Ayla Lebbing

Ayla Lebbing

Ayla Lebbing (1997) is redacteur bij GayRotterdam. Na het behalen van haar bachelor Communicatie en Life Science in Wageningen, studeert ze nu Journalistiek aan de VU. Ze heeft schrijven altijd al ontzettend leuk gevonden en gaat dan ook voor een carrière als (onderzoeks)journalist! Aangezien ze zelf niet binnen de doelgroep van GayRotterdam valt hoopt ze de verfrissende blik van een ‘leek’ toe te voegen maar vooral zelf veel te leren over de LHBTI+ cultuur in Rotterdam.

Op 12 mei organiseerde Dona Daria, in samenwerking met Arminius, de conferentie ‘Songfestival: Open Up to Human Rights’. Deze avond spraken hosts Gert-Jan Verboom en Peter van Vught met verschillende gasten over mensenrechten in Europa, met een focus op lhbti+-personen, en uiteraard het Eurovisiesongfestival. 

Deze week opent Rotterdam zich voor het Eurovisiesongfestival 2021: voor diversiteit, muziek en entertainment. Een groot deel van de lhbti+-community houdt van het Songfestival, of, zoals de vrolijke host Peter het benoemd: "We’re here, we’re queer, we’re out and proud."

Intersectioneel feminisme

donderdag 18 mrt 2021

Op 18 maart was het Internationale Vrouwendag. Daarom organiseerde Unboxing Rotterdam, project van Dona Daria, de Intersectionele Vrouwendag, in samenwerking met Stichting Arminius. Een divers scala aan spreeksters deed hun verhaal en ik sprak na afloop met Asali Mieger en Miryam Mejhed over LHBTI+-representatie in intersectioneel feminisme.

"Niet elk glazen plafond is op dezelfde verdieping", zo beschrijft de eerste spreekster van de avond Daphny Griffioen het belang van intersectionaliteit. Een zwarte vrouw voert een strijd aan twee fronten, tegen racisme en als feminist. Daarnaast strijdt niet elke vrouw voor hetzelfde doel. De een kan streven naar een functie als directrice, terwijl de ander vecht om uit een gewelddadige relatie te ontsnappen. Daphny Griffioen heeft zelf ervaren dat niet iedereen met dezelfde kansen wordt geboren. Door afkomst, achtergrond, door iets banaals als een naam: "Een Tahira wordt minder snel aangenomen." 

Ondanks dat ‘trans’ een bekende term is voor vrijwel iedereen, kwam ik erachter dat er veel meer achter deze term schuilgaat dan ik ooit had kunnen vermoeden. Gelukkig is Nanoah Struik er om mensen zoals ikzelf wat bij te leren in de Genderkwiebus Podcast.

In mijn vorige artikel van deze reeks schreef ik over mijn ontdekkingen binnen de trans-wereld. Nu zoom ik iets verder in: onder de grote trans-paraplu zit namelijk ook een mini-paraplu verstopt, deze noemen we non-binair. Nanoah vertelt dat veel mensen moeite hebben dit te begrijpen omdat het relatief onbekend is.  

Ondanks dat ‘transgender’ een bekende term is voor vrijwel iedereen, kwam ik erachter dat er veel meer achter deze term schuilgaat dan ik ooit had kunnen vermoeden. Gelukkig is Nanoah Struik er om mensen zoals ikzelf wat bij te leren in de Genderkwiebus Podcast

Op straat, het station, de supermarkt: in elke openbare ruimte zijn uitingen van liefde te zien voor de oplettende toeschouwer. Voor mensen die zich identificeren als LHBTI+, zo werd me duidelijk tijdens de tweede safe space van Jezelf op Zuid x SPACE, heeft dit echter een hele andere lading dan ik ooit heb beseft. 

Op zaterdag 4 november was ik aanwezig bij het online evenement van Jezelf op Zuid over straatintimidatie. Ondanks dat het evenement op lgbtqia+-personen was gericht, is het iets wat ook voor veel vrouwen herkenbaar is. Ik ben Ayla en zal de komende tijd schrijven over mijn ontdekkingstocht in alles wat met LHBTI+ te maken heeft. Enthousiast geworden door mijn eerste artikel over Jezelf op Zuid zal ik vaker schrijven voor GayRotterdam. De LHBTI+ community is een nieuwe wereld voor mij als heterovrouw. Ik ga me de komende tijd op mijn eigen manier onderdompelen in het voor mij ongewisse. En laat me daarbij graag verbazen, verrassen en inspireren.

Pagina 1 van 2