Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Beeld filmposter Beeld filmposter Curly and Straight

Gisteravond was de Rotterdamse première van de Nederlandse speelfilm El Houb (de liefde). El Houb gaat over de coming out van een Marokkaans-Nederlandse man en speelt zich af in de wijk Spangen in Rotterdam. Met fantastisch acteerwerk van Fahd Larhzaoui, Nasrdin Dchar, Lubna Azabal en Slimane Dazi én het regiedebuut van de Rotterdammer Shariff Nasr.

De film El Houb laat zien wat er gebeurt als er wordt gezocht naar een dialoog. Het succesvolle hoofdpersonage Karim wordt door zijn vader betrapt met een man. Karim wil vervolgens het gesprek hierover aangaan met zijn ouders, maar zijn ouders staan hier niet voor open. Eerst wijst zijn moeder hem de deur. Karim bedenkt zich en sluit zichzelf op in de gangkast, net zoals hij dat deed als kind als hij het ergens niet mee eens was. Vanuit de kast probeert hij een gesprek af te dwingen. 

Gedurende de film spreekt Karim met zijn tienjarige 'ik' en met zijn neef Soufian (Nasrdin Dchar). Soufian heeft een einde aan zijn leven gemaakt, omdat hij het niet meer aankon om een dubbelleven te leiden. Ook zijn er terugblikken te zien naar de ontmoeting van Karim met zijn geliefde Kofi (Emmanuel Ohene Boafo) en zijn vriendin Eline (Britte Lagcher). Naast veel ontroerende en beklemmende scènes zit de film ook vol met humor. Bijvoorbeeld als de buurt spullen in gaat zamelen voor de familie, omdat ze door miscommunicatie denken dat de familie in geldproblemen zit . 

Vaak wordt er gedacht dat je in dit soort situaties kiest voor je familie of voor je geaardheid. Regisseur en scènarioschrijver Shariff wil een meer genuanceerd beeld laten zien. Wat gebeurt er als je beide wilt omarmen, je familie én je geaardheid? Welk gesprek wordt er dan gevoerd? Wat gebeurt er als je niet de deur uitloopt en het gesprek ontwijkt? Wat wint het dan, de liefde of de angst voor de oordelen van de gemeenschap? 

Shariff Nasr schreef samen met Philip Delmaar het scenario voor deze indrukwekkende film. Shariff kwam op het idee toen hij bij zijn familie was in het Midden-Oosten. Hij werd daar zoals altijd warm en liefdevol ontvangen. Shariff vroeg zich toen af wat er zou gebeuren als hij op mannen zou vallen. Het idee voor deze film was geboren. Hij kiest bewust voor de grootste Arabische gemeenschap in Nederland, de Marokkaanse. Ook heeft hij acteurs met een voornamelijk Marokkaanse achtergrond gecast. 

Acteur Fahd Larhzaoui speelt de hoofdrol. De film is niet autobiografisch, maar er zitten voor hem wel herkenbare onderdelen in de film. Ook hij is ooit de dialoog aangegaan met zijn ouders over dit onderwerp. De ouders worden vertolkt door Lubna Azabal en Slimane Dazi, een bekende Belgische actrice met Marokkaans-Spaanse ouders en een Franse acteur met Algarijnse roots. De rol van zijn opvliegende en nog thuiswonende broertje wordt gespeeld door Sabri Saddik. De acteurs spelen stuk voor stuk buitengewoon overtuigend. Naast het ijzersterke verhaal is de film vanwege het acteerwerk zeer de moeite om naar toe te gaan. 

De film El Houb is vanaf deze week te zien in de Nederlandse bioscopen. In Rotterdam kun je terecht bij LantarenVenster en Pathé.

Rate this item
(4 votes)
Last modified on zaterdag, 15 oktober 2022 11:33
Chantal van der Putten

Chantal van der Putten (1984) woont en werkt in Rotterdam Centrum. Ze is onderwijsmanager van de technische opleidingen bij de Rotterdam Academy. Dit is een onderdeel van Hogeschool Rotterdam. Chantal is afgestudeerd als onderwijskundige en neerlandica. Daarnaast is ze voorzitter van Student Pride NL. Deze stichting zet zich in voor een veilig klimaat op hogescholen, universiteiten en stageplaatsen ten aanzien van seksuele en genderdiversiteit, zodat alle studenten zich vrij kunnen voelen en zichzelf en de ander accepteren. Volg Chantal via Insta