Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Drag Queen GiGi 'PoP' Devereaux: ik houd heel erg van contrasten

Gigi "PoP" Devereaux Gigi "PoP" Devereaux Sudhir Jairam - GayRotterdam

Op een zwoele zomeravond in september (!) hebben wij het geluk om GiGi 'PoP' Devereaux te spreken. Op het moment dat deze ‘gentle diva’ de deur uitstapt, zie je mensen om haar heen glimlachen of toch even twee keer checken wie ze zien. Als je deze reportage ziet, dan hoef je niet meer te raden waarom. Op 19 september maakt zij ook deel uit van de The Magic Milkshake Soiree 2020. Nieuwsgierig naar dit Rotterdamse multitalent? Leest dan vooral verder.

Paplepel

Over de vraag ‘hoe het allemaal begon’ hoeft GiGi - in het dagelijks leven Erwin Girigorie - geen twee keer na te denken: op een goede dag begon de 5-jarige Erwin in Amsterdam spontaan te dansen en een showtje weg te geven bovenop een woonboot waar een dj draaide. Hij ontdekte dat hij een heel enthousiast publiek had. Dat smaakte natuurlijk naar meer! Eigenlijk is het er met de paplepel ingegoten. Grofweg 10 jaar later - hij was inmiddels met zijn moeder naar Philadelphia verhuisd - was het een Grace Jones outfit die hij voor voor Halloween uitkoos waarin hij voor het eerst echt ‘in drag’ was. Een idee van ma Arleen Hazel Crawford, die ook de make-up voor haar rekening nam.

 

‘Het is misschien een beetje kazig om te zeggen, maar mijn inspiratie begint en eindigt altijd bij mijn moeder’

"Mijn moeder is een hele glamoureuze vrouw: modern, vooruitstrevend en supermodieus. Zij was een jonge moeder en ik vond het heerlijk om te zien hoe ze zich voorbereidde om uit te gaan."

Als je nog verder teruggaat, is er nog een andere invloed: oma was als eerste modeontwerper op Curaçao actief. Voor de ogen van kleine Erwin transformeerde zij gewone vrouwen tot geweldige dames... Na terugkeer in Nederland heeft Erwin als danser en performer overal gewerkt in Nederland, maar ook op Ibiza en in Finland. Erwin maakte ook nog een tour door Europa met Paul Elstak: "Ik heb al drie levens geleid tot dusver..."

GiGi PoP DevereauxGiGi 'PoP' Devereaux         Foto: Sudhir Jairam - GayRotterdam

 

Drag & Art Director

Erwin vindt het heerlijk om volledig op te gaan in alle aspecten van de performance en wat het betekent om een drag act neer te zetten. In die gevallen noemt hij zichzelf een ‘art director’. "Achter alles zit een gedachte: het thema, de outfit, ook je gedrag. Vaak wil je een beetje provoceren, maar wie, en hoe. Je bent de hele tijd met jezelf in discussie en uiteindelijk zie je het ‘af’ en dan kijk je in de spiegel en denkt: dit is precies wat ik wil", zegt hij schaterlachend. "Dat moment is heerlijk!" Erwin is ook opgeleid in de kunsten, aanvankelijk heeft hij een theater- en dansopleiding gedaan in de VS. Dit helpt hem nog steeds bij de ‘technische’ kant van de performance: werkt het kostuum? Kan je bewegen? "Dit is wat niemand vaak ziet, behalve andere dragqueens eigenijk."

 

Milkshake in Ahoy

"Om 19 september in Ahoy te staan is echt fantastisch. Ik heb Beyonce daar gezien, Skunk Anancy en Depeche Mode. Nu ga ik daar optreden - heel spannend - met nieuwe Drag Race Hollandzusters! Dat ik daarbij mag zijn, vind ik erg fijn! Als afsluiter van mijn Prideweek sta ik ook nog eens bij de Drag Brunch in Ferry." Erwin ziet sowieso ook een mooie ontwikkeling in Rotterdam. Met corona heeft de kunst en horeca het enorm zwaar, maar de afgelopen tien jaar ziet Erwin toch wel echt een stijgende lijn. "Zowel in de stad qua evenementen als bijvoorbeeld ook de architectuur. Vroeger had je natuurlijk de Keileweg, dat is niet meer en was ook verschrikkelijk, maar de onderbuik geeft ook de glans aan de rest. Dat contrast tussen slecht en goed, dat maakt het zo interessant. En ik houd heel erg van contrasten."


Viewing Holland Dragrace Dinner Party met Ma'MaQueen en Megan Schoonbrood

Drag is booming in Rotterdam, iets wat wordt bevestigd door de selectie van Ma'MaQueen en Megan Schoonbrood aan de Nederlandse editie van RuPaul's Dragrace, de Holland Dragrace. Op vrijdag 18 september kun jij  samen met hen de eerste aflevering meemaken tijdens de Viewing Holland Dragrace Dinner Party die we samen met en bij CLSNGL organiseren! Reserveer snel je plek voor dit unieke event!


Volg GiGi 'PoP' Devereaux:

instagram fb logo

 

 

 

 

 

Rate this item
(3 votes)
Last modified on zaterdag, 19 september 2020 20:01
Jasper de Haan

Jasper de Haan (1972) is redacteur bij GayRotterdam. Hij is import-Rotterdammer sinds 1991 en inmiddels helemaal verknocht aan deze diverse stad. Hij is een kunst- en cultuurliefhebber in de brede zin van het woord en reist graag met zijn vriend voor een mooi concert of evenement. Als redacteur bij deze site hoopt hij de stad nog beter te leren kennen en alle Rotterdamse en bezoekende ‘happy gays’ (LHBTQI etc.) te helpen bij hun eigen ontdekkingen. In het dagelijks leven werkt Jasper bij GGZ Delfland.