Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De Column van Vrijdag: VrijMiBo op Willemsplein 9 september

Rotterdam en kunstwerken hebben een vreemde traditie: ze zijn constant in beweging. Het monument ‘Verwoeste Stad’ van Zadkine is al een paar keer heen en weer geschoven op Plein 1940. Dat is nog tot daaraantoe. Maar het is ook al vaker onderwerp van complete verplaatsing naar bijvoorbeeld het nieuwe plein voor Rotterdam Centraal. Heel lang terug stond er al in de NRC een cartoon, een voorloper van Fokke & Sukke. Onderschrift was: ‘Als Zadkine daar zo nodig moet blijven staan, kunnen we toch altijd nog Rotterdam verplaatsen?’

En zo is het. Het kunstwerk ‘Rewind’, tevens het Monument for Sexual and Gender Diversity, ad interim, wordt telkens wanneer het Willemplein dienstdoet als evenementenlocatie uit elkaar gehaald, opgeborgen en na afloop weer teruggezet. Het staat er in ieder geval op hoogtijdagen voor de lhbtqia+-gemeenschap. Aldus de belofte van de gemeente.

Container in Regenboogkleuren.
Deze vrijdag, zaterdag en zondag zijn het de Wereldhavendagen, het meest Rotterdamse evenement: https://wereldhavendagen.nl/. En dat vindt - vanzelfsprekend - voor een groot deel langs de Maas plaats. Dus ook op het Willemsplein. Als oud-secretaris van de Havenvereniging Rotterdam (zeg maar de fanclub van de Rotterdamse haven) ben ik groot voorstander van dit evenement. Bovendien staat er vlakbij nu een zeecontainer in Regenboogkleuren van een vriendelijke Deense rederij. Ik zou bijna zeggen: laat die maar staan met de mogelijkheid vandaar uit een ‘event’ te organiseren. Container open, podium + geluid eruit en optreden maar.

Hoe het er vrijdag 9 september bij staat op het Willemsplein: we weten het niet. Misschien is ‘Rewind’ weer terug, inclusief naamplaatje & stoeptegel. Misschien ook niet. Maar in mijn vlog van twee weken terug heb ik een VrijMiBo aangekondigd. En die gaat gewoon door. Op het terras van Rotterdams nieuwste attractie: ‘ReMastered’. Ik hoop jullie daar te zien, om 16:00u. Dan kunnen we het hebben, wat mij betreft, over hoe het is om weer naar school te gaan, wat een GSA (Gender & Sexuality Alliance) is en hoe veilig het is om als ‘queer’ naar school te gaan. Maar we kunnen het natuurlijk ook hebben over kunstwerken, hun plek in de stad en die vreemde traditie in Rotterdam om er altijd maar mee te sjouwen.

Kom je ook? Meld je dan nu aan via dit Facebookevent.

Rate this item
(1 Vote)
Last modified on vrijdag, 02 september 2022 17:19
Kees Vrijdag

Kees Vrijdag werkte tussen 1982 en 2012 bij KvK Rotterdam op de gebieden: haven, citypromotie, internationale handel en communicatie.
Hij zit in een aantal besturen: Vlaggenparade, Paul Nijgh-penning, Open Rotterdam en Aan Den Slag! En hij is ambassadeur voor Benefits for Kids. Ook is hij betrokken bij Het Gezelschap, Club 25 en 'Mankracht Rotterdam'. Door verbindingen te leggen in Rotterdam wil hij bijdragen aan de rijkdom van diversiteit in de stad.