Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Crowdfunding voor Leon Houtzager haalt in 24 uur al 15.000 euro binnen van 2.700 donateurs

Leon Houtzager Leon Houtzager Rijnmond

De crowdfundingsactie ‘Tikkie voor Leon’ heeft binnen 24 uur na de aankondiging het doelbedrag van 5.000 euro behaald en is inmiddels verdriedubbeld. Vanmiddag om 13.00 uur was de tussenstand 15.000 euro door 2.700 donateurs. De link waarmee men een donatie kan doen heeft er een korte tijd uit gelegen vanwege het drukke verkeer, maar werkt inmiddels weer. De actie loopt nog tot 31 augustus.

Gisteren werd bekend gemaakt dat topadvocaat Gerard Spong de zaak van Leon Houtzager zal oppakken tegen het Openbaar Ministerie. Het OM besloot dominee Kort van de Mieraskerk niet te vervolgen wegens groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie. Leon Houtzager deed aangifte, omdat de predikant opriep om homo’s uit te bannen. Homo’s zijn volgens de dominee mede de oorzaak dat wij nu het coronavirus hebben. Leon diende een bezwaar in tegen de beslissing van het OM (artikel 12 Sv). Het gerechtshof in Den Haag heeft besloten op woensdag 28 juli een raadkamerzitting te organiseren, waarin het gerechtshof zich zal buigen over de vraag of de dominee alsnog vervolgt moet worden. Gerard Spong zal Leon Houtzager tijdens deze zitting bijstaan.

Voor de juridische bijstand was 5.000 euro nodig. Leon Houtzager reageert: “Ik ben werkelijk perplex van hoe snel het is gegaan. Dat het zo snel zou gaan had ik echt niet verwacht. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik serieus rekening hield met het feit dat ik zelf ook een paar duizend euro zou moeten bijdragen. Ik had het er ook echt voor over gehad, want zo belangrijk is deze zaak voor mij. Dit kan echt iets betekenen voor Nederland in positieve zin.”

Het succes is mede te danken aan de steun van Tim Hofman van het programma BOOS. Via zijn sociale media heeft hij zijn volgers opgeroepen een tikkie te sturen aan Leon. Op 25 februari besteedde hij in zijn programma BOOS aandacht aan deze zaak. Zijn aflevering heeft inmiddels 1,1 miljoen views op YouTube.

“Het doelbedrag is weliswaar bereikt, maar al het geld dat wij meer ophalen zal ten goede komen aan LHBTI+-acceptatie in de biblebelt. In Nederland krijgen alleen de 50 grootste steden subsidie vanuit het ministerie om iets te doen ter bevordering van LHBTI+-acceptatie. Ik zou graag zien dat dit geld gaat naar de kleinere gemeenten gaat waar de problemen vaak onzichtbaar, maar wel veel groter zijn. De Tweede Kamer heb ik hiervan nog niet kunnen overtuigen, maar met dit bedrag kunnen we wel alvast een begin maken. Ook is niet uitgesloten dat er een vervolg komt in deze zaak, waardoor ik weer een advocaat nodig zal hebben. Blijf dus vooral doneren”, aldus Leon Houtzager.

Mensen kunnen nog tot uiterlijk 31 augustus een tikkie overmaken. Op de website van COC Nederland staat hoe dit werkt en waarom het belangrijk is. Na 31 augustus zal het eindbedrag bekend gemaakt worden en hoe hier invulling aan wordt gegeven. Heel kleine bedragen maken een groot bedrag. Blijf dus vooral doneren.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on donderdag, 22 juli 2021 15:59
Chantal van der Putten

Chantal van der Putten (1984) woont en werkt in Rotterdam Centrum. Ze is onderwijsmanager van de technische opleidingen bij de Rotterdam Academy. Dit is een onderdeel van Hogeschool Rotterdam. Chantal is afgestudeerd als onderwijskundige en neerlandica. Daarnaast is ze voorzitter van Student Pride NL. Deze stichting zet zich in voor een veilig klimaat op hogescholen, universiteiten en stageplaatsen ten aanzien van seksuele en genderdiversiteit, zodat alle studenten zich vrij kunnen voelen en zichzelf en de ander accepteren. Volg Chantal via Insta