Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Ma’MaQueen en Megan Schoonbrood, de Rotterdamse deelnemers aan Drag Race Holland

Ma'MaQueen en Megan Schoonbrood Ma'MaQueen en Megan Schoonbrood GayRotterdam

De Rotterdamse dragqueens Ma’MaQueen en Megan Schoonbrood zijn hot. Ze zijn trending topic. Zij zijn dan ook de Rotterdamse deelnemers aan de Nederlandse versie van RuPaul’s Dragrace: Drag Race Holland.

In een idioot drukke week, waarin ze gemiddeld tien afspraken per dag hebben, lukt het me toch om de Rotterdamse dragqueens Ma’MaQueen en Megan Schoonbrood te spreken voor GayRotterdam. Weliswaar om half acht in de ochtend, als zij alweer in de taxi onderweg zijn naar Amsterdam. Maar toch. Als je meedoet aan een programma dat wereldwijd wordt gevolgd, betekent dat ook dat er belangstelling is uit binnen- en buitenland met veel interviews, tv-optredens en tussendoor nog af en toe een goede klus. Tijdens de Viewing Dinner Party door GayRotterdam en CLSNGL hebben we samen met hen beleefd hoe zij doorgingen naar aflevering 2. Dit interview vond vlak voor aflevering 1 plaats.

 

Ma’MaQueen (MQ) en Megan Schoonbrood (MS), kunnen jullie jezelf eerst kort introduceren? Wie ben je en waar kom je vandaan?

MQ: Ik ben Ma’MaQueen. Ik ben dertig jaar en ik kom uit Rotterdam. 

MS: Ik ben tweeëndertig jaar. Ik woon sinds twee jaar in Rotterdam, maar ik ben geboren in Maastricht. Daar ben ik ook trots op. Ik voel me Rotterdammer, maar dan met een zachte ‘g’. Ik ben hier gekomen vanwege de liefde.

 

Viewing HDR Megan Schoonbrood MaMaQueen

Gespannen blikken bij de Viewing Drag Race Holland Dinner Party

 

Hoe zijn jullie je er toe gekomen om in drag te gaan?

MQ: Dat is eigenlijk heel soepel gegaan. Ik ben stage gaan lopen bij een entertainmentbureau. Ik wilde toen ook wel een keer drag doen. Er kwam een aanvraag voor een boeking en die heb ik aangenomen. Zo ben ik voor de eerste keer in drag gegaan. Dat was vier jaar geleden. 

 

Dus je bent eigenlijk begonnen vanuit een boeking. Ging dat zo gemakkelijk? Kwam het niet vanuit een gevoel dat je al had?

MQ: Jawel, dat ook wel, hoor. Ik ben al mijn hele leven bezig met jurkjes en make-up. Daar heb ik me altijd wel prettig in gevoeld. Mijn ouders vonden dat ook helemaal oké. Echt op een podium met alles erop en eraan was vier jaar geleden. 

 

"Megan heeft mij geholpen bij mijn zelfacceptatie, waardoor ik nu veel sterker in het leven sta als Michael"

Megan, ik begreep dat het bij jou thuis ook helemaal geen probleem was om drag te zijn? Hoe ging het bij jou?

MS: Ik was vijftien en toen ging ik naar Roze Maandag in Tilburg als meisje. Er was daar een drag die tegen mij zei dat ik er best wel heel mooi uitzag. Ze bleek bij de Lellebel te werken. Ik ben daarna ook in de Lellebel in Amsterdam gaan werken. Van het een kwam het ander: lekker achter de bar als heel jong meisje aan het werk. Nou ja, voor je het weet ben je zestien jaar verder.

 

Wat betekent drag in je dagelijks leven? En hoe beïnvloedt Megan jou als Michael? 

MS: Ja, het zijn echt twee verschillende personen. Ik ben als jongen vaak heel ingetogen. Ik ben echt wel een huismusje dat gewoon het liefst thuis zit op de bank met zijn hondjes. Als Megan ben ik heel extravagant en wil ik in de spotlights staan. Eigenlijk heeft Megan Michael geholpen en ervan overtuigd dat hij er ook wel mag zijn. Ik voelde me heel onzeker. Doordat ik vaker als Megan optreed, die stoer is en niks uit de weg gaat, heb ik een stukje van Megan ook als Michael overgenomen. Eigenlijk speelt het best wel een grote rol in mijn leven. Het is eigenlijk een soort psychologisch ding geworden. Megan heeft mij geholpen bij mijn zelfacceptatie, waardoor ik nu veel sterker in het leven sta als Michael.

 

"Ik heb altijd een hele sterke fascinatie gehad voor zwangerschap en zwanger zijn. Daar komt Ma’MaQueen eigenlijk vandaan."

En hoe beïnvloedt Ma'MaQueen jou als Dennis? 

MQ: Het verschil tussen Ma'MaQueen en Dennis is niet zo heel erg groot. Het is niet zo dat Ma’Ma voor mij een heel ander personage is. Het is meer dat het een soort extensie is van Dennis. Ik heb altijd een hele sterke fascinatie gehad voor zwangerschap en zwanger zijn. Daar komt Ma’MaQueen eigenlijk vandaan. Wat interessant is: ik heb ook een draghuis en kinderen. Die komen ook gewoon bij mij en die gaan ook in drag. En ik ben hun moeder. Zo ben ik dus ook hun mama. Dat is voor mij wel echt een toevoeging aan mijn leven. Dat ik niet alleen maar Ma’MaQueen ben als ik aan het werk ben, maar ook echt hun moeder ben.

 Megan Schoonbrood aflevering 1 drag race holland

Megan Schoonbrood tijdens aflevering 1 Drag Race Holland.      Foto Jasper Suyk

 

Iedereen is natuurlijk benieuwd en wil meer over RuPaul en Drag Race Holland horen. Megan, hoe hoorde je dat jij hierin terecht kwam?

MS: Mijn auditie was eigenlijk heel rommelig. Ik had erg veel haast. En wat ik niet had verwacht: ik kreeg twee, drie weken later een telefoontje dat ik erin zat! Het was een rare periode. Een week ervoor ging mijn relatie uit waarvoor ik net naar Rotterdam was verhuisd. Maar ja, ik deed dus mee. Omdat ik er eigenlijk zwaar doorheen zat, heb ik nog een maand thuis op de bank gezeten bij vrienden. Pas na een maand drong het tot me door dat ik erin zat. Ik moest als een malle mijn outfits maken en ik heb pruiken gekocht. En toen kwam dat uitstel vanwege corona en kon ik nog wel iets extra’s doen. Toen ik na twee maanden mijn woonkamer niet meer herkende, het was één grote kleedkamer, besefte ik het pas helemaal: ja, ik zit erin!


Dit is het eerste deel van het interview met Ma'MaQueen en Megan Schoonbrood. In deel twee hoor je hoe de auditie voor Ma'MaQueen verliep, hoe zij beiden aankijken tegen de dragscene in Rotterdam en hoe de acceptatie van drag in Rotterdam is. Deel twee verschijnt op donderdag 24 september, net voor de tweede aflevering van de Drag Race Holland.

 

Volg Ma'MaQueen:

instagram      

 

 

 

Volg Megan Schoonbrood:  

instagram fb logo    

 

 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on woensdag, 11 november 2020 20:29