Matthias et Maxime Kino
The Lighthouse Pathé
Bacurau Kino
Tlamess Pathé
Zombi Child Oude Luxor

Meer info en kaarten voor donderdag 30 januari.

 

Filmtips vrijdag 31 januari

Uitgelicht: Exposed

Acht avant-gardistische jonge performers gebruiken hun lichaam om onze ideeën over seksualiteit, invaliditeit en gender op de proef te stellen, en om vraagtekens te plaatsen bij het concept 'normaal'.
"Exposed schijnt mensen uit hun comfortzone te halen, en laat dat nu nét zijn wat de samenleving misschien wel wat meer nodig heeft. Kom maar op met dat ongemak.” (Thorn & Mandy)

Overzicht vrijdag 31 januari

A Perfectly Normal Family Pathé
Moffie Pathé
Tlamess Cinerama
El Cazador De Doelen
Bacurau Schouwburg
Fanny Lye Deliver'd Pathé
Deux Pathé
Beanpole Cinerama
Exposed Cinerama

Meer info en kaarten voor vrijdag 31 januari.

 

Filmtips zaterdag 01 februari

Als adoptiekind Polo na meerdere akkefietjes wordt overgeplaatst naar een ander gastgezin, staat de relatie tussen powerkoppel Gastón en Ema zwaar onder druk. Ook het moderne danscollectief waarvan ze een belangrijk onderdeel zijn — hij als choreograaf, zij als hoofddanseres — dreigt als gevolg hiervan uit elkaar te vallen. De platinablonde Ema laat het er niet bij zitten...

Op basis van de trailer (veel muziek en dans, een interessant verhaal en goed acteerwerk) én het feit dat regisseur Pablo Larraín eerder de prachtige films ‘No’ , 'Neruda' en 'Jackie' maakte, denken wij dat dit een van de top-films van dit jaar wordt. 

De laatste publieke dag van het festival. Zoals altijd zijn de kaarten in het weekend gewild. Maar als je goed oplet of last minute bij de kassa kijkt kun je vast nog wel wat vinden. 

Overzicht zaterdag 1 februari

Ema Pathé
Tlamess Pathé
Judy versus Capitalism LantarenVenster
Fanny Lye Deliver'd Pathé
Zombi Child LantarenVenster 
Matthias et Maxime Oude Luxor

Meer info en kaarten voor zaterdag 1 februari.

Additional Info

  • Locatie: Centrum Rotterdam
  • Datum: dinsdag, 28 januari 2020
  • Bereikbaarheid: Alle deelnemende (film) theaters zijn in Rotterdam Centrum.
Rate this item
(1 Vote)
Last modified on donderdag, 09 april 2020 00:10