Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Fabian Lips: we tonen onze inclusiviteit met de progress pridekleuren

Fabian Lips - Erasmus Pride Fabian Lips - Erasmus Pride hier met het oude logo van Erasmus Pride

Fabian Lips is voorzitter van studentenvereniging Erasmus Pride. In dit interview vertelt hij hoe de transitie van netwerk naar vereniging is gegaan en welke effecten het coronavirus heeft op het eerste jaar van deze nieuwe studentenvereniging voor LHBTQI’s. En waarom zij juist nu een nieuw logo hebben.

Hoe zou jij Erasmus Pride omschrijven?

Erasmus Pride is de LHBTQI+-studentenvereniging van de Erasmus Universiteit. Wij zijn eigenlijk hetzelfde als alle andere verenigingen, alleen faciliteren wij een safe space en community voor LHBTQI+-studenten waar ze zichzelf kunnen zijn. Rotterdam was voordat wij een vereniging werden de enige grote stad zonder LHBTQI+-studentenvereniging. In de toekomst zie ik Erasmus Pride in het lijstje aansluiten bij A.S.V. Gay (Amsterdam), Outsite (Delft) en vele andere LHBTQI+-studentenverenigingen in Nederland.

erasmus pride logo nieuw

Nieuw logo Erasmus Pride met Progress Pridekleuren

 

Hiervoor kwam Erasmus Pride op mij over als een netwerk voor LHBTQI+-docenten en -studenten. Wat is er veranderd?

Het was beleidsmatig een enorm lege huls. Je had enthousiaste bestuursleden en vrijwilligers die zich met passie inzetten voor het netwerk, maar het hing echt af van de gedrevenheid van de mensen om er iets moois van te maken. Anderen hebben daar minder energie in gestoken. Daardoor had het nooit de kans om te groeien. Op een studentenpopulatie van rond de 30.000 studenten is een opkomst van 30 studenten bij een bijeenkomst natuurlijk best laag. Nu met het nieuwe bestuur kunnen we voortbouwen op het werk van de wel actieve leden en meer investeren in contact met de community zelf. Voor hen organiseren we de activiteiten tenslotte. Het worden van een vereniging draagt ook bij aan het versterken van dat communitygevoel.

 

"Ik dacht toen: hier kunnen we een vereniging van maken.

De mensen zijn er al. De naam is al op de universiteit bekend en het plekje is er."

 

Wat was het moment dat je dacht: en nu moet het anders?

Ik had al langer het idee dat ik mijn bestuurservaring, die ik had opgedaan bij onder andere RSG (Rotterdamsch Studenten Gezelschap), wilde inzetten voor de LHBTQI+-gemeenschap. Ik kwam zelf op Erasmus Pride-evenementen en merkte daar dat de binding tussen de leden en de organisatie beter kon. Ook dacht ik dat de verbondenheid tussen de leden iets was waar meer studenten behoefte aan konden hebben. Ik vond het zonde om me daar niet voor in te zetten en er iets voor te doen. Ook om Erasmus Pride meer bekendheid te geven.
Ik dacht toen: hier kunnen we een vereniging van maken. De mensen zijn er al. De naam is al op de universiteit bekend en het plekje is er. Ik had al een netwerk op de Erasmus Universiteit dat ik in kon zetten.

Ik heb eerst gepeild bij het bestuur, oud-bestuursleden en actieve vrijwilligers wat ze van het idee vonden. Ik heb dit natuurlijk niet in mijn eentje besloten. Eén van de bestuursleden sprak zorg uit over het niet meer toegankelijk zijn voor de meest gemarginaliseerde groepen binnen de LHBTQI+-gemeenschap. Ik heb toen met hen besproken dat wij zelf de sfeer bepalen, het beleid schrijven en de richting bepalen voor onze vereniging. Dit kan door te kiezen welke personen we bereiken, hoe we communiceren en via welke kanalen. Daarom hebben we onder andere ons logo aangepast met de progress pridekleuren om die inclusiviteit echt uit te stralen.

 

En toen zag ik je ineens bij RTV Rijnmond.

Ja, ik las een bericht in onze DM’s dat ze live de persconferentie van de regering wilden kijken over de corona-update. Tijdens die conferentie zou namelijk duidelijk worden of het een coronaproof Eurekaweek zou worden en of de Eurekaweek, en dus ook onze activiteiten met Erasmus Pride, überhaupt door konden gaan. De journalist vroeg of hij bij mij op de bank de persconferentie mocht kijken en me vooraf en erna wat vragen mocht stellen.

 

Erasmus Pride voorzitter Fabian Lips rtv rijnmond

RTV RIJNMOND: LHBTQ-studentenvereniging baalt van downsizen Eurekaweek

 

Nu is de vereniging een beperkte Eurekaweek ingegaan door corona en is er straks nauwelijks Rotterdam Pride. Welke gevolgen heeft dit voor jullie?

Ik maakte me in het begin best wel zorgen. We hadden net de papieren getekend voor het oprichten van de vereniging. Toen werd alles gecanceld in de geplande vorm en dacht ik even aan mijn bestuursaansprakelijkheid. *Fabian lacht.* We hebben nu de eerste dag van de Eurekaweek achter de rug en eigenlijk gaat het best goed. Ik zou het fijn vinden als we richting de 100 leden zouden gaan dit jaar. Dat is een fijn aantal om vanuit verder te groeien. We groeien dan niet te snel en er is dan tijd genoeg om nieuwe actieve vrijwilligers in hun kracht te zetten en verder te groeien.

 

 "Ik zou het fijn vinden als we richting de 100 leden zouden gaan dit jaar. Dat is een fijn aantal om vanuit verder te groeien."

In de periode waarin we normaal aan zouden sluiten bij Rotterdam Pride organiseren we nu de Erasmus Prideweek. We kiezen dat moment om net als in de Eurekaweek onze eigen activiteiten te organiseren. Corona zorgt er wel voor dat we door de maatregelen nu voor elke activiteit toestemming moeten vragen aan en moeten krijgen van de universiteit.

 

Hoe kunnen wij jullie nog helpen?

GayRotterdam is natuurlijk wel een platform waar studenten op kijken. Bij de Eurekaweek zijn wij een van de honderd verenigingen die daar is om de aandacht van studenten te vragen. Dat is best lastig met al deze beperkingen. Je kunt makkelijk verloren gaan online en offline in die informatiebom die studenten nu krijgen. GayRotterdam is dan wel een fijn medium dat wanneer mensen ons zoeken we op een centraal punt te vinden zijn. Daarnaast zijn er ook LHBTQI’s die angstig zijn dat ze juist wel bereikt worden tijdens een Eurekaweek. En die dat onprettig vinden om aangesproken te worden. Sommige studenten zijn ook introvert en zoeken hun informatie online.

 

Het belooft een tof jaar te worden, dus word vooral lid! 

 

Bezoek of volg Erasmus Pride: 

instagram fb logo HUISSTIJL GR NIEUW 72dpi Logo vierkant bezoek website

 

 


 

 

 

 

Rate this item
(1 Vote)
Last modified on zondag, 13 september 2020 09:24