Chantal van der Putten

Chantal van der Putten

Chantal van der Putten (1984) woont en werkt in Rotterdam Centrum. Ze is onderwijsmanager van de technische opleidingen bij de Rotterdam Academy. Dit is een onderdeel van Hogeschool Rotterdam. Chantal is afgestudeerd als onderwijskundige en neerlandica. Daarnaast is ze voorzitter van Student Pride NL. Deze stichting zet zich in voor een veilig klimaat op hogescholen, universiteiten en stageplaatsen ten aanzien van seksuele en genderdiversiteit, zodat alle studenten zich vrij kunnen voelen en zichzelf en de ander accepteren. Volg Chantal via Insta

Gert-Jan Verboom van GayRotterdam gaat tijdens de Rotterdam Prideweek o.a. met Martijn Jas in gesprek over zijn veelgeprezen boek Mooie Vrienden.

Mooie Vrienden gaat over Tobias Buut; een laatbloeier, de eeuwige vrijgezel. Bredase gezelligheid, melige grappen met zijn voetbalvrienden, maar aan het echte leven komt hij niet toe. Aan moederliefde heeft hij meer dan genoeg. En in de kast is het wel zo veilig. Eenmaal beland op de School voor Journalistiek begint vriend Hidde lastige vragen te stellen. Pas tegen zijn dertigste komt Tobias eindelijk uit de kast, allerminst tot zijn genoegen. Hij haat de homoscene met zijn Gay Parades en darkrooms. Mooie vrienden is het tragikomische relaas van een zoektocht die nauwelijks verlossing biedt. Maar waarom zou je daar eigenlijk op uit zijn?

Voor auteur Martijn Jas geldt min of meer hetzelfde. Hij voetbalde net als Tobias ook, zijn vriendenkring bestaat uit voornamelijk hetero’s en hij vertoeft liever in een biercafé of restaurant dan in een homotent. Soms vraagt hij zich af of bijvoorbeeld de jaarlijkse Botenparade niet haar doel voorbij schiet. En waarom moet iedereen, als het gaat om de geaardheid, meteen in een hokje worden geplaatst? Gert-Jan en Martijn gaan hierover verder in gesprek met de Roze Kameraden, de LHBTI+-supportersvereniging van Feyenoord voor en door supporters, en Ketelbinkie Sport, de grootste LHBTI+-sportvereniging van Nederland.

De laatste aflevering op de vrijdagavond staat in het teken van gender. Non-binair, queer, panseksueel. Er is meer openheid en vrijheid, maar weet iedereen wat het allemaal is en is het nog te volgen? We starten deze aflevering met een gesprek dat Ma’MaQueen voor de uitzending heeft gehad met een jongere van 16 jaar oud die non-binair is. Dit is echter nog niet gedeeld met de ouders. Vandaar een anoniem verslag van het verhaal en de openheid en het niet bevooroordeeld zijn van de jeugd en de welllicht wat lastige aansluiting bij de ouders. De generatie 40+ van nu. Hierna volgt een uitgebreid gesprek over het non-binair zijn van Ma’MaQueen die recent met hormonen is gestart. Ma’MaQueen vertelt over de ervaringen hieromtrent en de veranderingen. Ook vragen we Megan Schoonbrood (beiden kandidaten van Dragrace Holland serie 1) hoe zij dit ervaart van haar bestie. Uiteraard blikken we terug op Dragrace Holland en hun deelname, wat is er hierna gebeurd en wat gaan ze de komende periode doen? We vragen Gigi naar de situatie en openheid toen zij startte als Dragqueen in de jaren ’90 en hoe zij dit nu ervaart. En waarom ze (nog) niet te zien is in Dragrace. Je begrijpt, een uitdaging om controle te behouden over het gesprek, maar een heerlijke hysterische bedoening in deze (voorlopig) laatste aflevering van Pride Summerweek, the 010 edition!

Het is het midden van de week en tijd om een onderwerp eens stevig aan te pakken. Want is Europa wel zo liberaal zoals het in de Europese waarden vermeld wordt? We kijken samen met Kim van de Sparretak (Europarlementariër in Brussel) naar de Europese LHBTI+-situatie en zoomen uiteraard in op de ontwikkelingen in Hongarije en Polen. Wat is de positie van Europa hierin en wat kan Kim hier als Europarlementariër in betekenen? We horen hoe zij met beveiliging bepaalde Pride Walks bijwoont in Oost-Europa om support te geven vanuit besturend Europa. Ook horen we het schrijnende verhaal van Diane (volledige naam bekend bij de redactie). Een activiste en lesbische vrouw, woonachtig in Oeganda. Een van de laatste 68 landen waar homoseksualiteit verboden is. Zij vertelt haar verhaal waarin zij al 20 jaar actief is om een verbetering te brengen in de situatie in haar geboorteland. Dit om simpelweg te kunnen zijn wie ze is. Ze vertelt hoe ze overal belemmerd wordt in haar opleiding, carrière en dagelijks leven vanwege haar geaardheid en meermalen in het ziekenhuis is beland door fysiek geweld. Ze is nu twee maanden in Rotterdam vanwege het project ‘The Shelter’ dat is opgezet om haar even te laten re-energizen. Een indrukwekkende en mooie aflevering die op verschillende manieren de wegen van LHBTI+-personen laat zien in zowel Europa als Afrika.

Op deze maandag gaan we sportief de week in! Uiteraard bespreken we de toegevoegde waarde van een LHBTI+-sportvereniging met de voorzitter van Ketelbinkie, de grootste LHBTI+-sportvereniging van Nederland, Hubert Breukers. Welke sporten kun je hier beoefenen en welke zou Hubert nog willen toevoegen? En mag je als hetero hier dan ook komen sporten? Uiteraard aandacht voor de nieuwe film, The Shiny Shrimps (te zien op onder meer OUTtv) die op een prachtige wijze een gaywaterpoloteam in Franrijk onderweg naar de Gay Games laat zien. We staan uitgebreid stil bij de eerste Queer Gym van Nederland in Rotterdam met Romy Rockx (ook te zien als pitcrew in Dragrace Holland, serie 2) en we gaan in gesprek met Paul van Dorst. Hij heeft onlangs de roze supportersvereniging van Feyenoord opgericht. Niet zonder slag of stoot, aangezien zijn sportschool beklad is met doodsbedreigingen en hij een wat zwak support van het bestuur van Feyenoord heeft mogen ontvangen. Hoe komt het toch dat we in Nederland en met name in het voetbal, zo achter lijken te lopen met de acceptatie van LHBTI+’ers? Reden genoeg om de week te starten met Pride Summerweek, the 010 edition.

In de tweede aflevering gaan we op de dag van de Heer spreken over religie en de LHBTI+-gemeenschap. Ditmaal eens niet vanuit een negatieve hoek, maar met een positief geluid. Je kunt nu eenmaal niet spreken over ‘De Kerk’ met alle verschillende stromingen die er zijn. Tevens zijn er vele, positieve geluiden die helaas de mainstream media niet halen vanwege het ontbreken van enige nieuwswaarde. Hierdoor is er definitief een verkeerd beeld ontstaan in de gemeenschap. We spreken onder meer met Klaas over stichting Wijdekerk. Hij vertelt over een routemap voor LHBTI+-personen die in hun gemeente willen weten waar men welkom is. Thom Maasdam, zelf afkomstig uit de Evangelische stroming, vertelt over zijn ervaringen binnen en buiten de kerk en wat hij doet als student-ambassadeur Diversiteit en Kansengelijkheid voor Hogeschool InHolland. En last but not least spreken we met de ster van deze show: dominee Harold Schorren, predikant van de wijkgemeente Laurenspastoraat (Laurenskerk) en tevens citypastor in Rotterdam, die graag wil weten wat een DM is en nog niet eerder heeft gehoord van OnlyFans maar wel van Ferry Doedens… Een mooie en unieke uitzending over religie en de LHBTI+-gemeenschap met een positieve vibe!

In deze aflevering op de eerste dag van Rotterdam Pride nemen we je mee in het nachtleven (of het ontbreken ervan) van de Rotterdamse uitgaansscène. Waar de jaren ’90 en ‘00’s een overvloed aan geweldige initiatieven toonden (denk aan Now&Wow, Betty Ford, Gay Palace etc.) is er de laatste jaren een gat gevallen. Dit leuke koppel heeft dat gat voor eigen rekening en risico durven te vullen de afgelopen jaren met geweldige feesten als WTF, Cocktail en het nieuwe initiatief The Code (per boot). Cocktail is inmiddels de Rotterdamse tegenhanger van Milkshake, zij het indoor. Extra reden om deze beide heren in het zonnetje te zetten. Er zijn in deze aflevering mooie gesprekken over hun ervaringen en de toekomstige ontwikkelingen. Ook gaat het over de projecten die Silvain heeft lopen met Hooglander Entertainment, Robin zijn nieuwe video en single ‘Upside down’ en komen nog even de langdurige verloving en het ontbreken van een trouwdatum voorbij. Een energieke en vrolijke aflevering die je niet mag missen!

Pagina 1 van 7

Registratie Pride March

Registreer je hier voor je deelname aan de Pride March demonstratie 25 september 2021 om 10.30 uur op het Stadhuisplein in Rotterdam De mars start om 11.30 uur naar het euromast park.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Sponsors

Sponsors