Vorige week was er veel om trots, blij en geraakt te zijn. In het Engels: proud, gay & emotional. Natuurlijk de duizenden die in Rotterdam ‘Roze Zaterdag’ vierden. Maar er was ook in Theater Babel een bescheiden expositie. Hier werd een hommage gehouden voor de onlangs overleden Joke (Joanne) Ellenkamp. Deze bestond uit het voordragen van gedichten van haar hand uit een bundel en een overzicht van haar keramische werk. Zie een voorbeeld op de foto boven deze column.
Daarmee kom ik op een vorige column, ‘Nummer 13’, van een maandje terug. Daarin stelde ik een (geld)prijs in voor 'het leukste idee, de meest succesvolle klas of de meest bevlogen vrijwilliger die bijdraagt aan acceptatie van lhbtiqa’ers in Rotterdam binnen het onderwijs. Wat mij betreft gaat het daarbij om alle vormen van onderwijs: basis- en voortgezet onderwijs maar ook volwasseneneducatie'. Aan Carolien Nijhuis, de vrouw van Joke (Joanne) Ellenkamp, heb ik gevraagd of zij het een mooi idee vindt de prijs naar Joke te vernoemen. In het kort: ‘De JE-Trofee’. Het leek haar een mooi eerbetoon en zij is ook bereid samen met de voorzitter van COC Rotterdam, Arjan Beune, en uw columnist als jurylid op te treden.
Criteria
Bij een prijs horen ook criteria. Wie komen er in aanmerking? Toeval wil dat ik vorige week in een kort filmpje mezelf de criteria voor de Paul Nijgh-penning hoorde opsommen. Een penning die ook aan Joke in 2015 is toegekend. Over die criteria is ruim 60 jaar geleden al ernstig nagedacht. De ‘PN-penning-krijgers’ moeten getuigen van ‘creatieve geest, oorspronkelijkheid, leiderschap en doorzettingsvermogen’. En dat over een reeks van jaren. Dat lijken mij allemaal hele mooie eigenschappen voor onze kandidaten van de ‘Joke Ellenkamp Trofee’.
Kandidaten gevraagd!
De uit te reiken trofee bestaat uit een 3D-print van het afgebeelde keramieken beeld. Inmiddels hebben zich spontaan betrokken Rotterdammers aangemeld om aan de geldprijs bij te dragen. Nog mooier! Het is onze bedoeling om na de zomervakantie samen met het COC voordrachten voor de prijs te werven. Maar als u nu al iemand kent: laat het weten aan de redactie. Ik heb al iemand in gedachten waar ik een tijdje terug heel trots, blij én emotioneel van werd. Maar als jurylid moet ik me inhouden…
PS: en overigens ben ik blij dat de teksttegel bij het monument voor Diversiteit op tijd op het Willemsplein onthuld kon worden.