Chantal van der Putten

Chantal van der Putten

Chantal van der Putten (1984) woont en werkt in Rotterdam Centrum. Ze is onderwijsmanager van de technische opleidingen bij de Rotterdam Academy. Dit is een onderdeel van Hogeschool Rotterdam. Chantal is afgestudeerd als onderwijskundige en neerlandica. Daarnaast is ze voorzitter van Student Pride NL. Deze stichting zet zich in voor een veilig klimaat op hogescholen, universiteiten en stageplaatsen ten aanzien van seksuele en genderdiversiteit, zodat alle studenten zich vrij kunnen voelen en zichzelf en de ander accepteren. Volg Chantal via Insta

Angst om openlijk te praten over de partner, gêne om te vertellen over seksualiteit of vrees om niet geaccepteerd te worden door buren of medebewoners: LHBTIQ+-ouderen durven niet altijd open te zijn over hun seksuele of genderidentiteit. Daarom kunnen zij extra kwetsbaar zijn, zowel in een zorginstelling of bij zorg aan huis.

Specifieke aandacht voor LHBTIQ+-ouderen is en blijft belangrijk. Niet alle zorg- en hulpverleners zijn sensitief als het gaat om seksuele en genderdiversiteit bij ouderen. En niet in alle zorginstellingen krijgen zij de ruimte om openlijk zichzelf te zijn. Hoe staat het bijvoorbeeld met de Roze Loper, het keurmerk voor zorginstellingen om te laten zien dat zij seksuele diversiteit accepteren en dat LHBTIQ+-ouderen zichzelf kunnen zijn? En wat zijn praktische tips voor professionals om sensitief te zijn voor LHBTIQ+-ouderen? 

In Rotterdam moet iedere inwoner zichzelf kunnen zijn. Daarom is het belangrijk dat professionals en organisaties oog hebben voor LHBTIQ+-ouderen. In dit IDEM Kennisatelier staan we stil bij de ontwikkelingen op het gebied van aandacht en zorg voor LHBTIQ+-ouderen. Is hun acceptatie en veiligheid al voldoende gegarandeerd? Op 1 juli 2021 gaan professionals en (ervarings)deskundigen hierover in gesprek. Praat je mee?

Afgelopen donderdag wist VICTORIA voor Bulgarije een plek in de finale van het Songfestival te bemachtigen. De dag erna hadden wij contact met haar over wat dit voor haar betekende en wat haar connectie is met de LHBTI+-gemeenschap.

 

Gefeliciteerd met je geweldige optreden. Hoe voelt het om in de finale van het Songfestival te staan?

Ik ben zo dankbaar voor iedereen die gisteren op mij heeft gestemd! Ik zou iedereen het liefst persoonlijk willen bedanken. Het is zo’n bijzonder gevoel om de harten en de emoties van zoveel mensen in heel Europa te voelen. Ik ben heel blij dat ik mensen heb weten te raken met mijn nummer en ik heb er heel veel zin in om alles te gaan geven in de finale. Ik ben heel erg trots op mijn hele team en op iedereen met wie ik heb mogen werken op weg naar dit moment. Het voelt echt geweldig!

 

Welke rol heeft het Songfestival gespeeld in jouw ontwikkeling als persoon en als artiest?

Absoluut een hele grote rol. Mijn Songfestivalreis begon in 2019, nog voordat het festival in 2020 werd afgelast. Dat was een grote uitdaging voor mij en voor mijn team. Zoveel moeite, emotie, hard werken en tranen die er in waren gestoken en dan blijkt dat je uiteindelijk dat toneel niet op mag. Het was heel erg teleurstellend en ontmoedigend. Maar het heeft mij sterker gemaakt. Je moet jezelf herpakken, jezelf afstoffen en verder gaan. Dat is wat je doet, er is geen andere manier. De hele voorbereiding en artistieke reis die je aflegt voor het Songfestival zorgt ervoor dat je je ontwikkelt als artiest en als persoon. Ik ben dankbaar voor alles wat er is gebeurd, want dat is wat mij hier heeft gebracht.

 

Tijdens je jeugd is het superbelangrijk om support te krijgen van je omgeving. Op wat voor manier heb je van jouw familie (en in het bijzonder je vader) steun gekregen?

Mijn familie heeft mij altijd heel erg gesteund en daar ben ik heel dankbaar voor. Ze hebben mij altijd gestimuleerd in alles dat ik wilde bereiken. Ze staan ook helemaal achter mijn muzikale reis. Mijn vader is gedurende alles mijn baken en basis geweest. Hij is niet iemand die openlijk zijn emoties toont, maar het feit dat ik weet dat hij er altijd is, naar mij kijkt, mij succes wenst, trots op mij is, dat heeft heel veel betekend voor mij als kind, als tiener en zeker ook nu.

 

Je hebt opgetreden op Sofia Pride. Wat is jouw connectie met de LHBT+-gemeenschap?

Ik ken veel geweldige mensen in de LHBTI+-gemeenschap: mensen die sterk en moedig zijn ondanks de haat en negatieve energie die ze soms krijgen. Ik bewonder hoe zij omgaan met de druk en uitdagingen waar zij mee geconfronteerd worden. Een aantal van mijn beste vrienden maakt deel uit van de LHBTI+-gemeenschap en ik hou zielsveel van deze mensen.

 

Wat zou jouw advies zijn voor jonge (queer)mensen die zich herkennen in jouw teksten en het gevoel hebben dat ‘growing up is getting old’?

Een van de belangrijkste thema’s van het nummer is wees jezelf, wat de uitdagingen en problemen ook zijn. De boodschap is dat er niks mis met je is als je je af en toe neerslachtig of ongelukkig voelt. Mijn advies zou zijn: wees jezelf, doe wat je gelukkig maakt en leef niet in angst of schaamte voor je eigen emoties. We moeten meer van onszelf en elkaar houden!

 

Vertaling: Dagmar Boer

Deze week is het dan eindelijk zo ver: het Eurovisiesongfestival. Ondanks de coronacrisis is de stad Rotterdam een geweldig (digitaal) feest. We zetten een aantal artiesten in de schijnwerpers die trots zijn op hun stad en zich lieten inspireren door het feit dat het festival in Rotterdam is. Als derde in deze reeks de Rotterdamse zangeres Shirma Rouse, die speciaal voor het festival de single ‘Make it happen’ uitbracht.

 

Kun je jezelf kort voorstellen?

Ik ben Shirma Rouse. Zangeres, Rotterdamse, LGBTQIP all of that lover and supporter, dus superleuk dat ik met jullie mag kletsen.

 

Waar is je liefde voor het Songfestival begonnen?

Mijn liefde voor het Songfestival is begonnen in 2013 toen ik met Anouk naar Malmö mocht. Toen dacht ik: Shirma, waar was je? Waar leefde je? Je was onder een steen. Eurovision is echt the bomb.

 

Waar was je toen je hoorde dat het Songfestival in Rotterdam zou zijn?

Ik was sowieso echt de hele tijd de boel in de gaten aan het houden, maar toen ik hoorde dat Rotterdam het werd toen dacht ik: yes! Toen kwam die trut, corona, die verpestte de hele vibe. Maar Rotterdam, we gaan sowieso een feestje maken. Ik weet het zeker. Ga los!

 

Hoe kwam je op het idee voor het nummer Make It Happen?

Dit nummer, Make It Happen, is een opdracht van Rotterdam. Gekomen van Rotterdam Make It Happen. Around010 heeft de videoclip samen met mij gefaciliteerd. Superleuk. Het moest een nummer zijn over de stad. Rotterdam ‘always makes it happen’, dus voor mij was dit de meest logische titel. Dit is eigenlijk mijn ode aan de stad. Rotterdam is een stad waar je jezelf mag zijn op een plek waar je je thuis kan voelen. Dat heb ik bij deze stad.

 

Waar kunnen we de single vinden?

De song ‘Make It Happen’ is overal te zien: de videoclip via YouTube en het nummer via Spotify en iTunes. Get it, get it, get it!

 

Wil je de video zien die we maakten met Shirma? Kijk dan nu op Instagram 

Open Up to Pride010

zaterdag 22 mei 2021

GayRotterdam doet in de week van 17 tot en met 22 mei iedere avond vanaf 20.00 uur live verslag van Eurovision Song Contest 2021 in Rotterdam. In het livestreamprogramma ‘Open Up to Pride010’, het officiële ESC 2021-kanaal vóór en dóór de LHBTI-community van Rotterdam, geven verschillende bekende LHBTI’s uit Rotterdam een overzicht van de gebeurtenissen in de stad, het evenement zelf en natuurlijk onze community. Ook is er elke avond een spetterend optreden vanuit CIC Rotterdam.

Liever geen commentaar van Cornald Maas en Sander Lantinga? Of lijkt het je gewoon leuk om samen met de LHBTI-community in je huiskamer live het Eurovisiesongfestival te volgen? Zet dan iedere avond om 20.00 uur onze livestream aan voor het programma ‘Open Up to Pride010’ en doe mee op sociale media via #openuptopride010.

De liveshows op dinsdag, donderdag en zaterdag zullen wij op geheel eigen wijze van commentaar voorzien en samen met jou volgen. In de dagen dat er geen liveshows zijn, op maandag, woensdag en vrijdag, blikken we vooruit en kijken we terug op het evenement. Door middel van interviews laten we zien hoe verschillende mensen en organisaties uit de LHBTI-gemeenschap het Eurovisiesongfestival in Rotterdam beleven.

Jij als kijker kunt hierbij aanhaken door tijdens de uitzending mee te chatten en te reageren. Vind je het leuk om online bij de uitzending zelf aanwezig te zijn? Stuur ons dan een berichtje via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we nodigen je graag uit.

‘Open Up to Pride010’ wordt van 17 tot en met 22 mei iedere avond live uitgezonden vanaf 20:00 uur via YouTube, Facebook, Instagram en GayRotterdam.nl. Uiteraard kun je de uitzending ook altijd terugkijken via gayrotterdam.nl.

‘Open up to Pride010’ is een initiatief van Stiching GayRotterdam, de online LHBTI-community van Rotterdam, en wordt mede mogelijk gemaakt door CIC Rotterdam.

Open Up to Pride010

vrijdag 21 mei 2021

Vanavond met Shirma Rouse en Wesley van Around010 in de uitzending!

GayRotterdam doet in de week van 17 tot en met 22 mei iedere avond vanaf 20.00 uur live verslag van Eurovision Song Contest 2021 in Rotterdam. In het livestreamprogramma ‘Open Up to Pride010’, het officiële ESC 2021-kanaal vóór en dóór de LHBTI-community van Rotterdam, geven verschillende bekende LHBTI’s uit Rotterdam een overzicht van de gebeurtenissen in de stad, het evenement zelf en natuurlijk onze community. Ook is er elke avond een spetterend optreden vanuit CIC Rotterdam.

Liever geen commentaar van Cornald Maas en Sander Lantinga? Of lijkt het je gewoon leuk om samen met de LHBTI-community in je huiskamer live het Eurovisiesongfestival te volgen? Zet dan iedere avond om 20.00 uur onze livestream aan voor het programma ‘Open Up to Pride010’ en doe mee op sociale media via #openuptopride010.

De liveshows op dinsdag, donderdag en zaterdag zullen wij op geheel eigen wijze van commentaar voorzien en samen met jou volgen. In de dagen dat er geen liveshows zijn, op maandag, woensdag en vrijdag, blikken we vooruit en kijken we terug op het evenement. Door middel van interviews laten we zien hoe verschillende mensen en organisaties uit de LHBTI-gemeenschap het Eurovisiesongfestival in Rotterdam beleven.

Jij als kijker kunt hierbij aanhaken door tijdens de uitzending mee te chatten en te reageren. Vind je het leuk om online bij de uitzending zelf aanwezig te zijn? Stuur ons dan een berichtje via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we nodigen je graag uit.

‘Open Up to Pride010’ wordt van 17 tot en met 22 mei iedere avond live uitgezonden vanaf 20:00 uur via YouTube, Facebook, Instagram en GayRotterdam.nl. Uiteraard kun je de uitzending ook altijd terugkijken via gayrotterdam.nl.

‘Open up to Pride010’ is een initiatief van Stiching GayRotterdam, de online LHBTI-community van Rotterdam, en wordt mede mogelijk gemaakt door CIC Rotterdam.

Open Up to Pride010

donderdag 20 mei 2021

GayRotterdam doet in de week van 17 tot en met 22 mei iedere avond vanaf 20.00 uur live verslag van Eurovision Song Contest 2021 in Rotterdam. In het livestreamprogramma ‘Open Up to Pride010’, het officiële ESC 2021-kanaal vóór en dóór de LHBTI-community van Rotterdam, geven verschillende bekende LHBTI’s uit Rotterdam een overzicht van de gebeurtenissen in de stad, het evenement zelf en natuurlijk onze community. Ook is er elke avond een spetterend optreden vanuit CIC Rotterdam.

Liever geen commentaar van Cornald Maas en Sander Lantinga? Of lijkt het je gewoon leuk om samen met de LHBTI-community in je huiskamer live het Eurovisiesongfestival te volgen? Zet dan iedere avond om 20.00 uur onze livestream aan voor het programma ‘Open Up to Pride010’ en doe mee op sociale media via #openuptopride010.

De liveshows op dinsdag, donderdag en zaterdag zullen wij op geheel eigen wijze van commentaar voorzien en samen met jou volgen. In de dagen dat er geen liveshows zijn, op maandag, woensdag en vrijdag, blikken we vooruit en kijken we terug op het evenement. Door middel van interviews laten we zien hoe verschillende mensen en organisaties uit de LHBTI-gemeenschap het Eurovisiesongfestival in Rotterdam beleven.

Jij als kijker kunt hierbij aanhaken door tijdens de uitzending mee te chatten en te reageren. Vind je het leuk om online bij de uitzending zelf aanwezig te zijn? Stuur ons dan een berichtje via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we nodigen je graag uit.

‘Open Up to Pride010’ wordt van 17 tot en met 22 mei iedere avond live uitgezonden vanaf 20:00 uur via YouTube, Facebook, Instagram en GayRotterdam.nl. Uiteraard kun je de uitzending ook altijd terugkijken via gayrotterdam.nl.

‘Open up to Pride010’ is een initiatief van Stiching GayRotterdam, de online LHBTI-community van Rotterdam, en wordt mede mogelijk gemaakt door CIC Rotterdam.

Pagina 1 van 4