Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De Column van Vrijdag - Livestream

Weg met Eddy Bellegueule Weg met Eddy Bellegueule ITA

Livestream

Voor sommige dingen moet je de stad uit. Soms moet je daarvoor naar Amsterdam. Niet te vaak natuurlijk, maar af en toe. Zo ga ik naar de Stopera. Is het niet voor het zalmroze tapijt in de foyer dan wel voor de opera. Sinds het Onafhankelijk Toneel van het toneel is verdwenen, hebben we dat niet meer in onze stad. Zo zou ik naar Amsterdam zijn gegaan voor het theaterstuk ‘Weg met Eddy Bellegueule’, als het daar nog zou worden opgevoerd. Maar dat zit er nu even niet in.

 

Onlangs had ik het boek gelezen, van het Franse schrijftalent, Édouard Louis. Deze windt er geen doekjes om en beschrijft meedogenloos de sociale troosteloosheid in het noordwestelijke deel van Frankrijk. In zijn boek ‘Ze hebben mijn vader vermoord’ schetst hij dat nog beter. Dat thema van troosteloosheid komt in ‘Weg met Eddy Bellegeuele’ ook aan de orde. Maar centraal staat de moeizame weg van Eddy op school, in het gezin, in het dorp als jonge homo. Erg jong, want als 10-jarige wordt hij al gemaltraiteerd door klasgenoten. En min of meer verkracht door een neef.

Vier jonge acteurs spelen alle personages uit het boek dat de basis vormt voor deze totaal-theaterervaring. Hun overrompelende performance leverde hen de nominatie op voor de Louis d’Or. Het is voor het eerst dat meerdere acteurs samen genomineerd worden. En terecht vind ik. In het juryrapport van het Nederlands Theater Festival staat: “Victor IJdens, Jesse Mensah, Felix Schellekens en Romijn Scholten knallen daarbij van de vloer. Hun liefdevolle, energieke en emotionele spel is wars van ijdelheid.”

Van meerdere vrienden hoorde ik hoe bijzonder de voorstelling was. Dus toen ik de mail voor de livestreamuitvoering voor € 12,50 onder ogen kreeg, heb ik gelijk geboekt. En het was een fantastische ervaring in eigen huis.
Ik was van alle vier acteurs onder de indruk: ze wisselden geruisloos van rol en alle vier hebben meerdere talenten in huis: zang, dans, muziek. Het zat er allemaal in. Met een extra-plusje: bij al die talenten riep Jesse Mensah als de overspannen, praatzieke en kettingrokende moeder bij mij herinneringen op aan het fenomenale spel van Joop Admiraal in ‘U bent mijn moeder’. Kortom: een geweldige avond.

En, ja, natuurlijk is het in een theater als je op de eerste rij zit een andere ervaring. Maar er was zoveel zorg besteed aan het geluid en het goed in beeld brengen van de acteurs, het spel, dat er sprake is van een nieuwe kunstvorm. Zeker voor toneelliefhebbers die om welke reden dan ook hun huis of hun stad niet uit kunnen of willen. Leve de livestream!

PS: bij navraag bij Internationaal Theater Amsterdam over waar de voorstelling is terug te zien, kwam het antwoord dat het slechts bij deze ene echte livestream blijft. Jammer. Maar voor de nieuwsgierige liefhebber: er is altijd nog het boek. En dat is vanzelfsprekend - op bestelling - te koop bij je lokale boekhandel!


De producties van ITA en andere theatergezelschappen zijn voorlopig volop via livestream te volgen. Dat geldt ook voor het 50e Internationaal Film Festival Rotterdam dat van 1 tot en met 7 februari is te 'bezoeken'. Check programma en tickets.

 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on maandag, 15 februari 2021 22:12
Kees Vrijdag

Kees Vrijdag werkte tussen 1982 en 2012 bij KvK Rotterdam op de gebieden: haven, citypromotie, internationale handel en communicatie.
Hij zit in een aantal besturen: Vlaggenparade, Paul Nijgh-penning, Open Rotterdam en Aan Den Slag! En hij is ambassadeur voor Benefits for Kids. Ook is hij betrokken bij Het Gezelschap, Club 25 en 'Mankracht Rotterdam'. Door verbindingen te leggen in Rotterdam wil hij bijdragen aan de rijkdom van diversiteit in de stad.