Ook roept de campagne de community op om de StopApp (nu te downloaden in App Store of Google Play) te downloaden en voortaan melding te maken van discriminatie of intimidatie op straat. De app was eerder ontwikkeld om ‘pikpraat’ te melden, maar een doorontwikkeling maakt het mogelijk ook specifiek LHBT-intimidatie te melden. Dit mag volledig anoniem, maar als je wilt kun je ook aangeven om wel in contact te komen met bijvoorbeeld hulpdiensten.
Meld niet alleen voor jezelf, maar voor de hele community!
Nu vraag je je af wat melden nu eenmaal voor zin heeft. Maar er wordt daadwerkelijk wat met de meldingen gedaan. Het geeft bijvoorbeeld Roze in Blauw beter inzicht in wanneer en waar de meeste intimidatie plaatsvindt. Ook kunnen wij als community, door massaal te gaan melden, zien hoe groot het probleem eigenlijk is. Dus besef ook dat dankzij jouw melding, het iemand anders misschien wel niet overkomt.
Voorlichting en lobby
Naast de campagne in het straatbeeld en op social media, wordt er ook achter de schermen gewerkt aan minder straatintimidatie. Zo wordt er meer voorlichting gegeven en wordt er gelobbyd voor een wetswijziging die de straatintimidatie strafbaar maakt. Dat maakt het voor de handhavers makkelijker om er ook echt op te handelen.
Nu is het natuurlijk een utopie dat we straks volledig onszelf kunnen zijn op straat. Ik geloof er persoonlijk niet in dat één campagne daarbij helpt. Maar zelfs als we ook maar de kleinste verandering teweeg kunnen brengen, maken we Rotterdam weer een stukje leuker en veiliger!