Chantal van der Putten

Chantal van der Putten

Chantal van der Putten (1984) woont en werkt in Rotterdam Centrum. Ze is onderwijsmanager van de technische opleidingen bij de Rotterdam Academy. Dit is een onderdeel van Hogeschool Rotterdam. Chantal is afgestudeerd als onderwijskundige en neerlandica. Daarnaast is ze voorzitter van Student Pride NL. Deze stichting zet zich in voor een veilig klimaat op hogescholen, universiteiten en stageplaatsen ten aanzien van seksuele en genderdiversiteit, zodat alle studenten zich vrij kunnen voelen en zichzelf en de ander accepteren. Volg Chantal via Insta

In deze column dit keer de spot op ‘something completely different’. Maar wel iets wat ons allemaal ontzettend bezighoudt, dagelijks goed is voor volle pagina’s en ook steeds meer zorgen baart. Hoe gaat het met onze werkers in de gezondheidszorg?  

Voor de zomer nog had een groepje mensen, die tweejaarlijks een onderscheiding in de stad uitreiken, bedacht: “Hoe mooi zou het zijn als we de harde werkers in de gezondheidszorg ‘op het schild hijsen’? Als collectief dank-je-wel namens de stad, namens alle Rotterdammers.” 

Zo gezegd, zo gedaan. Dat is best een hele puzzel, maar waar een wil is… Een datum was al eerder met de burgemeester en het stadhuis afgesproken, een vrolijke artiest was bereid gevonden voor een muzikaal intermezzo en in de hal van het stadhuis stonden op de omloop de receptiebuffetten al klaar. Bij wijze van spreken dan. 

Vorige week woensdag zouden de Paul Nijgh-penningen aan zes zorgmedewerkers feestelijk worden uitgereikt. Maar de vierde golf kwam daartussen: het stadhuis ging op slot, de ‘penningkrijgers’ en hun 150 genodigden moesten aan de bak in het ziekenhuis en de feestspeeches konden worden opgeborgen. “Het voelde niet goed om nu een feestelijke happening te houden.” De bronzen penningen verroesten niet en wachten op betere tijden. 

Gelukkig zijn er door Open Rotterdam fantastische, indringende en ontroerende 1 minuutfilmjuweeltjes gemaakt. Die zijn vanaf medio oktober, per week één portret, uitgezonden.  

Op Open Rotterdam  vindt u die filmportretten* van de laureaten en hun collega’s: 

  • GGD: Timo Boelsums
  • ‘Hulptroepen’: Anne Hanschke
  • IC-verpleegkundigen: Annemarieke van Heijningen
  • Ambulancechauffeur: Rutger Jongejan
  • Schoonmakers: Dilek Kaya Topal
  • Laboranten (virologie): Claudia Mulders

Wie wil weten hoe het in de zorg is, hoe het eraan toe gaat, ook nu weer: kijk die zes minuten naar deze noeste, onversaagde en dappere Rotterdammers. 

*Met dank aan de Erasmusstichting en stichting Volkskracht

Op 17 december gaat Sanne Helbers in gesprek over haar boek 'Alle kleuren van de nacht' in Bibliotheek Rotterdam, locatie Overschie. Het boek gaat over India, seksuele identiteit, gender en zingeving. Het gesprek wordt begeleid door GayRotterdam en om helemaal in de stemming te komen volgen de bezoekers een korte yogaworkshop van Maaike Reule (@yogabymaaike).

'Alle kleuren van de nacht' is de debuutroman van Rotterdammer Sanne Helbers. In deze roman reist het hoofdpersonage Helena af naar India om te ontsnappen uit de dagelijkse sleur van haar werk en om een dreigende depressie te voorkomen. 'Alle kleuren van de nacht' kan worden gelezen als een reisroman waarbij de lezer India kan voelen en ruiken. Toch is deze roman meer dan een verhaal over een jonge vrouw die door India reist. Het boek heeft meerdere lagen, waaronder een zoektocht naar de zin van het bestaan en de eigen identiteit. 

Het programma is onderdeel van de evenementenserie In Gesprek met de Wijk. In deze serie gaan de bezoekers in gesprek over actuele thema’s met mensen uit de betreffende wijk aan de hand van een literaire voordracht door een lokale taalkunstenaar. Lees hier meer over op de website van de bibliotheek

Klik hier om je aan te melden.

Bibliotheek Rotterdam volgt de geldende coronamaatregelen. Kijk hier voor meer informatie.

Drag Noir

zaterdag 04 dec 2021

Kom op zaterdag 4 december naar de brunch 'Drag Noir' in Tech Noir, gehost door Ma’MaQueen, MARTA & Megan Schoonbrood. 

In de nieuwe zaak Tech Noir ben je van 11.30 tot 15.00 uur van harte welkom voor een goede brunch en fantastisch entertainment. De driegangenbrunch is inclusief een welkomstdrankje. Vegetarische of veganistische opties zijn mogelijk. Koop nu je tickets voor een tafel voor twee voor maar 29,50 euro per persoon. 

Brunch 2

 Kijk voor meer informatie op de website van Tech Noir
 

Mankracht Kerstdiner 2021

vrijdag 10 dec 2021

Het Mankracht Kerstdiner van dit jaar kun je alvast in je agenda zetten. Op vrijdag 10 december zal het kerstdiner plaatsvinden. Het restaurant is nog een verrassing.

De kosten zijn wel bekend. Het 3-gangendiner inclusief wijn zal € 70 bedragen. Word je meteen donateur voor 2022, dan krijg je € 10 korting. Op de Mankrachtborrel van 18 november wordt bekend gemaakt welk restaurant het is en hoe je daarbij aanwezig kunt zijn. Dus haal je mooiste kleding vast uit het stof en zet de datum in je agenda.

GEANNULEERD: Roze Kameraden

donderdag 25 nov 2021

LET OP: DIT EVENEMENT IS GEANNULEERD I.V.M. DE GELDENDE CORONAMAATREGELEN

Kijk op 25 november om 18.45 uur in een Rotterdams café met de Roze Kameraden naar de uitwedstrijd Slavia Praag - Feyenoord .

Meld je aan voor deze activiteit door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De locatie wordt dan vooraf naar je gemaild. 

Kijk voor meer informatie over de Roze Kameraden op hun website

cropped logo roze rozekameraden

De stad Leeuwarden heeft officieel de sleutel van Roze Zaterdag overhandigt aan Rotterdam. Het overhandigen van de sleutel is een jaarlijks terugkerende traditie tijdens Roze Zaterdag. Arjan Beune, voorzitter van COC Rotterdam, nam de sleutel namens Rotterdam in ontvangst. Daarnaast is de datum van Roze Zaterdag 2022 bekend gemaakt. Rotterdam zal de 45e editie van Roze Zaterdag organiseren op 18 juni 2022, tijdens de Rotterdam Pride Week.

Voorzitter van COC Rotterdam en tevens ontvanger van de sleutel, Arjan Beune, is ontzettend trots dat Roze Zaterdag volgend jaar naar Rotterdam komt: “Leeuwarden heeft dit jaar een geweldige Roze Zaterdag neergezet met als hoogtepunt wat mij betreft een botenparade door de grachten. Ik heb ontzettend genoten. Het zal moeilijk worden voor ons om dit te overtreffen. De voorbereiding voor 2022 zijn inmiddels in volle gang.”

Een dag met en lange historie
Roze Zaterdag is een belangrijke dag voor de Nederlandse LHBTI-gemeenschap. In 1977 werd voor het eerst in Nederland een Pride Parade georganiseerd. Tegenwoordig staat deze dag in Nederland bekend als Roze Zaterdag. Daarmee is Roze Zaterdag het langstlopende Pride-evenement in Nederland. Ieder jaar vindt Roze Zaterdag plaats in een andere stad in Nederland. Vandaag vindt Roze Zaterdag in Leeuwarden plaats. Volgend jaar zal Rotterdam de gastheer zijn.

Roze Zaterdag vindt traditiegetrouw altijd in juni plaats. Vanwege de coronamaatregelen is Roze Zaterdag in 2020 helaas niet doorgegaan. Dit jaar is eenmalig besloten om Roze Zaterdag uit te stellen naar oktober. Arjan Beune: “Zoals het er nu naar uitziet zal Roze Zaterdag in 2022 gewoon weer in juni plaatsvinden. Op 18 juni om precies te zijn.”

Sleutel Leeuwarden 2 Arjan Beune met de sleutel voor Roze Zaterdag in Rotterdam / bron: COC Rotterdam

Rotterdam Pride Week ook in juni
21 jaar geleden, in 2001, organiseerde Rotterdam voor het laatst Roze Zaterdag. Verantwoordelijk voor de organisatie in 2022 is, naast de gemeente Rotterdam, Rotterdam Pride in samenwerking met lokale LHBTI+-organisaties waaronder COC Rotterdam en GayRotterdam. Afgelopen september werkten deze drie organisaties ook al samen tijdens de Rotterdam Pride Week.

 “We hebben besloten onze jaarlijkse Rotterdam Pride Week, die normaal in september plaatsvindt, in dezelfde week als Roze Zaterdag te organiseren. We maken er volgend jaar dus één groot evenement van. Dit wil je absoluut niet missen. Verwacht veel festiviteiten en uiteraard zal ook een grootschalige demonstratie niet ontbreken. Houd onze sociale media en de website van Rotterdam Pride goed in de gaten. Daar zal binnenkort het thema en meer informatie bekend worden gemaakt,” aldus Beune.

Pagina 1 van 7