Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Meer sensuele mannen aan de muur?

Impressie werken Bastiaan Mol Impressie werken Bastiaan Mol

De wens voor 2020 van kunstenaar Bastiaan Mol

Op Instagram vroegen wij op 1 januari waar volgers naar uitzien in 2020. Kunstenaar en schilder Bastiaan Mol reageerde direct en duidelijk. Hij ziet uit naar de publicaties van zijn werk in tijdschriften en een kalender dit jaar, maar nog meer wenst hij zijn kunst aan de Rotterdamse muren te kunnen tonen. Niet alleen voor hem, maar ook voor het genre dat één van zijn specialiteiten is: mannelijk naakt. Het begin is er voor Bastiaan met een expositie in art-café het Pakhuys vanaf 14 maart (zie agenda), maar meer zou zo mooi zijn.

Bastiaan Mol heeft als schilder al een aanzienlijke staat van dienst. Zijn eerste expositie was in Antwerpen in 1986, destijds ook onderwerp in de Gaykrant. Lang combineerde hij het schilderen met een andere passie als top-haarstylist en make up artist. Hij zegt daar zelf over: ‘Schilderen op huid is niet heel veel anders voor mij dan op doek of papier, alleen de technieken verschillen en de materialen . En ook wanneer je iemand een bijzonder kapsel geeft, is dit voor mij precies als beeldhouwen: je maakt eigenlijk gewoon een sculptuur’.

Vanaf 2016 legt hij zich volledig toe op het schilderen. De onderwerpen variëren, maar een belangrijk thema voor hem zijn portretten van sensuele mannen, soms naakt, maar niet per sé. Mol gaat daarbij voor de suggestie: ‘dat vind ik eigenlijk ook het leukst, dat er iets te raden valt’.Zijn ervaring is echter dat er in Rotterdam (steeds) minder ruimte voor is om die te exposeren, ook on-line worden blote mannenbillen al snel geblokt. Veel van zijn werk verdwijnt daarom naar het buitenland, om daar hoopvol aan toe te voegen: ‘gelukkig worden mijn mannenschilderijen nu ook op diverse plaatsen opgemerkt’.

Gedrukt kan je het werk van Bastiaan Mol dit jaar in ieder geval ook bewonderen in de Your Daily Male -scheurkalender van galerie Mooiman. Het Duitse Juturna male art magazine heeft 8 pagina`s besteed aan zijn schilderijen in hun eerste 2020 editie, nummer 5. De gevarieerde soorten kunst in dit tijdschrift hebben allen de man als onderwerp. De maart uitgave van het Duitse Boner-magazine bevat een interview van 4 pagina’s over Mol en zijn werk. Hij is blij dat er op die manier tóch aandacht voor is, hoewel hij hoopt dat waardering voor mannelijk naakt zich ook verder ontwikkeld en niet vooral als ‘gay art’  wordt gezien. Mol besluit met een uitnodiging: graag werkt hij in Rotterdam samen met galerie houders of andere organisaties om dit genre een groter podium te geven. Wij hopen zijn prachtige werk dit jaar in ieder geval veel vaker tegen te komen! Voor meer informatie website van Bastiaan Mol

Heb jij zelf een wens voor 2020 of een onderwerp waarvoor je graag aandacht vraagt op GayRotterdam? Stuur dan een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of een direct message op onze Instagram account en wij nemen contact met je op

Rate this item
(3 votes)
Last modified on dinsdag, 28 januari 2020 11:09
Jasper de Haan

Jasper de Haan (1972) is redacteur bij GayRotterdam. Hij is import-Rotterdammer sinds 1991 en inmiddels helemaal verknocht aan deze diverse stad. Hij is een kunst- en cultuurliefhebber in de brede zin van het woord en reist graag met zijn vriend voor een mooi concert of evenement. Als redacteur bij deze site hoopt hij de stad nog beter te leren kennen en alle Rotterdamse en bezoekende ‘happy gays’ (LHBTQI etc.) te helpen bij hun eigen ontdekkingen. In het dagelijks leven werkt Jasper bij GGZ Delfland.