Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Gerard van Boven

Gerard van Boven

Gerard van Boven (1970) woont in Schiedam en werkt vanuit Rijswijk voor de regio Benelux. Hij is eCommerce Manager bij Emerson, een producent en leverancier van industriële automatiseringsoplossingen. Gerard is afgestudeerd als mechanisch ingenieur en heeft een tweedegraads lesbevoegdheid. Buiten werktijd zet hij zich in als lid bij en komt op voor de belangen van LHBTI-sportvereniging Ketelbinkie, waar hij ook bestuurslid PR + Media is.

Zo tegen het einde van de avond was er in de hal van TR Schouwburg een intieme setting gecreëerd voor klein publiek. Het optreden werd aangekondigd als een slaapliedje voor Marioepol, maar de in de voorstelling gemaakte geluiden vertegenwoordigen de werkelijke situatie in Oekraïne... en dat was duidelijk te merken en te horen : het geluid van op snaren 'slaan' (en soms letterlijk 'rammen') klonk extreem chaotisch, variërend van zacht tikkend tot bizar gebons; gecombineerd met actuele videobeelden van de oorlogssituatie in Marioepol maakte de voorstelling erg confronterend, je voelde de chaos en de wanhoop en tegelijkertijd de woede en frustratie, alle percussie-instrumenten werden zwaar in elkaar geslagen. Drie vrouwenstemmen droegen alleen maar bij aan de intense rouw, het klonk soms zelfs alsof ze in trance waren. Opvallend genoeg konden verschillende mensen het niet meer aan(horen) en verlieten de zaal terwijl de voorstelling nog bezig was. Na ruim een half uur chaos, waanzin en intense weergave van oorlogsgeweld klonk er tot slot een prachtig a capella lied, gevolgd door twee minuten stilte... zeer indrukwekkend. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer het gewapende conflict een einde krijgt, dit lied nog een keer zal gaan klinken.

Late Night Lullabies: CHORNOBYLDORF - Songs for Mariupol - O. Festival for Opera. Music. Theatre. (o-festival.nl)

O. : MTNow Award Show

maandag 23 mei 2022

"And the winner is..."

Deze spannende opbouw naar wie van de genomineerden er met een plekje op het hoogste podium vandoor gaat was niet nodig, de zes winnaars en drie speciale nominaties van de initieel 150 ingestuurde en beoordeelde inzendingen waren van tevoren al bekend en iedereen kon bij binnenkomst in de TR Schouwburg hiervan een boekje inzien en meenemen... althans, dat laatste heb ik gewoon gedaan. Tussen de plichtplegingen van een prijsuitreiking door - de in mijn ogen geijkte toespraken en bedankjes aan slechts enkele van de vaak tientallen zo niet honderden meewerkenden aan een productie - werd middels videobeelden of live on stage een inkijkje gegeven in het werk wat uiteindelijk met een handgemaakt 'ornament' als prijs beloond zou worden, aangeboden door een rolschaatsende assistente met een levensgrote verlichte O. op de rug. Enkele van de video- of live inkijkjes maakten mij in ieder geval erg nieuwsgierig naar de gehele voorstelling, mooi om te zien hoe op verschillende manieren iets van tot aan theatrale proporties kan krijgen en mensen kan emotioneren in de breedste zin van het woord.

MTNow Award Show - O. Festival for Opera. Music. Theatre. (o-festival.nl)

O. : Lente/22/K

maandag 23 mei 2022

Wie schraapt aan de blauwe hemel

wie hakt in de voorbij drijvende wolken

wie kritalliseert er in de nevel

wie verteert in purper

wie ademt er in de tikkende tijd

wie flitst er telkens wanneer ik de deur open

wie smelt in de kieren van mijn gezichtsveld

wie wordt genoemd in de kieren tussen mijn woorden

wie klaagt in mijn eenzame schaduwen

wie grijpt mij plotseling, jagend

wie schuift plots mijn sluier opzij

wie explodeert er in mij

wie ben ik

 

Bovenstaand gedicht, een sonnet is er een van de negen die tijdens de wereldpremière van deze dans- en muziektheatervoorstelling ten gehore werd gebracht. Prachtig gezongen, in het Javaans. Zoals bij menig opera was er boventiteling aanwezig, maar het schouwspel op de dansvloer trok alle aandacht van het publiek dat aan weerszijden ervan was opgesteld. Het door de choreograaf bedachte concept van een "indringend portret van een vrouw die zich ontheemd voelt in een wereld die zij dacht te kennen" is fenomenaal neergezet. Prachtig om te zien hoe twee individuen zó kunnen boeien dat het zowel intiem, klassiek, erotisch en minimalistisch is, alsook prikkelend, emotioneel, mysterieus en chaotisch op z'n tijd. Zwart en wit, donker en licht, zang en dans, luid en ingetogen, allerlei manieren die mij ultiem van de voorstelling hebben doen laten genieten.

LENTE/22/K. - O. Festival for Opera. Music. Theatre. (o-festival.nl)

Ryan Djojokarso 

O. : Here and there

maandag 23 mei 2022

Ken je het verhaal van die Belgische en Nederlandse artiest die bij elkaar op bezoek gingen? Luister maar eens goed, dan hoor je wat hen uniek maakt maar ook samen brengt : hun passie voor muziek en hun gezamenlijke roots. In een intieme setting qua tafeltjes, stoeltjes en verlichting kan het publiek in de kleine zaal van Theater Zuidplein genieten van een passievol optreden van twee bands. De artiesten spelen naar hartelust in de eigen band maar schuiven net zo makkelijk naadloos aan in de band van de andere artiest. De ene artiest uit Antwerpen, gekleed in zijn vader's traditionele outfit en de andere uit Rotterdam. Nadat ze bij elkaar op bezoek zijn geweest hebben ze een nummer geschreven wat hen aan dat bezoek deed denken. Maar ook de gezamenlijke roots, hun geboorteland Ghana wordt niet vergeten en dat krijgt een klinkende plaats in het 1-uur durende concert. Gesprekken met beide artiesten vertellen het publiek wat de twee artiesten met hun band uniek maakt, maar ook samenbrengt. Kijkend naar de reactie van het publiek wanneer de artiesten hun nummers ten gehore brengen bevestigt maar al te goed dat muziek zeer veelzeggend is en ook al is de taal misschien niet te verstaan, de muziek zegt waar het op staat. De intieme setting van de voorstelling krijgt een zeer verruimende apotheose wanneer er wordt aangegeven dat hun muziek een gevoel moet geven van "to space and back, and back to space", the two galaxies collided en met een opgewekt gevoel verlaat ik de zaal.

Here and There - O. Festival for Opera. Music. Theatre. (o-festival.nl)

 

A Midsummer Night's Dream

dinsdag 31 mei 2022

Wolfert Tweetalig is de bekendste tweetalige opleiding voor vwo en havo in Nederland. Op Wolfert Tweetalig krijg je vakken als biology, geography, drama, art & design, history, music, physical education & mathematics in het Engels. Zo is er op deze school een theaterclub waarmee elk jaar opgetreden wordt en er een heel jaar gewerkt wordt aan de voorstelling, het decor en de kostuums. En om in het licht van de tweetaligheid verder te gaan hier een korte samenvatting wat te verwachten eind mei/begin juni : A night filled with the many talents that our students have to offer! This year, we've decided to change up our regular format, so please make sure to check carefully what night you're getting your tickets for. On Monday, our acts will have their try out night, followed by the try out of the Blaauwe Broek, performing Shakespeare's A Midsummer Night's Dream on the Tuesday. In case you want to be sure that you'll have the full Wolfert Tweetalig Cultural Evenings experience: get your tickets for the Wednesday or Thursday!

TROTS! op alle transpersonen

woensdag 27 apr 2022

TROTS! Dat kunnen we zeker zijn op zoveel krachtige transpersonen die openlijk laten zien waarom en waarop ZIJ trots zijn. Gedurende enkele weken staan twaalf transpersonen prominent zichtbaar op de traverse van Centraal Station naar het Kruisplein. Nu prominent en straks niet meer? Nee, nu misschien even op de voorgrond, maar voor altijd deel uitmakend van de samenleving. Een samenleving die we met z'n allen vormen door hoe we zijn, wat we doen en wat we wel of niet denken en zeggen. "Woorden doen niet altijd pijn", verwoordde Gretchen het heel treffend. Mooi hoe iemand na een ingrijpende stemoperatie amper kan praten - en zodoende misschien slecht verstaanbaar is - het simpelweg zo positief kan verwoorden. Daarnaast ook dank aan diegene die deze expositie mede mogelijk hebben gemaakt : Arjan Beune, Wouter Christiaens, Jan Geerink, Gretchen van 't Veen,

N.B. verder zou er bij de opening van de expositie een gedicht worden voorgedragen, maar dat houden jullie nog van ons tegoed, samen met meer. Ergo : wordt vervolgd!

Pagina 1 van 3