Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Holding The Man

In juli was de spraakmakende film Holding the Man al te zien op het Gay & Lesbian Summer Film Festival in Rotterdam. Op 23 augustus draait de film nogmaals in het Lantaren Venster. Laurens Ohlenroth ging namens GayRotterdam kijken, en schreef de volgende recensie:

Holding The Man vertelt het verhaal van de 15-jarige scholier Tim Conigrave (Ryan Corr), die in zijn vrije tijd in Romeo en Julia speelt; een subtiele verwijzing naar zijn eigen levensloop. Buiten schooltijd ontmoet hij John (Craig Stott) en er ontbloeit een mooie liefde tussen beiden.

Net als bij Shakespeare willen de ouders de ontluikende liefde verbieden. Daar eindigt meteen de vergelijking, omdat Tim naast het hart van zijn minnaar, ook de erkenning van de mensen om hem heen verlangt. Tegen de waarschuwingen van zijn decaan ("maak van liefde geen politiek”) en van zijn docent ("je bent meer dan je seksualiteit”) in, gaat Tim het gevecht aan. En naarmate de tijd verstrijkt, gaat hem dat steeds beter af. Een test die uitwijst dat beide mannen HIV-positief zijn, brengt oude spanningen en nieuwe uitdagingen aan het licht, die ze stuk voor stuk aangaan.

Trailer Holding The Man:

 

Holding The Man is gebaseerd op de memoires van Timothy Cornigrave uit 1995. In 2006 ging de toneelbewerking al in première. Het roept de vraag op waarom de filmmakers besloten om in 2015 ook nog een filmversie uit te brengen. Het verhaal van verliefde mannen met HIV of AIDS, die worstelen met lichamelijke verlangens, moeten vechten voor hun  gezondheid en om erkenning van de maatschappij, is al vele malen eerder verteld. En dan vooral in de jaren negentig van de vorige eeuw.

Op dat moment waren die films actueel en relevant, want Tim en John maken mee wat de kijker ook meemaakte. Dankzij de ontwikkelingen in de medische wetenschap is een leven met HIV nu beter leefbaar dan toen.  Tegelijkertijd zijn mannen in de afgelopen jaren minder veilig gaan vrijen. En met de komst van PrEP is het angstbeeld ('homoseks = aids en van aids ga je dood'), waar velen in de jaren negentig mee opgroeiden, verleden tijd. De film sluit dus niet aan bij de belevingswereld van jongeren over hun seksuele gezondheid. 

Ga vooral kijken naar een aangrijpende film over de generatie die vrienden verloor aan AIDS in de jaren tachtig en voor wie seks vaak gepaard gingen met de vraag: is dit wel veilig? De acteurs in deze film verstaan absoluut hun vak.

Rate this item
(1 Vote)
Last modified on zaterdag, 05 september 2020 17:49