Bert: Het is jouw vrijheid om te leven zoals jij dat goed vindt. Featured

Bert Bert Roze in Blauw, Rotterdam.

Mijn zoon is homo. Mijn dochter heeft in haar pubertijd met zowel jongens als meisjes geëxperimenteerd. Doordat wij dat nooit als iets raars hebben ervaren, zagen mijn kinderen zichzelf ook niet als ‘anders’. Hierdoor heb ik me nooit gerealiseerd dat zij in de buitenwereld wél tegen problemen aanliepen.

Tot het moment dat ik wakker werd geschud. Mijn zoon had net een nieuwe relatie en was helemaal blij. Hij vertelde, hoe moeilijk homo’s het wel niet hebben. Ik vond dat hij zich niet zo moest aanstellen. Toen zei hij: “Stel wij lopen samen in het centrum van Rotterdam, dan is het ondenkbaar dat mijn vriend me een zoen kan geven. Mensen vinden daar iets van.” En dat moment, deed mij op zo’n harde wijze de ogen openen. Onze maatschappij denkt blijkbaar anders over homo’s dan ik. En ik had daar gewoon nooit bij stilgestaan. Daar voel ik me nog steeds schuldig over…

Ik ben niet naïef. In al die jaren bij de politie heb ik de allerlelijkste kanten van de samenleving wel gezien. Maar ondanks mijn ervaring, had ik écht geen idee waar mensen die niet aan onze maatschappelijke norm voldoen tegenaan lopen. Zij kunnen niet zichzelf zijn. Hebben niet die vrijheid, door de (voor)oordelen van anderen. Dat vind ik verschrikkelijk. Niet in de laatste plaats, omdat ik zelf mijn vrijheid hoog in het vaandel heb staan.

 

Het is jouw ultieme vrijheid om je leven te leven zoals jij dat goed vindt

Het is heel simpel: we leven in een democratische rechtsstaat. Houd je je aan de regels, dan heeft verder niemand iets te vinden van wat je doet of vindt. We zijn niet allemaal gelijk. Denken niet hetzelfde, vinden andere dingen leuk of mooi, lekker of vies. En als jij volgens jouw eigen heel strenge normen en waarden wilt leven, of die van jouw geloof, is dat prima. Maar veroordeel dan een ander niet omdat diegene óók volgens zijn persoonlijke normen en waarden leeft. Het is jouw ultieme vrijheid om je leven te leven zoals jij dat goed vindt, om eruit te zien zoals jij wilt en om te houden van wie jij houdt.


Terug naar de online expo - 12 portretten, 12 verhalen.

 

 

 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on maandag, 26 oktober 2020 11:57
Pieter Ruijsch van Dugteren

Pieter is hoofdredacteur van GayRotterdam en bestuurslid. Zijn passie voor Rotterdam deelt hij graag met zijn man, vrienden en familie! Hij geniet van de architectuur en dynamiek en het aanbod van restaurants, bars, musea. Hij legt deze plekken in en - soms - buiten de stad vast. Je kunt Pieter volgen op Insta.

Pieter werkt als Marketing en Sales Consultant voor diverse opdrachtgevers. Meer info.