Print this page

De Column van Vrijdag - De minuut van Aad

By vrijdag 11 dec 2020 3400
Sterker door strijd Sterker door strijd

Column: ‘Sterker door Strijd’

Rotterdam staat niet strak van de tradities. Zodra er iets riekt naar traditie dan ruimen we het op. Ook de Rotterdamse wapenspreuk (‘Sterker door Strijd’) is nog geen eeuw oud. Aan die hang naar verandering zal het bombardement van mei ’40 wel mede debet aan zijn. Mede, want daarnaast zal ook het karakter van de Rotterdammer meespelen: ‘opruimen die oude zooi en weer door’. Dan is het des te opvallender dat er al sinds 1888 een Rotterdams Jaarboekje is. Je kunt ze allemaal tot en met 2018 inzien op de website van het Stadsarchief.

De minuut van Aad Koster Historisch Genootschap Roterodamum

Rotterdams Jaarboekje 2020
Aan het eind van het jaar wordt het Jaarboekje altijd ten doop gehouden. Dat gebeurt meestal op een locatie die een link heeft met een van de verhalen. Zo waren we ooit te gast bij ‘Metz’ aan de Nieuwe Binnenweg. In dat jaar stond er een hommage, In Memoriam, aan J. Metz sr. in. De zoon vond het daarom wel mooi de lancering in zijn meubelzaak te doen. In antwoord op zijn vraag “Hoeveel mensen verwacht je?” had ik gezegd een kleine 50. “Ach”, zei hij, “stoelen genoeg. Laat maar komen”. Het werden er ruim 100. Dat kon toen nog. Dit jaar was er een digitale presentatie. Zonder borrel. Maar het is nu wel mogelijk dingen terug te zien.

De minuut van Aad
In het boekje staat zeker veel lezenswaardigs. Niet de minste auteurs en personen hebben een bijdrage geleverd. Zo is er een kritisch, compact & warm essay van NRC-columnist Lotfi el Hamidi. Maar voor onze gay-website wil ik de aandacht vestigen op een 40 pagina’s groot artikel van Aad Koster. Hierin beschrijft hij 100 jaar ‘Gay Geschiedenis’ in Rotterdam. Eind 2019 was hij een van de samenstellers van de expo, "Out in Rotterdam", in galerie DigItUp, die daar over ging. En hoewel dat artikel op zich al de moeite waard is (ook voor wie de helft van die tijd niet heeft meegemaakt zoals ik), ik zou er geen column aan wijden als Aad in de presentatie op You Tube niet eindigde met een ‘cri de coeur’. Een boodschap van één minuut, tussen minuut 30 en 32 in. Die minuut breng ik graag onder jullie aandacht. En daarmee krijgt de oude traditie van het Rotterdams Jaarboekje een nieuwe, diepere en waardevolle betekenis. 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on zaterdag, 13 maart 2021 08:37
Kees Vrijdag

Kees Vrijdag werkte tussen 1982 en 2012 bij KvK Rotterdam op de gebieden: haven, citypromotie, internationale handel en communicatie.
Hij zit in een aantal besturen: Vlaggenparade, Paul Nijgh-penning, Open Rotterdam en Aan Den Slag! En hij is ambassadeur voor Benefits for Kids. Ook is hij betrokken bij Het Gezelschap, Club 25 en 'Mankracht Rotterdam'. Door verbindingen te leggen in Rotterdam wil hij bijdragen aan de rijkdom van diversiteit in de stad.

Related items