Print this page

De Column van Vrijdag: ‘What a Genderful World!’

By vrijdag 28 mei 2021 2896
Campagnebeeld What A Genderful World Campagnebeeld What A Genderful World

‘Ons’ Wereldmuseum is bijna weer terug en open. Als onderdeel van een ‘vierschap’ aan instellingen gewijd aan Wereldculturen. Na een periode van reorganisatie en verbouwing staat het weer als een huis. Een van de nieuwe onderdelen is ‘de Superstraat’: op zich al een reden om een keer te gaan kijken. Ok, speciaal voor de ‘kids’ maar ook voor volwassenen een eyeopener.

Maar sinds kort is er een nog betere reden voor een bezoek: ‘alles-over-gender-maar-dat-niet-in-je-op-kwam-om-te-vragen’. Omdat het bij ons niet bekend is. Omdat het soms gebruiken of gewoonten zijn in culturen elders in de wereld. Maar wat fascinerend zijn al die verschillende invalshoeken op het wezen mens!

Wereldwijd is er een duizelingwekkende hoeveelheid aan ideeën over mannelijkheid, vrouwelijkheid en vele andere mogelijkheden. ‘The he’s, the she’s and the in-betweens’ hoorde ik ooit iemand zingen in Ahoy. Hoe die rollen worden ingevuld heet ‘gender’. 

Gender verschilt niet alleen per persoon maar ook per cultuur. En: gender is niet hetzelfde als seksualiteit, maar veel breder. Dat maakt een rondgang langs deze uitgebreide expositie een bijzondere ervaring. 

De expositie is met name gericht op Young Urban Citizens van rond de 25 én de ‘hardcore cultuurlover’ van rond de 50. Maar er is (gelukkig) ook een interactief programma voor ‘groep 8 & hoger'. Want je moet de ogen vroeg openen voor hoe verrassend en hoe divers de wereld in elkaar kan steken. En wat dat voor jouzelf betekent.

Uit alle wereldculturen zijn voorbeelden te zien van hoe het soms anders was of is: een Vrouwenleger in Dahomey. Of hoe een ‘gewenst’ rolpatroon voor de ideale jongen er via ‘stripposters’ in India wordt doorgedrukt. Kijk met open mond naar de prachtig uitgedoste Muxe op het platteland van Mexico, een derde gender. Maar ook uit de moderne westerse popcultuur zijn legio voorbeelden te vinden van gender-crossing.

De expositie voert langs verschillende als: ‘Wat doe je met je lichaam om jouw gender uit te drukken’? ‘Welke gender heeft de macht?’ ‘Hoe kun je spelen met gender?’.

En een persoonlijke tip: een verrassing in de expositie vond ik een bijzonder fancy jack met een datum op de rug: ‘June 24 2018’, een statement van Saoedische dames. Een bewijs dat gender in deze ‘Wonderful World’ nog steeds in ontwikkeling is. Gaan kijken dus!

 

Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling op de website van Het Wereldmuseum.

 

Foto What a Genderful World Tropenmuseum

Mario Patiño Sanchez, fotografie: Lukas Avendano, Muxhe Model

Rate this item
(0 votes)
Last modified on vrijdag, 28 mei 2021 14:57
Kees Vrijdag

Kees Vrijdag werkte tussen 1982 en 2012 bij KvK Rotterdam op de gebieden: haven, citypromotie, internationale handel en communicatie.
Hij zit in een aantal besturen: Vlaggenparade, Paul Nijgh-penning, Open Rotterdam en Aan Den Slag! En hij is ambassadeur voor Benefits for Kids. Ook is hij betrokken bij Het Gezelschap, Club 25 en 'Mankracht Rotterdam'. Door verbindingen te leggen in Rotterdam wil hij bijdragen aan de rijkdom van diversiteit in de stad.

Related items