Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Discrimineren makelaars en verhuurders LHBTI+-personen?

By Inte van der Tuin September 04, 2021 4272

Er is nog weinig bekend over discriminatie-ervaringen van LHBTI+-woningzoekenden. RADAR kent enkele voorbeelden van homoseksuele en lesbische koppels die werden afgewezen voor een huurwoning en die weten of vermoeden dat er sprake was van discriminatie. Vaak is het lastig om te achterhalen of discriminatie een rol speelt bij een afwijzing. Of waarom je als woningzoekende geen reactie krijgt op je mail of niet wordt teruggebeld. Juist omdat er vaak zoveel kandidaten reageren op een huurwoning kunnen er ook andere factoren doorslaggevend zijn. Daarbij discrimineren makelaars en verhuurders meestal niet openlijk.    

In Nederland zijn verschillende correspondentietesten uitgevoerd om te onderzoeken of makelaars en verhuurders discrimineren op grond van seksuele gerichtheid. Hierbij werden de reacties van aanbieders van woningen op berichten van een homoseksueel stel en een heteroseksueel stel vergeleken. De resultaten van correspondentietesten in Nederland lopen uiteen. Zo werd er in Utrecht discriminatie van homoseksuele stellen ten opzichte van heteroseksuele stellen aangetoond. In een landelijk onderzoek werden echter geen aanwijzingen gevonden voor discriminatie van homoseksuele stellen. Opvallend is dat in een Belgisch onderzoek naar voren kwam dat homoseksuele stellen juist werden bevoordeeld ten opzichte van heteroseksuele stellen. In de Nederlandse onderzoeken is alleen getest met Nederlands klinkende mannennamen en niet met vrouwennamen.

Er is niets bekend over de reacties die homoseksuele stellen krijgen bij een bezichtiging. Worden zij dan hetzelfde behandeld als heterostellen? En hoe reageren makelaars en verhuurders op kandidaat-huurders met een non-binaire genderexpressie of op transgender personen? Hier is nooit onderzoek gedaan. Wel is bekend dat bijvoorbeeld op straat een zichtbare genderexpressie die afwijkt van de heersende maatschappelijke norm van ‘mannelijkheid’ en ‘vrouwelijkheid’ regelmatig tot negatieve reacties leidt. Vermoedelijk komt het ook wel eens voor dat makelaars en verhuurders negatief of discriminerend reageren op een transgender of queer woningzoekende.   

Ervaar jij discriminatie bij het zoeken naar een huurwoning, of vermoed je dat je wordt gediscrimineerd? En wil jij meewerken aan het onderzoek van RADAR en jouw ervaringen delen in een interview? Neem dan contact op met projectleider Inte van der Tuin (zij/haar) via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of 06-11884186. Deelname aan het onderzoek is anoniem. Een interview duurt ongeveer een uur en kan telefonisch, via videobellen of live plaatsvinden. Je ontvangt hiervoor een cadeaubon van 25 euro. RADAR voert het onderzoek uit in opdracht van de gemeente Rotterdam. Het doel ervan is de kennis over discriminatie bij woningverhuur te vergroten en bij te dragen aan gelijke kansen voor iedereen bij het vinden van een huurwoning.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Saturday, 04 September 2021 11:23