Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De Column van Vrijdag: …een plaatsje in de zon…

“Wie dit voor elkaar heeft gekregen verdient een medalje!”, riep ik populair naar (inmiddels voormalig) locoburgemeester Bert Wijbenga. We zijn in café Boudewijn en het is donderdag 19 augustus. Een wat nerveuze ceremoniemeester prest ons om te gaan zitten. Want staan in de kroeg: dat mag niet. En met een locoburgemeester ‘in da house’ wil je geen gedonder. Het gaat om de kick-off van de nieuwe supportersvereniging van Feyenoord, de ‘Roze Kameraden’.

Bert spitst zijn speech bijna helemaal toe op voetbal. Hij heeft daar ook verstand van. In ieder geval veel meer dan ik. Hij heeft het moeiteloos over de tegenstander van die avond, de Zweedse Elfjes en dat ze helemaal ‘van Slot gaan’. Hij brengt het met verve voor het voetlicht. Hij vertelt natuurlijk ook dat het zo goed is dat de LHBTI+-gemeenschap zich laat zien in De Kuip. Dat wordt nog wat in Vlaardingen.

Maar de meest spectaculaire spreker van de avond is de grondlegger van de nieuwe vereniging: Paul van Dorst, sportschoolhouder op Zuid. Hij heeft het initiatief genomen tot de oprichting van de LHBTI+-supportersvereniging. Ik heb geleerd mannen die hun speech beginnen met ‘ik ben niet zo’n groot spreker in het openbaar’ te wantrouwen. En ja hoor: de sterren van de hemel, zeer to the point en voor de volle 100% bevlogen. Dat moest ook wel, want de Roze Règâhs uit Den Haag waren ook aanwezig. Ze kwamen na hem om als eerste ‘zusterclub’ een Regenboogvlag aan te bieden. Het feest werd, na het tekenen van de oprichtingsakte door Paul en de andere twee bestuursleden ten overstaan van mevrouw de notaris, compleet. Alle aanwezigen zongen luidkeels ‘het lied van Feyenoord’: Hand in Hand, kameraden. Daarin zitten de woorden: "Je zoekt een plaatsje in de zon waar je zo gezellig zit."

Hoe anders was de reactie van een ander deel van het legioen: absoluut niet zonnig, het tegenovergestelde van ‘gezellig’ en er was 'geen plaats voor homo’s'. Feyenoordfans met te veel rood-wit bloed in de aderen en een zwarte plaat voor hun kop bekladden de sportschool op Zuid met leuzen die pijn doen. Op een andere tribune ben ik ook wel eens uitgescholden voor ‘homo’, maar dan niet met dat vreselijke voorvoegsel erbij. Tegenwoordig schijnt dat schering en inslag te zijn. Ik hoorde laatst dat iets ‘k..k.r-gezellig’ was geweest. Ik zet maar puntjes voor wie het niet vat. Ik kan het niet vatten.

De bestuurlijke leiding van Feyenoord deed er ook wat lang over om afstand te nemen van de vuilspuiterij. Maar dat verbaast mij niets (zie mijn column van een paar weken terug ‘Alleen maar winnaars).

Blijft staan het fantastische initiatief van Paul en zijn lef om naast de Feyenoordvlag de Regenboogvlag te laten stralen, net als op de boot in de Scheepmakershaven, met de naam ‘Harmonie’. Misschien kan een ‘vetleren medalje voor Paul’ Vincent zijn eerste goede daad zijn?

Rate this item
(2 votes)
Last modified on vrijdag, 03 september 2021 22:20
Kees Vrijdag

Kees Vrijdag werkte tussen 1982 en 2012 bij KvK Rotterdam op de gebieden: haven, citypromotie, internationale handel en communicatie.
Hij zit in een aantal besturen: Vlaggenparade, Paul Nijgh-penning, Open Rotterdam en Aan Den Slag! En hij is ambassadeur voor Benefits for Kids. Ook is hij betrokken bij Het Gezelschap, Club 25 en 'Mankracht Rotterdam'. Door verbindingen te leggen in Rotterdam wil hij bijdragen aan de rijkdom van diversiteit in de stad.